„Gaura Neagră”: Presa occidentală, speriată de submarinul rusesc

Submarinul Diesel-electric ”Iakutsk” din seria ”Paltus”/ Foto: RIA Novosti
19fortyfive: Submarinul din clasa ”Paltus” rămâne o amenințare pentru navele NATO
De câteva decenii, submarinul rusesc din seria ”Paltus” ține țările NATO într-o stare de frică, scrie publicația 19fortyfive, citată de RIA Novosti.
„În completare la rolul lor de platformă anti-navă și anti-submarine, submarinele ”Paltus” îndeplinesc, de asemenea, și misiuni de strângere de informații. Ele pot face acest lucru grație semnăturii lor acustice scăzute, care le-a adus porecla de „gaura neagră'”, se spune în articol.
Autorul materialului subliniază că acest tip de submarin rămâne periculos pentru țările NATO de-a lungul ultimelor câtorva decenii datorită importantei rezerve pentru modernizare și îmbunătățire de care dispune. Astfel, printre altele, submarinul este echipat, la capitolul armament, cu racheta de croazieră de înaltă precizie ”Kalibr”.
„Submarinele din seria ”Paltus” s-au recomandat ca universale și fiabile, mai ales când îndeplinesc misiuni de scurtă durată”, a conchis autorul.
Anterior, ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a vorbit de importanța actualizării flotei de submarine. El a subliniat că o modernizare de înaltă calitate și priceperea personalului vor permite flotei de submarine să respingă orice presiune politică din exterior.
1 Comment
Marina rusă va avea (poate că deja are) cel puțin patru submarine din Proiectul 877 Paltus, operaționale în Marea Neagră. De pe aceste submarine se pot efectua atacuri cu rachete asupra unor ținte îndepărtate din spatele Ucrainei, care sunt foarte dificil de detectat prin radar sau satelit. Aceste submarine pot lansa rachete în timp ce sunt scufundate la adâncimi mai mici de 50 de metri. Proiectul 877 Paltus poate atinge o viteză subacvatică de 20 de noduri, se poate scufunda până la 300 de metri și are o capacitate de croazieră de 45 de zile. Echipajul este format din 52 de oameni și poate transportaa până la patru rachete de croazieră Kalibr pentru a ataca ținte la suprafață și la sol. Rachetele Kalibr au o rază de acțiune estimată de aproximativ 1.500 până la 2.500 de km. Papagalii occidentali au calculat până unde poate ajunge o astfel de rachetă? Nici nu e de mirare că Proiectul 877 Paltus, denumit de NATO ,,clasa Kilo”, cam dă fiori pe spate inamicilor. Păi, să le fie frică. Și să se gândească de mai multe ori înainte de a lua o decizie împotriva Rusiei. Nu vor câștiga niciodată! Piticii de grădină occidentali vor să se ia la trântă cu rușii. Câtă iresponsabilitate…