Hot News

Ori faci ca Trunp, ori ai încurcat-o

Președintele SUA, Donald Trump/ Foto: AP/ Kommersant

Președintele SUA a lansat un ultimatum Rusiei

Serghei STROKANI

Președintele SUA, Donald Trump, așteaptă să discute din nou cu Vladimir Putin, afișând o nemulțumire tot mai mare față de absența unor rezultate rapide în procesul de soluționare a situației din Ucraina. Declarațiile răsunătoare ale liderului de la Casa Albă, care a anunțat că ”l-a înfuriat teribil” ideea lui Vladimir Putin de a introduce guvernanță externă în Ucraina sub auspiciile ONU și care a amenințat cu sancțiuni secundare asupra petrolului rusesc dacă se progresează lent spre pace în Ucraina, au devenit cele mai dure atacuri asupra Moscovei de la revenirea la Casa Albă, scrie Kommersant.

Primele afirmații dure ale președintelui Trump la adresa lui Vladimir Putin, ce contrastează puternic cu retorica sa evident conciliantă față de Rusia, au fost făcute în dimineața zilei de 30 martie la NBC Meet the Press. Prezentatoarea postului de televiziune, Kristen Welker, care a vorbit la telefon cu Donald Trump înaintea emisiunii, a citat comentariile acestuia legate de declarația lui Vladimir Putin din 28 martie privind posibilitatea de a introduce o guvernanță externă a ONU în Ucraina, în condițiile în care Volodimir Zelenski și organele puterii civile și-au pierdut legitimitatea, relatează Kommersant.

Ziarul amintește că, anterior, însuși președintele SUA și membrii echipei sale s-au exprimat sceptic în privința lui Zelenski și i-au recunoscut nelegitimitatea.

Pe acest fundal, Vladimir Putin a propus să fie căutată o soluție la o problemă asupra căreia de mult își bate capul și noua admnistrație americană. Mai mult decât atât, zilele trecute, Zelenski însuși a confirmat, în direct la un telemaraton național, că refuză să dialogheze cu Vladimir Putin și că va fi gata să discute cu altcineva care ar „reprezenta Rusia”.

De această dată însă, Donald Trump a fost „foarte înfuriat” de declarațiile lui Vladimir Putin. Fără să explice ce anume l-a scos brusc din sărite pe liderul american, jurnalista NBC i-a citit comentariul, devenit unul dintre principalele știri mondiale. „Dacă nu vom putea ajunge la o înțelegere cu Rusia pentru a opri vărsarea de sânge din Ucraina și dacă eu cred că este vina Rusiei, voi impune taxe secundare la tot petrolul din Rusia. Asta va arăta cam așa: dacă voi cumpărați petrol rusesc, nu veți putea face afaceri în Statele Unite. „Taxele pe tot petrolul vor fi de la 25% la 50%”, a amenințat Donald Trump.

În pofida nemulțumirii sale, Trump ”întreține foarte bune relații cu Putin” și are de gând să vorbească din nou cu el în următoarele zile, a mai precizat Kristen Welker (partea rusă nu a anunțat posibilitatea unei noi convorbiri între cei doi lideri, care ultima dată au vorbit la telefon pe 18 martie).

În aceeași zi, Donald Trump a reluat tema crizei ucrainene și a relațiilor cu Rusia în discuția purtată la bordul avionului prezidențial cu jurnaliștii acreditați la Casa Albă.

Comentând ultimele declarații ale lui Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă a îndemnat să nu se pună accent pe vorbele acestuia conform cărora Zelenski ”nu este demn de încredere”. În opinia sa, Moscova va trebui să încheie un acord de pace cu Zelenski, „fie că-l place sau nu”.

„Există un deadline psihologic”, a continuat Trump, întrebat fiind dacă există un termen limită pentru acordul Rusiei privind o încetare a focului „Dacă eu decid că trag de timp, nu voi fi bucuros”.

Fără a preciza ce termen poate fi considerat „deadline psihologic”, Donald Trump a răspuns mai degrabă negativ la întrebarea dacă el crede că Rusia încearcă în mod intenționat să tărăgăneze ajungerea la un acord de încetare a focului. ”Nu șitu, nu știu. Nu gândesc așa. Cred că Putin vrea să încheie o înțelegere”, a spus Trump.

După o porție de retorică dură, nespecifică lui, la adresa omologului rus, Donald Trump l-a amenințat și pe Zelenski că va avea mari probleme. De altfel, nemulțumirea liderului american nu are legătură cu refuzul președintelui Ucrainei de a dialoga cu Rusia, ci cu perspectivele incerte ale acordului dintre Kiev și Washington referitor la resurse naturale. „Apropo, eu văd că Zelenski încearcă să renunțe la acordul cu metale rare. Dacă va face asta, va avea probleme mari, mari probleme”, a spus Trump.

Principalele mass-media americane și mondiale s-au grăbit deja să anunțe proclamarea unui nou curs american mai dur în privința Rusiei. În același timp, experții afișează un spectru larg de estimări a ceea ce ar fi putut antrena o astfel de abordare.

După cum notează The Washington Post, comentariile lui Trump „marchează trecerea de la o abordare mai blândă față de Rusia și de președintele Putin”, care a antrenat slăbirea relațiilor Washingtonului cu aliații lui. La rândul său, The Wall Street Journal explică schimbările care au loc prin influența tot mai mare a unor consilieri anonimi din anturajul lui Trump, care sunt mai critici față de Rusia.

Înăsprirea bruscă a tonului lui Donald Trump față de Rusia a avut loc după discuția informală cu președintele finlandez Alexander Stubb, desfășurată pe 30 martie, la reședința din Florida a președintelui american. În timpul unei conversații confidențiale cu domnul Trump, oaspetele său finlandez a cerut crearea unui „mecanism de sancțiuni puternic” pentru a continua presiunea asupra Rusiei și, de asemenea, a propus să fie stabilit un termen pentru ajungerea la un acord privind încetarea focului.

„Poziția Finlandei este că trebuie obținută o încetare a focului, iar pentru acest lucru este nevoie de o dată. Punctul nostru de vedere este următorul: 20 aprilie. Ar fi un moment bun pentru o încetare totală a focului, fără nici un fel de condiții. De ce 20 aprilie? Pentru că avem nevoie de un termen limită, pentru că este Paștele și pentru că președintele Donald Trump se află la putere de aproape trei luni”, a explicat Alexander Stubb. Prin urmare, este foarte posibil ca ideile lui Trump despre deadline-ul psihologic să fi fost inspirate din dialogul purtat cu liderul finlandez.

Oprindu-se, în drum spre casă, la Londra, președintele Stubb a anunțat, totodată, că la întâlnirea avută, Trump l-a întrebat dacă se poate avea încredere în Vladimir Putin. „Am spus nu”, a spus șeful Finlandei.

Altă știre din Londra, ce demonstrează apropierea dintre SUA și aliații lor este informația că premierul britanic Keir Starmer a avut o convorbire telefonică cu Donald Trump și s-a înțeles cu acesta să acționeze în front comun în privința Rusiei. „Liderii au convenit asupra necesității de a continua presiunea colectivă asupra lui Putin”, a anunțat biroul premierului britanic. Până de curând, noua administrație americană a preferat să stea departe de politica presiunii cu sancțiuni pe care marile state europene continuă să o promoveze.

După cum a explicat anterior Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, administrația Trump nu va ezita să impună cele mai dure sancțiuni Rusiei, dacă acest lucru va fi necesar pentru succesul negocierilor privind Ucraina.

”Dacă evaluăm pe o scară de la unu la zece, sancțiunile administrației Biden puteau fi evaluate poate la un ”trei”, dar mai aproape de sfârșitul mandatului, le-au înăsprit până la ”șase”. Pot spune că fără ezitare le înăsprim până la zece”, a declarat Scott Bessent pentru CNBC. „Toate acestea fac parte din planul lui Trump pentru negocieri de succes. El vrea să pună presiune maximă pe ambele părți”, – a adăugat șeful Departamentului Trezoreriei SUA.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Lui Trump îi place spectacolul, îi plac replicile dure prin care să șocheze și să agite mass-media. Este un showman. Nu cred că a fost ,,înfuriat teribil”, ci doar nervos. Sigur că există divergențe, moduri diferite de a percepe o situație – mai ales când e vorba de doi lideri politici puternici – pentru că Vladimir Putin și Donald Trump au firi diferite. Au fost nemulțumiri, și de o parte și de alte, doar că Trump se manifestă mai gălăgios. Credeți că președintele Putin nu se enervează? Doar că-și maniferstă nemulțumirea în alt mod, fără izbucniri publice. Se aduc în discuție aceleași amenințări cu sancțiuni. S-a văzut ce au făcut miile de sancțiuni aplicate Rusiei: i-au adus prosperitate. Vladimir Putin nu se teme de sancțiuni pentru că le poate face față. Și, mai ales. președintele Putin nu este un temător. Soluționarea situației din Ucraina nu se poate face în mod rapid. Nu este o divergență între doi vecini de pe scara blocului! În cazul Ucrainei există multe probleme mari, care trebuie discutate și rezolvate cu mult calm și discernământ. Rezolvarea lor necesită o perioadă mai lungă de timp, poate chiar un an. ,,Graba strică treaba”, spunem noi. Miza este uriașă, de aceea se cere din partea Rusiei o foarte mare atenție. Dacă Vladimir Putin a propus o soluție, Donald Trump este obligat să o ia în considerare. Negocierea nu înseamnă că Trump dispune, iar Putin execută. SUA nu pot impune Rusiei nimic, eventual îi pot propune. Negocierile nu se fac sub amenințări și impuneri. Părerile șefului finlandez și ale premierului britanic au valoarea unei frecții la un picior de lemn. S-a mai găsit și britanicul Nigel Farage, liderul partidului Reform UK, să declare că Rusia primește ,,mult prea mult” din negocierile conduse de SUA pentru încetarea conflictului dintre Rusia și Ucraina. El a declarat pentru BBC: ,,Este corect să se urmărească pacea, dar nu putem accepta o pace care să-l transforme pe Putin într-un câștigător.” Dar Putin ESTE un câștigător, Rusia a câștigat! Tipul ăsta abia acum a ieșit din hibernare sau acum a fost preluat de pe o stație orbitală care era în derivă de câțiva ani?
    Pentru ieșirile nervoase ale lui Trump de vină este mândria. Probabil că lui îi ,,crește mândria în inimă, precum slănina pe spinarea porcului…” (Alexandr Soljenițîn – ,,Arhipelagul Gulag”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3078370

Joc periculos al cifrelor: De ce prin calculele lor împotriva Rusiei europenii se mint singuri
01/04
Lavrov: Rusia a transmis americanilor lista cu încălcările Ucrainei
02/04