Eveniment de importanță majoră la complexul de cercetări de la Dubna

Foto: mephi.ru
La complexul accelerator NICA, de la Dubna (Regiunea Moscova), din cadrul Institutului Unificat de Cercetări Nucleare, a fost dat startul primei sesiuni (în imagine).
„Sesiunea va dura aproximativ șase luni și se va încheia cu o coliziune a fasciculelor de xenon (Xe) în punctul lor de intersecție în sala MPD (Multi-Purpose Detector – n.r.). Pe parcursul sesiunii, vor fi activate, etapizat, sursa de ioni Krion-6T, acceleratorul liniar, boosterul, Nuclotronul și instalația BM@N. După care va fi realizată răcirea magneților, reglarea canalelor de transport și injecție a fluxurilor în collider și de circulație a acestora”, se precizează în comunicatul Institutului.
NICA (Nuclotron based Ion Collider Facility) – un accelerator de particule, unul dintre proiectele din clasa ”megascience” derulate în Rusia -, se află la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare. Oamenii de știință speră că această instalație le va permite să înțeleagă cum s-au format protonii și neutronii în Univers în primele clipe după Big Bang.
„Este un moment istoric, este o călătorie de 19 ani. Așteptăm cu toții datele de la primele experimente fizice, când vom vedea pe monitoarele din camera de comandă ciocnirea fasciculelor. Cred că acest moment se va întâmpla în această vară, prin iulie-august”, a spus directorul JINR, academicianul Grigori Trubnikov.
1 Comment
Mult succes!