„Primul Oscar” – Un film despre film

La Clubul Rus de pe lângă Ambasada Rusiei din București a avut loc, în cadrul programului dedicat împlinirii a 80 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, prezentarea filmului ”Primul Oscar”.

Este un film despre film și povestește despre actele de vitejie ale cameramanilor militari sovietici care, în condiții grele de iarnă și operațiuni armate, au filmat un documentar unic despre înfrângerea, lângă Moscova, a armatei germano-fasciste în toamna și iarna anului 1941. Chiar așa se intitulează ”Zdrobirea trupelor germane lângă Moscova”. Iar în 1943, această lucrare a regizorilor Ilia Kopalin și Leonid Varlamov a devenit primul film sovietic distins cu Oscar.

O secvență din filmul ”Primul Oscar”/ Foto: vesti35.ru

În realitate, la filmul documentar ”Zdrobirea trupelor germane lângă Moscova” a muncit echipa de filmare a Frontului de Vest, formată din aproximativ 30 de operatori. Ei au fost cei care au filmat în cele mai grele și periculoase condiții: geruri, din cauza cărora aparatura dădea deseori rateuri, deplasarea constantă pe un teritoriu uriaș, nevoia de a merge regulat la Moscova pentru a preda materialul filmat…

Operatorii erau răniți și mureau încercând să surprindă pe peliculă imagini unice ale luptei împotriva ocupanților și dovezi ale crimelor lor groaznice. Din păcate, istoria a păstrat numele a doar 16 eroi care au lucrat la film.

Toate acestea l-au inspirat pe regizorul Serghei Mokrițki să realizeze un film artistic dedicat acestui episod, prea puțin cunoscut, în general, al Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Iată ce povestește el însuși:

– Pentru mine, povestea realizării filmului „Zdrobirea trupelor germane lângă Moscova” este una personală. Operatorii care au filmat această peliculă au fost profesorii și maeștrii noștri de la VGIK (Institutul de Cinematografie de Stat). Ei relatau în ce condiții dintre cele mai grele au trebuit să lucreze în toamna și iarna anilor 1941-1942. La Studioul Central de

Regizorul Serghei Mokrițki/ Foto: kp.ru

Film, unde se muncea fără întrerupere, 24 din 24 de ore, materiale noi veneau constant: de la filmarea atacurilor armate de la periferia capitalei până la ce mai rămăsese din Iasnaia Poliana (moșia lui Lev Tolstoi din regiunea Tula – n.r.) și Muzeul Ceaikovski din Klin după ce fuseseră jefuite. Împreună cu trupele, cameramanii din prima linie, intrau în orașe și sate distruse, imortalizând pe peliculă dovezi înfricoșătoare ale crimelor naziste. „Plângeți, dar filmați!” – acesta a fost ordinul dat cameramanilor de front de celebrul regizor Aleksandr Dovjenko. Și ei au filmat. Din înregistrările acestei mărețe Cronici de război s-a și format, de altfel, imaginea poporului-învingător, ferm hotărât să-și apere casa, țara.

La VGIK, mentorul lui Serghei Mokrițki a fost Aleksandr Vladimirovici Galperin. În timpul războiului, el a fost cameraman de front, îndeplinea misiunile speciale trasate de Stalin.

– Și altul dintre maeștrii noștri, Koloșin Anatoli Aleksandrovici, a filmat războiul. Au fost profesori excelenți, oameni receptivi și sinceri, continuă Serghei Mokrițki. Unul dintre eroii principali ai „Primului Oscar” poartă numele de familie Alperin, iar pe tatăl eroinei principale îl cheamă Aleksandr Vladimirovici – astfel transmit plecăciunile mele maestrului meu Aleksandr Vladimirovici Galperin.

În literatura rusă există un uriaș strat de extraordinară proză de front. Autorii lor sunt cunoscuți de toți: Grigori Baklanov, Vasil Bîkov, Boris Vasiliev, Vasili Grossman, Viktor Nekrasov și alții. Multe filme arată războiul în mod terifiant și credibil: „La război ca la război” de Viktor Tregubovici, „Ei au luptat pentru patrie” de Serghei Bondarciuk, „Du-te și vezi” de Elem Klimov și alții. Dar s-au făcut puține filme despre cameramanii din război, spune Serghei Mokrițki.

– Toate aceste cărți și filme au fost pentru noi surse de lucru la scenariu. Dramaturgii Maksm Budarin și Iuri Nenev au folosit cartea lui Fomin și Mihailov „Prețul unui cadru”. O lucrare unică, unde sunt adunate documente, ordine, rapoarte și scrisori ale operatorilor de front și care s-a dovedit neprețuită pentru prezentarea credibilă a evenimentelor din filmul nostru. Dar principala noastră sursă a fost chiar filmul „Zdrobirea trupelor germane lângă Moscova”, a cărui structură ne-a sugerat structura „Primului Oscar”. Regizorii filmului „Zdrobirea trupelor germane de lângă Moscova” Ilia Kopalin și Leonid Varlamov au reușit să organizeze cu talent materialul înregistrat de cameramanii de front. Filmul a primit aprecierea publicului atât din Uniunea Sovietică, cât și din străinătate. Pentru prima dată în istoria cinematografiei sovietice, filmul a primit pe merit un Oscar.

Actorul Tihon Jiznevski/ Foto: tvspb.ru
Actrița Daria Jovner/ Foto: kinopoisk

Rolurile principale din filmul „Primul Oscar” au fost interpretate de vedete tinere: Tihon Jiznevski, Anton Momot și Daria Jovner.

Iată ce crede interpretul unuia dintre rolurile principale, Tihon Jiznevski: „După părerea mea, filmul „Primul Oscar” va fi interesant pentru toți cei care nu știu despre existența acestei povești. Iar aceștia sunt majoritari. Este un eveniment foarte semnificativ din istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei. În esență, filmul documentar „Zdrobirea trupelor germane lângă Moscova” a spulberat mitul invincibilității trupelor germane. Filmul a arătat că se poate opune rezistență. Datorită lui, lumea a înțeles în sfârșit că se poate rispota”. În film au jucat, de asemene, actori străini: nominalizat la Oscar Michael Lerner (”Barton Fink”) și Austin Basis (serialele ”Patria”, ”Lucifer”, ”Frumoasa și Bestia”).

– Pentru mine, alegerea actorilor este mereu o acțiune chinuitoare și responsabilă, – recunoaște regizorul Serghei Mokrițki. – Interpreții rolurilor principale au abordat munca în mod responsabil și creativ. În pofida gerurilor, a filmărilor dificile din punct de vedere fizic și uneori periculoase, a fost ușor să lucrezi cu ei. Acum este greu să anticipăm reacția principalului nostru judecător – spectatorul. Dar conștiința echipei noastre de filmare este curată. Toți, fără excepție, membrii echipei ”Primul Oscar” au muncit cu dăruire și când afară era ger năprasnic și când ningea abundent.

O secvență din filmul documentar ”Zdrobirea trupelor germane lângă Moscova” (1941). Prizonieri de război germani/ Foto de arhivă

Una dintre liniile de intrigă ale filmului sunt peripețiile cu decernarea premiului Oscar unui film despre apărarea Moscovei. Este, la rândul ei, povestea uluitoare a bătăliei purtate pentru filmul sovietic de legendarului producător de la Hollywood, David O. Selznick, care a provocat Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului și pe propriul său socru, atotputernicul Louis B. Mayer, unul dintre fondatorii premiilor Oscar. Selznick a fost cel care a anunțat câștigătorul la noua categorie – Cel mai bun film documentar – la ceremonia Oscarului din 1943.

– „Primul Oscar” este și un film despre dragoste”, concluzionează regizorul Serghei Mokrițki. – Despre dragostea pentru femei, despre dragostea pentru profesie. Munca unui cameraman în timpul operațiunilor militare este extrem de nepotrivită. Războiul și arta sunt două poluri diferite ale activității umane. Dar după aceea, după război, se dovedește că exact munca unor cronicari este foarte importantă. Cât de dureros le-a fost să decidă care este adevărul despre război – rândurile de soldați mărșăluind sau lacrimile asistentelor și mamelor. Dar prin ochii lor noi vedem istoria…

Owner

View Comments

  • Prin intermediul acestui site sau prin Caravana Rusă poate vom avea și noi șansa, cei din provincie, să vizionăm acest film. Ar fi o bucurie. Fiindcă nu-mi imaginez că vor fi redeschise prea curând Centrele Culturale Ruse existente în țară și unde am fi putut viziona filme, evenimente culturale sau învăța limba rusă. Ambasadei Statelor Unite din România i s-a aprobat să organizeze, în orașul în care locuiesc, cursuri gratuite de limba engleză pe o perioadă de cinci luni (martie-iulie) în incinta Bibliotecii Județene. Ambasadei Federației Ruse nu cred că i s-ar fi aprobat organizarea unor cursuri de limba rusă. Nu toți vrem să învățăm limba engleză. Da, am uitat că avem un guvern ostil Rusiei. Am prea mari pretenții...
    P.S. Filmele rusești sunt extraordinare, foarte bine regizate și interpretate la cel mai înalt nivel. Mulțumim Caravanei Ruse că ne dă șansa să vizionăm adevărate capodopere.

Share
Published by
Owner

Recent Posts

Lavrov a prezentat cererile Rusiei pentru încetarea conflictului din Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se află în Brazilia unde participă la summitul BRICS…

2 ore ago

FSB l-a reținut pe agentul ucrainean care a organizat uciderea generalului Moskalik

Ignat Kuzin a minat o mașină, la detonarea căreia a decedat generalul Moskalik. Dispozitivul exploziv,…

4 ore ago

Putin i-a felicitat pe militari cu ocazia încheierii operațiunii de eliberare a Regiunii Kursk

Președintele rus Vladimir Putin i-a sunat pe comandantul grupului și pe comandanții unităților care s-au…

5 ore ago

Gherasimov, despre rolul luptătorilor nord-coreeni în eliberarea Regiunii Kursk

Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov, a subliniat, în raportul…

o zi ago

„Revelația” SUA este legată de interesele sale

Ar fi naiv să credem că, înainte, SUA obișnuiau să adopte o poziție atât de…

o zi ago

Zaharova l-a numit pe Zelenski monstru după declarațiile lui despre Crimeea

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus despre șeful regimului de…

o zi ago