Perioada de valabilitate a Tratatului START, pe cale să expire

Rusia este pregătită să cadă la o înțelegere cu SUA privind stabilitatea strategică, dar sunt nuanțe.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit despre necesitatea restabilirii dialogului cu Statele Unite pe probleme privind stabilitatea strategică, dialog întrerupt de partea americană în februarie 2022, informează Kommersant. Sub administrația anterioară a SUA, părțile nu au reușit să ajungă la un acord în această chestiune, iar pentru negocieri pe această temă cu noua echipă de la Casa Albă nu au fost, deocamdată, create condiții, după cum se precizează în comentariul șefului diplomației de la Moscova. Deși peste mai puțin de un an expiră termenul de valabilitate a celui mai important Tratat bilateral prvind armele strategice ofensive (START), iar dacă Moscova și Washingtonul nu ajung la o înțelegere în privința unor măsuri care să-l înlocuiască, pentru prima dată în ultimul jumătate de secol, cele mai mari două puteri nucleare vor rămâne fără un acord în domeniul controlului armamentelor.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Pervîi kanal, Serghei Lavrov a abordat în detaliu tema stabilității strategice. Potrivit spuselor sale, ”dialogul ruso-american privind stabilitatea strategică trebuie restabilit”. ”Noi suntem de acord în acest sens”, a precizat ministrul, comentând apelurile administrațiilor americane, trecută și actuală, de a relua contactele dintre Washington și Moscova pe această temă. În același timp, el a subliniat că acest lucru trebuie făcut „exclusiv pe baza revenirii la principiile care au stat la baza Tratatului de reducere a armelor strategice ofensive și care sunt reflectate în preambulul acestuia, inclusiv relația dintre armele ofensiv-strategice și defensiv-strategice, inclusiv respectul reciproc și acordul de a acționa exclusiv pe bază de egalitate în drepturi”.

„Atâta timp cât, în esență, suntem, doctrinal vorbind, inamic (pentru SUA – Kommersant), despre ce fel de stabilitate poate fi vorba?” — a adăugat Serghei Lavrov.

Kommersant amintește că până în februarie 2022, Moscova și Washington au purtat consultări privind acordurile care ar putea înlocui Noul Tratat START, dar pe fondul conflictului din jurul Ucrainei, acest dialog a fost întrerupt din inițiativa Statelor Unite. În iunie 2023, administrația Joe Biden a propus Rusiei să revină la tema controlului armamentelor și reducerii riscului nuclear, dar autoritățile ruse au considerat inacceptabilă ștergerea acestor probleme din suma totală a dezacordrilor acute dintre Moscova și Washington.

Odată cu venirea lui Donald Trump la putere în Statele Unite, sunt semne că situația se poate schimba în bine. În ultimele săptămâni, liderii Federației Ruse și Statelor Unite au semnalat nu o dată interesul lor pentru discutarea problemei legate de controlul armamentelor (vezi Kommersant, 24 februarie). Cu toate acestea, timp pentru negocieri de substanță privind înlocuirea Noului START rămâne puțin: tratatul expiră pe 5 februarie 2026. A fost prelungit o dată pentru cinci ani, astfel că acum nu mai poate fi prelungit.

În prezent, acordul are o acțiune limitată. În februarie 2023, Rusia și-a suspendat participarea la Noul START, explicându-și decizia prin două motive: prin faptul că Statele Unite încalcă tratatul, iar circumstanțele s-au schimbat radical comparativ cu 2010, când a fost încheiat. Statele Unite nu au fost de acord cu niciunul dintre aceste puncte. În același timp, autoritățile Rusiei au anunțat că sunt pregătite să respecte în continuare restricțiile cantitative stipulate în acord dacă americanii vor proceda la fel. Este vorba despre 700 de unități pentru rachete balistice intercontinentale desfășurate (ICBM), rachete balistice lansate de submarine (SLBM) și bombardiere grele (HB), 1.550 de unități pentru focoasele dispuse pe aceste aparate de zbor și 800 de unități pentru lansatoare desfășurate și nedesfășurate pentru de ICBM-uri, SLBM-uri și HB-uri. În plus, Moscova a promis că va continua să notifice Statele Unite în prealabil cu privire la lansările de ICBM și SLBM, precum și asupra exercițiilor strategice de mare amploare. La rândul lor, Statele Unite au asigurat că vor respecta plafoanele cantitative prevăzute în tratat și s-au declarat gata să ofere Rusiei notificări similare despre lansări și exerciții.

În timpul primului său mandat, Donald Trump a dorit tare mult să includă China în discuțiile privind controlul armamentelor dintre Statele Unite și Rusia. Beijingul a refuzat însă să se alăture acestui proces, invocând diferența considerabilă de dimensiuni față de arsenalele nucleare ale țărilor. Potrivit estimărilor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), Rusia deține 4.380 de focoase nucleare, în timp ce Statele Unite au 3.708 (aceste cifre nu includ focoasele scoase din uz, dar încă nedistruse; iar datele pentru Federația Rusă sunt aproximative, deoarece nu a făcut publice informații despre arsenalul său din 2023). Nici autoritățile chineze nu publică date despre armele lor nucleare. SIPRI estimează că Beijingul are 500 de focoase nucleare, dar subliniază că partea chineză își sporește potențialul mai repede decât alte țări. În același timp, în recentul raport al Biroului Directorului de Informații Naționale China este definită drept „principal rival strategic” al Washingtonului.

În același interviu pentru Pervîi kanal, Serghei Lavrov a spus că „revine Chinei dreptul de a decide dacă vrea sau nu să se alăture eventualelor viitoare negocieri dintre Rusia și Statele Unite privind stabilitatea strategică. „Președintele american Donald Trump (iar înaintea lui, Joe Biden) spune că Beijingul trebuie atras în aceste negocieri. Poziția noastră a fost: în primul rând, acest lucru este treaba Chinei. Ce va decide, vom trata cu tot respectul alegerea făcută”, a precizat șeful diplomației ruse.

În al doilea rând, potrivit spuselor sale, „dacă tot vorbim despre extinderea cercului de participanți, cum rămâne cu Marea Britanie și Franța?” „Aceste două țări (deținătoare de arme nucleare. — Kommersant), împreună cu Statele Unite, sunt membre ale aceleiași Alianțe (NATO. — Kommersant), care în anii lui Joe Biden, și chiar înaintea lui, au spus prea puține lucruri bune la adresa noastră, iar în perioada președinției sale, ne-a declarat pur și simplu „principala amenințare”. Dacă noi suntem „principala amenințare”, iar ei ne spun, haideți să stăm de vorbă cu voi, dar nu vă atingeți de aceste două părți, atunci nu este cinstit”, și-a continuat ideea Serghei Lavrov.

La fel ca și China, Franța (care, potrivit estimărilor experților are 290 de focoase nucleare) și Marea Britanie (care deține circa 230) nu au manifestat vreun interes pentru controlul armamentelor, pe motiv că arsenalele lor diferă mult de cele ale Rusiei și SUA.

Între timp, dacă Moscova și Washingtonul nu elaborează niște acorduri noi care să înlocuiască Tratatul START, va fi pentru prima dată din anii ’70 când vor rămâne fără nicio restricție în domeniul armelor strategice.

Directorul Centrului pentru Studii Militar-Economice al Institutul de Economie și Strategie Militară Mondială de la Școala Superioară de Economie a Universității Naționale de Cercetare, Prohor Tebin, a pus la îndoială posibilitatea că, în timpul rămas până la expirarea Noului START, se va reuși lansarea de consultări cu cinci țări. „Este ireal. În primul rând, pe fondul politicii promovate de Londra și Paris, precum și al relațiilor lor atât cu Rusia, cât și cu administrația Trump. Pe viitor însă, situația se poate schimba a recunoscut expertul pentru Kommersant. Nu este exclus ca Moscova, pe de o parte, și Washingtonul, pe de altă, să contribuie la stabilirea unui dialog informal sau consultări între ele (inclusiv naveta sau mediere) cu China și, respectiv, cu Franța/Marea Britanie. La un moment dat, acest lucru ar putea deveni interesant pentru alti membri ai celor cinci state nucleare. Însă, în opinia mea, în cazul Chinei această probabilitate, deși mică, este totuși mai mare decât în privința Franței și Marii Britanii, în special pe fondul cursului actual spre „autonomie strategică a Europei” și încercările de a înlocui sau completa „umbrela nucleară” americană.

Owner

View Comments

  • Rusia cred că va respecta plafoanele privind armele nucleare. Dar sunteți siguri că SUA vor proceda la fel? China nu se va lăsa atrasă într-un astfel de tratat, pentru că ea se înarmează și nu dorește să fie condiționată de nimeni. Semnarea unui nou tratat mai prevede și efectuarea de inspecții reciproce ale unităților militare rusești și americane în silozurile și depozitele de arme nucleare, notificări și schimburi de date. Cât de siguri puteți fi de ceea ce vor prezenta americanii? Acest nou tratat trebuie încheiat cu mare atenție din partea Rusiei.

Recent Posts

Volodin: Kallas trebuie suspendată și dusă în fața tribunalului ONU

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a estimat că, pe fondul amenințărilor lansate la adresa…

21 de minute ago

Cât de imprevizibil este Donald Trump? Senatorul Pușkov, despre președintele SUA

Senatorul Aleksei Pușkov, președintele Comisiei pentru Politica Informațională și Interacțiune cu Mass-media, a vorbit despre…

2 ore ago

Cetăţean al Moldovei arestat de FSB în Rusia

Un cetățean al Republicii Moldova a fost reținut de FSB pentru contrabandă cu bombe Cetăţeanul…

5 ore ago

O nouă minciună a ucrainenilor: De această dată despre atacul asupra orașului Sumî

Fake: Forțele Armate ale Rusiei au atacat în mod intenționat cu rachete ”Iskander” civili în…

6 ore ago

Trump: Conflictul din Ucraina este războiul lui Biden

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a reamintit că în Ucraina conflictul armat a…

23 de ore ago

Trump: Atacul asupra orașului Sumî a fost o ”greșeală”

Presa internațională continuă să comenteze atacul lansat ieri de armata rusă asupra unui loc unde…

o zi ago

This website uses cookies.