Hot News

Sandu a început lupta cu opoziţia folosind metode româneşti

Maia Sandu și Evghenia Guțul/ Foto: dpa/ GLP/ TASS

Rafael FAHRUTDINOV

Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, a fost reţinută pe aeroportul din Chişinău. La Comrat și la Moscova, aceste acțiuni ale președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, au fost interpretate drept eliminare a concurenților înainte de alegerile parlamentare și s-a constatat o asemănare între metodele Chișinăului și arestarea, în România, a fostului candidat la președinție, Călin Georgescu. Care sunt motivele reale ale presiunii asupra Guțul și cum ar putea afecta acest lucru autoritățile moldovenești? Un articol pe această temă în publicația Vzgliad.

Pe aeroportul din Chișinău, angajați ai Centrului Național Anticorupție (NACC) au reținut-o, pentru 72 de ore, pe bașcana (șefa) Găgăuziei, Evghenia Guțul. Instituția a anunțat că au fost efectuate percheziții. Potrivit consilierului lui Guțul, Iuri Kuznețov, politicianul urma să zboare la Istanbul la invitația Congresului Internațional al Jurnaliştilor, unde intenționa, de asemenea, să discute chestiuni importante pentru Uniunea Teritorială Autonomă.

Poliția de Frontieră a declarat că Guțul apare în sistemele informaționale cu interdicție de călătorie, transmite Sputnik Moldova. Potrivit informațiilor oferite de deputatul parlamentului republican Marina Tauber, procuratura pregătește o cerere de arestare pentru o lună a bașcanei.

Autoritățile teritoriului autonom au precizat că atribuțiile șefului Găgăuziei vor fi îndeplinite de prim-adjunctul acesuia, Ilia Uzun. Reacționând la ceea ce se întâmpla, Adunarea Populară a Regiunii Autonome a amenințat că va sprijini proteste de masă și că, de asemenea, va solicita protecția partenerilor din Turcia, Rusia, OSCE și Consiliul Europei pentru drepturile încălcate.

La rândul său, partidul de opoziție „Inima Moldovei” a afirmat că reținerea lui Guțul aduce țara mai aproape de dictatura absolută a regimului președintelui Maia Sandu. „Șefa Găgăuziei, garantul statutului nostru legal, este privată de libertate din cauza opiniilor ei politice”, a adăugat Aleksandr Suhodolski, membru al blocului ”Pobeda”.

Alt deputat, Denis Ulanov, a subliniat că, din punct de vedere juridic, reținerea bașcanei este „absolut inexplicabilă”. „Guțul călătorește sistematic în străinătate și revine, nu se sustrage de la procedurile judiciare”, a amintit politicianul. Activistul Mihail Vlah crede că Sandu și partidul ei vor să „aprindă din interior” regiunea autonomă: „Este un precedent pentru relațiile dintre popoarele frățești, moldovenesc și găgăuz”.

Moscova a criticat, de asemenea, ceea ce se întâmplă. „Actuala putere folosește metodele celei mai nedisimulate presiuni asupra politicienilor care sunt cât de cât populari și care-i fac concurență lui Sandu”, a declarat, în acest sens, secretarului de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Situația a fost deja evaluată chiar în republică, unde cele întâmplate au fost calificate drept „fărădelege” și „terorism politic vădit”. Pentru orice observator imparțial este evident că politicienii și jurnaliștii moldoveni care pledează pentru construirea de relații constructive cu Rusia sunt cei care sunt supuși celor mai intense presiuni”, a subliniat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

Pe acest fundal, cei care o susțin pe Evghenia Guțul au început să se strângă la Comrat pentru proteste, iar poliția oprește mașinile care se îndreaptă spre capitala regiunii autonome. De menționat că Guțul face parte din echipa liderului blocului de opoziție ”Pobeda”, Ilan Shor, și se pronunță pentru o cooperare reciproc avantajoasă între Moldova, Rusia și țările UEEA (Uniunea Economică Eurasiatică – n.r.). În 2023, ea a fost aleasă, cu majoritate de voturi, bașcana Găgăuziei.

„Arestarea lui Guțul nu are legătură cu activitatea de aplicare a legii. Echipa lui Sandu folosește instrumente autoritar-administrative și ignoră normele constituționale pentru eliminarea oponenților politici”, a declarat Aleksandr Șcerba, fostul președinte al Consiliului Suprem al PMR (Republica Moldovenească Nistreană – n.r.).

„După toate probabilitățile, arestarea de astăzi constituie punerea în aplicare a deciziilor luate ieri la ședința Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. Anterior, după exact același scenariu au fost restricționată, după care lichidată, practic, majoritatea instituțiilor media care difuzau pentru publicul vorbitor de limbă rusă. Acum a venit rândul politicienilor care se pronunță pentru apropierea de Moscova”, a deplâns el. ”Republica intră în perioada preelectorală; lupta pentru o majoritate parlamentară va fi serioasă”.

Sandu înțelege că a câștigat alegerile prezidențiale doar prin manipularea votului și prin mobilizarea moldovenilor care locuiesc în țările UE. Ea nu intenționează să riște a doua oară, motiv pentru care a început, cu o jumătate de an înainte de alegeri, epurarea concurenților”, a continuat interlocutorul publicației Vzgliad.

„Dacă actualul partid de guvernământ pierde majoritatea în parlament, va urma o redistribuire a prerogativelor și vor fi inițiate anchete pentru încălcări ale legii din partea lor”, a prezis expertul

”La Chișinău se tem de plecarea lui Guțul din țară, pentru că anterior exact așa a făcut și Aleksandr Nesterovski, deputat de opoziție și membru al blocului Pobeda, pe care Chișinăul îl condamnase anterior în lipsă la 12 ani de închisoare pentru finanțarea mișcării de opoziție”, a explicat Vasili Neikovcev, fost deputat în parlamentul Republicii Moldova.

„În aprilie, instanța de judecată intenționează să pronunțe verdictul împotriva lui Guțul, tot sub acuzația de finanțare, chipurile, ilegală a unui partid politic, după care să o demită din funcție. Acest lucru va permite actualei puteri să înlăture concurenți puternici și, într-un mediu confortabil, să se pregătească pentru alegerile parlamentare, programate pentru a doua jumătate a anului 2025”, a precizat expertul.

„În același timp, reținerea lui Guțul este un semnal pentru alți reprezentanți ai puterii din Găgăuzia: printre ei se numără adjunctul ei Viktor Petrov, președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, precum și alte personalități politice și publice. Ei pot fi arestați pe motive false”, crede interlocutorul publicației Vzgliad.

Cu toate acestea, astfel de acțiuni din partea Chișinăului sunt un „calcul greșit al echipei Maiei Sandu”, spune expertul: „Presiunile asupra opoziției vor provoca o reacție de răspuns din partea poporului găgăuz și poate duce la declararea independenței regiunii autonome, la ieșirea acesteia din componența țării. Avem experiența statalității – din 1990 până în 1994, și majoritatea locuitorilor din regiune sunt adversari ai Chișinăului”.

Analistul a menționat, de asemenea, recenta declarație a ministerului german de Externe conform căreia rivalii politici nu au ce căuta în închisoare sau în sala de judecată, și că o țară care își leagă viitorul de Uniunea Europeană trebuie să respecte statul de drept. Această declarație a fost făcută în contextul situației din jurul primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu.

„Dar pentru Moldova, supremația legii funcționează oarecum diferit, pentru că Bruxelles-ul are nevoie de țară drept cap de pod în Europa de Est, inclusiv pentru sprijinul militar al Ucrainei. Sandu se folosește de acest lucru, eliminându-și concurenții cu impunitate, în timp ce Janis Mažeiks, ambasadorul UE în Moldova, preferă să tacă și să pretindă că nu se întâmplă nimic”, a explicat Neikovcev.

Maia Sandu consideră că protecția UE îi dă carte albă pentru a lua orice măsuri în cadrul luptei politice interne, spune Leonid Kalașnikov, președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afaceri CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții, fost membru al delegației ruse la APCE. „Bruxelles-ul și-a învățat bine susținătorii să trăiască după principiul „scopul scuză mijloacele”, spune el.

În opinia lui, momentul de cotitură în această problemă a fost arestarea fostului candidat la președinția României, Călin Georgescu. Prin lipsa ei de reacție la acest eveniment, Europa a dezlegat, practic, mâinile politicienilor pro-occidentali din întreaga lume. „Sandu a apreciat lecțiile Bucureștiului și a decis să acționeze într-o cheie similară”, a adăugat interlocutorul ziarului Vzgliad.

„Ea este ghidată de frica de propriul popor. Guvernul ei nu se bucură de popularitate la nivelul populației. Ea a reușit să câștige ultimele alegeri prezidențiale într-o manieră controversată. Soarta republicii a fost decisă de oameni care nu au locuit acolo permanent. O asemenea putere nu se va bucura, firește, de respect”, a explicat deputatul.

„De aceea, Sandu încearcă să lupte cu opoziția în republică prin metode accesibile ei. Evghenia Guțul este un politician remarcabil, care a muncit pentru binele propriului ei popor în fiecare zi în care s-a aflat în funcție. Ea a făcut ceea ce trebuia: nu a cedat tendințelor europene și a menținut relații bune cu Rusia”, subliniază el.

„Așa și-au dorit cetățenii care au ales-o pe cale legală, democratică. Oamenii nu au uitat toate obstacolele ridicate împotriva lor de guvernul lui Sandu. Și, din păcate, cu acțiunile ei necugetate, riscă doar să exacerbeze tensiunile sociale din Moldova”, a conchis Kalașnikov.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Iar a apărut personajul acesta ridicol, numit Oaia Sandu, la orizont? Cred că după piesa de teatru ,,Mielul turbat”, în regia lui Aurel Baranga, în curând va fi pusă în scenă o nouă piesă, în regia lui George Soroș, numită ,,Oaia turbată.” În rolul principal va fi distribuită Maia Sandu. Se ține de intrigi în loc să se pregătească de transhumanță. Cineva îi va tunde lâna într-o zi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3075334

Orasul Odesa: politolog brazilian, apel către Putin
28/03
Serghei Markov: Europa blochează o încetare a focului în Marea Neagră
28/03