EAEU: Integrarea economică eurasiatică

Eldar Alișerov/ Foto: eec.eaeunion.org
Ministrul pentru Integrare și Macroeconomie al Comisiei Euro-Asiatice (CEA), Eldar Alișerov, a vorbit, la conferința online „EAEU: 10 ani de funcționare a celei mai mari asociații de integrare din Eurasia”, despre realizările integrării economice eurasiatice obținute în deceniul de activitate a Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU). Ministrul a pus accent pe măsurile ce vor fi luate pentru implementarea Declarației privind dezvoltarea pe mai departe a proceselor economice în EAEU până în 2030 și 2045 și a atras atenția asupra construcției și dezvoltării unor formate optime de interacțiune cu partenerii pe linie externă, transmite DKnews.kz.
Eldar Alișerov a subliniat că integrarea economică eurasiatică exercită un puternic efect stabilizator și stimulator asupra economiei, asigurând o creștere vizibilă a indicatorilor cheie de dezvoltare ai țărilor din „cinci” eurasiatice.
„Noua configurație a comerțului, a rutelor de transport și logistică, migrația forței de muncă și fluxurile financiare din regiune au servit, împreună cu o politică economică activă, drept stimulent pentru creșterea economică activă în EAEU”, a spus Eldar Alișerov. – Conform estimărilor CEA, indicele volumului fizic al PIB în EAEU a fost în 2024 de 117,6% față de 2014. La unele state membre, creșterea PIB-ului a fost mai semnificativă, de exemplu, în Armenia – de 1,6 ori, Kîrgîzstan – de 1,6 ori, în Kazahstan – de 1,3 ori.”
Ministrul CEA a acordat, de asemenea, atenție indicatorilor statistici ai comerțului reciproc și exterior în EAEU. Datele obiective indică o creștere semnificativă a volumelor comerciale între statele membre, precum și o creștere a activității economice externe. „Ponderea volumului comerțului reciproc în schimburile comerciale externe ale EAEU a crescut la 19,8% în 2024, față de 13,5% în 2015”, a spus ministrul CEA. „Volumul comerțului reciproc cu bunuri în Uniune s-a dublat din 2015 și a ajuns la aproape 100 de miliarde de dolari în 2024.”
Șeful unității de integrare și macroeconomie a CEA este convins că până astăzi EAEU s-a format ca element important al arhitecturii economice globale. „A fost creată o infrastructură flexibilă ce acoperă parteneri cheie și permite un dialog cuprinzător în interesul creșterii rezistenței economiilor statelor membre, soluționând problemele de integrare a EAEU în arhitectura globală a relațiilor economice, extinderea geografiei și volumului exporturilor și atragerea investițiilor și tehnologiei străine”, a menționat el.
Comisia a încheiat 46 de memorandumuri de înțelegere cu organizații internaționale universale și de profil, 14 cu uniuni de integrare regională și interstatale, precum și 30 de memorandumuri de cooperare cu guverne, ministere și departamente din țări terțe. În plus, există patru acorduri comerciale în vigoare între EAEU și țări terțe (Vietnam, Iran, China și Serbia).
În prezent, se lucrează activ pentru a se ajunge la acorduri privind liberalizarea regimurilor comerciale cu Emiratele Arabe Unite, Indonezia și Mongolia. Țările din Asia de Sud-Est manifestă un mare interes pentru dialogul cu Uniunea. Relațiile cu ASEAN, precum și cu țările din această regiune pe bază bilaterală, se dezvoltă activ.
„Prioritate rămâne, desigur, relațiile cu cei mai apropiați parteneri ai noștri – țările CSI, SCO, BRICS și ASEAN. În ciuda complexității geoeconomiei, numărul de noi parteneri ai Uniunii continuă să crească”, a subliniat Eldar Alișerov.
PIB-ul țărilor terțe și al uniunilor de integrare economică regională cu care Uniunea a încheiat acorduri comerciale sau a acordat statut de observator, iar Comisia a semnat memorandumuri de cooperare, se ridică la 71,9 trilioane dolari (conform Băncii Mondiale, la paritatea puterii de cumpărare), sau 49,9% din PIB-ul mondial. Populația acestor țări ajunge la 4,3 miliarde de oameni, sau 53,5% din populația lumii.
1 Comment
Este un ministru tânăr (40 de ani) și foarte activ. În ianuarie a.c. a discutat cu Georges-Simon Ulrich, președintele Comisiei de Statistică a Națiunilor Unite și directorul general al Oficiului Federal de Statistică din Elveția. Printre problemele discutate au fost perspectiva de extindere a numărului de membri ai Comisiei de Statistică a ONU precum și posibilitatea ca statele membre ale EAEU să se alăture Comisiei.