Hot News
Biolaboratoarele rusești cresc bondari pentru a spori randamentul culturilor
10/02
Relațiile cu SUA „la limita rupturii” și arma nucleară
11/02

Transnistria a refuzat un grant UE și va primi gaze din Ungaria

Stația de distribuție a gazelor a companiei „Tiraspoltransgaz” în Transnistria/ Foto: RIA Novosti

Autoritățile transnistrene au refuzat ajutorul financiar oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția de gaze și vor primi combustibil din Ungaria, a anunțat premierul Moldovei, Dorin Recean, citat de canalul Telegram al guvernului, relatează RIA Novosti.

„Pe termen mediu, propunerea UE în valoare de 60 de milioane de euro a fost soluția care ar fi permis Regiunii transnistrene să scape de șantaj și de instabilitate energetică. Tiraspolul a refuzat însă această soluție. Cum va ajunge acum gazul în regiunea transnistreană: compania ungară MET Gas and Energy Marketing AG va livra gaze la granița cu Republica Moldova, în conformitate cu contractul semnat cu Moldovgaz”, a spus premierul.

Potrivit spuselor sale, principala condiție a UE, repinsă de Tiraspol, este majorarea treptată a tarifelor pentru consumatori.

Chișinăul va permite acest tranzit dacă Tiraspolul va întreprinde o serie de demersuri, ”care demonstrează deschidere”, a subliniat Recean. Este vorba despre eliberarea deținuților politici, menținerea televiziunii publice din Republica Moldova și lichidarea punctelor de control înființate în 2022 (11 din 33 sunt încă active), a explicat premierul moldovean.

Situația gazelor în Transnistria

De la începutul anului, Moldova și Transnistria au rămas fără gaz din cauza nedorinței Chișinăului de a plăti datoria față de Gazprom și a suspendării tranzitului pe teritoriul Ucrainei. Iar dacă Moldova primește resurse energetice din țări europene, ceea ce influențează doar creșterea prețurilor pentru populație, Tiraspolul s-a trezit într-un blocaj total al gazelor. În condițiile în care temperaturile au coborât sub zero, în Transnistria a funcționat un regim de întreruperi a furnizării de gaze, blocurile de locuințe nu aveau încălzire sau apă caldă.

Situația s-a stabilizat după ce Comisia pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova a aprobat, pe 1 februarie, alocarea a 20 de milioane de euro dintr-un grant UE pentru gaze pentru Transnistria, iar furnizorul de stat Energocom a început să efectueze achiziții corespunzătoare pe bursele europene. La rândul său, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, situată pe teritoriul Transnistriei, a reluat producerea de energie electrică pe gaz.

Între timp, comisarul UE pentru extindere, Marta Kos, a declarat săptămâna trecută că Bruxelles-ul intenționează să aloce încă 60 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică din Transnistria, dar ajutorul va fi condiționat de respectarea anumitor condiții, inclusiv respectarea drepturilor omului.

Ministerul de Externe al Republicii Moldovenești Nistrene, Vitali Ignatiev, a declarat, la rândul său, că republica nerecunoscută mizează pe faptul că întreprinderea ungară să devină intermediar pentru a cumpăra gaze pe piața europeană, iar Tiraspoltransgaz va plăti livrările cu bani dintr-un credit rusesc.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Când un ajutor este condiționat, acela nu mai este ajutor ci interes. Autoritățile transnistrene au procedat foarte bine refuzând ,,ajutorul” din partea UE. Când accepți ceva din partea celor de la Bruxelles ai devenit sclavul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3025424