Ce le-a spus Serghei Riabkov jurnaliştilor
Relațiile ruso-americane balansează la limita rupturii, a declarat viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, la o conferință de presă, relatează TASS.
El a menționat, de asemenea, că politica SUA subminează regimul internațional de neproliferare nucleară, iar că controlul acestui proces slăbește.
TASS a adunat declarațiile cheie ale ministrului adjunct de Externe.
Relațiile cu SUA
- Relațiile ruso-americane ”balansează la limita rupturiii”.
- Administrația fostului președinte american Joe Biden „a mizat pe războiul hibrid, a înscris și în documentele ei și a impus aliaților săi din diverse blocuri și configurații ideea privind posibilitatea de a aplica Rusiei o înfrângere strategică”.
- „Elementul de confruntare” al relațiilor dintre cele două țări s-a întărit și a căpătat astăzi un „caracter deosebit, deosebit de acut”.
- Încercările Washingtonului de a lansa ultimatumuri Moscovei sau de a demonstra „marea favoare” acordată, chipurile, în schimbul unor cereri inacceptabile ale SUA nu vor funcționa în dialog cu Rusia.
Revenirea lui Trump la Casa Albă
- Revenirea președintelui american Donald Trump la Casa Albă „semnifică schimbarea reperelor” în politica internă a țării și în cursul politicii ei externe.
- Moscova nu are mari așteptări în privința schimbării în bine a relațiilor cu Washingtonul: „În politica internă americană și în toate privințele sistemulului rigidizat al coordonatelor de politică externă, Rusiei i se atribuie locul unui „adversar acut”, fiind terminologia oficială”.
- Echipa președintelui SUA demonstrează interes pentru restabilirea dialogului cu Rusia, iar Moscova este pregătită pentru acest lucru.
Deocamdată, Moscova și Washingtonul nu au convenit contacte la cel mai înalt nivel: „Pentru noi, chestiunea de substanță rămâne esențială. Este ceea ce noi mereu am pus și vom continua să punem în prim-plan”.
Armele nucleare și noul tratat START
- Politica SUA „reprezintă, totodată, o deosebit de serioară provocare la adresa regimului internațional de neproliferare nucleară”, iar controlul asupra acestuia slăbește.
- Rusia nu vede, deocamdată, din partea Occidentului vreo „manifestare de rațiune” sau voință politică de a depăși criza din sistemul de control al armelor.
- Situația privind dialogul cu SUA în domeniul stabilității strategice, inclusiv starea lucrurilor referitoare la perioada post-START (Tratatul asupra armelor ofensive strategice), „nu arată promițătoare”.
Despre Ucraina
- Partea rusă nu vede deocamdată „schimbări în cursul urmat de Washington în ultima perioadă de timp” pe direcția ucraineană.
- „Este nevoie de recunoașterea realităților de pe teren și de eradicarea cauzele primordiale” ale crizei care a forțat Rusia să lanseze operațiunea militară specială în Ucraina: „De aceea, variațiile și jumătățile de măsură nu sunt calea pe care suntem pregătiți să mergem”.
Despre USAID
Washingtonul nu va putea renunța complet la un astfel de instrument de „proiectare a puterii sale blânde și nu doar blânde, de promovare a ideologiile sale” ca Agenția Federală Americană pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
View Comments
Citisem o carte despre viața mareșalului Gheorghi Jukov, scrisă de Geoffrey Roberts: ,,Mareșalul lui Stalin." În ziua în care Jukov a fost numit în funcția de ministru al Apărării (7 februarie 1955), acesta a acordat un lung interviu unui grup de ziariști americani, publicat în New Times și Pravda. Mareșalul Jukov a vorbit despre relațiile sovieto-americane din acea perioadă și a menționat că URSS nu reprezenta o amenințare pentru SUA și dorea numai relații pașnice. Tot atunci s-a plâns că bazele militare americane încercuiau Uniunea Sovietică și a făcut apel să se pună capăt cursei înarmărilor. Acestea le-a declarat acum 70 de ani! În tot acest timp credeți că relațiile cu SUA au devenit mai bune? Oare Statele Unite au respectat tratatele privind înarmarea (mai ales cea nucleară) sau au încetat să apropie NATO tot mai mult de granițele Rusiei? Nevoia Rusiei de a îmbunătăți relațiile ruso-americane a existat imediat după Al Doilea Război Mondial. Dar s-a dovedit că această dorință era doar din partea Rusiei. Îmbunătățirea relațiilor nu se poate face doar unilateral! După Conferința Marilor Puteri ținută la Geneva în iulie 1955, Jukov s-a întors în Uniunea Sovietică foarte dezamăgit după întâlnirea cu Eisenhower, despre care a spus: ,,Președintele Eisenhower nu este același om cu generalul Eisenhower." Și a mai spus ceva care este valabil și în ziua de azi, referitor la atenția sporită și neîncrederea față de SUA. Andrei Gromîko (pe atunci ministru adjunct de externe) afirma că după acea conferință de la Geneva, mareșalul Jukov era tulburat și a declarat că Uniunea Sovietică trebuia ,,să țină praful de pușcă uscat." Această afirmație cred că spune totul și trebuie ținut cont de ea, mai ales acum.