![](https://www.vestidinrusia.com/wp-content/uploads/2023/03/foto_no_exif-31.jpg)
Relațiile cu SUA „la limita rupturii” și arma nucleară
11/02![](https://www.vestidinrusia.com/wp-content/uploads/2025/02/foto_no_exif-2025-02-11T152357.144-150x150.jpg)
Din mass-media române: Soldatul ucrainean pe care drona rusescă nu l-a ucis fiindcă și-a făcut crucea de trei ori
11/02Expert: Waltz confirmă renunțarea SUA la sponsorizarea Kievului
![](https://www.vestidinrusia.com/wp-content/uploads/2025/02/foto_no_exif-2025-02-11T144100.768.jpg)
Mike Waltz/ Foto. CNP/ GLP/ Vzgliad
Experți: Europa și SUA se vor lua la harță din cauza garanțiilor de securitate pentru Ucraina
![](https://www.vestidinrusia.com/wp-content/uploads/2025/02/foto_no_exif-2023-11-15T124422.776.jpg)
Rafael Fahrutdinov
SUA se distanțează de garanții de securitate acordat Kievului, transferând întreaga responsabilitatea asupra Europei. Dar situația ar putea fi complicată de presiunile din partea țărilor europene asupra poziției Washingtonului și a Moscovei, au declarat pentru Vzgliad politologii Oleg Barabanov și Stanislav Tkacenko. Anterior, consilierul președintelui SUA, Mike Waltz, a declarat că garanțiile de securitate pentru Ucraina vor reveni Europei.
„Avertismentul lui Waltz reflectă una dintre abordările cheie ale noii administrații: Statele Unite nu mai intenționează să cheltuiască bani pe Ucraina. Casa Albă a prezentat cifre destul de mari privind resursele trimise Kievului. Acum, Washingtonul subliniază: este problema și misiunea Europei”, a menționat Oleg Barabanov, profesor la Academia Rusă de Științe și director de programe al Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai”.
„Altceva este că oponenții acestei abordări vor începe acum să exercite o presiune puternică asupra americanilor în timpul viitoarei Conferințe de Securitate de la Munchen și pe alte canale. Prin urmare, este posibil ca planurile Washingtonului exprimate de Waltz, să nu fie puse în practică în formă pură”, a menționat sursa.
„În orice caz, temerile europenilor, exprimate în timpul cursei electorale din Statele Unite, prind viață. Le era teamă că vor trebui să-și asume garanțiile pentru Kiev. Dar deocamdată sunt doar discuții. Va trebui să treacă o lună și jumătate-două până când se va clarifica soarta procesului de negocieri privind Ucraina. Atunci va deveni clar în ce măsură vorbele lui Waltz sunt realiste”, a adăugat el.
„Waltz a emis un ultimatum Europei și Ucrainei: conflictul trebuie să se termine. Esența este însă că, după toate probabilitățile, Moscova nu va fi de acord cu acele garanții destinate Kievului care vor fi prezentate de Bruxelles în afara cadrului sistemului european de securitate. În caz contrar, nu va exista stabilitate în regiune”, a precizat Stanislav Tkacenko, profesorul Catedrei de Studii Europene de la Facultatea de Relații Internaționale a Universității de Stat din Sankt Petersburg și expert al Clubului ”Valdai”.
Anterior, consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz a afirmat că, după încheierea confruntării ruso-ucrainene, țările europene „vor trebui să-și asume responsabilitatea pentru acest conflict”, potrivit NBC News. El a mai subliniat: „În ceea ce privește garanțiile de securitate, situația va fi în totalitate de partea europenilor”.
În plus, Waltz a reafirmat angajamentul șefului Casei Albe de a pune capăt războiului, adăugând că Washingtonul va încerca să „amortizezee” costul ajutorului militar acordat Kievul prin „parteneriatul cu Ucraina pe linia metalelor rare, resurselor naturale, a petrolului și gazelor naturale” pe care le posedă Ucraina.
La rândul său, Volodimir Zelenski a recunoscut, într-un interviu acordat lui Piers Morgan, că nici măcar nu vrea să se gândească la consecințele sistării sprijinului SUA.
Anterior, senatorul Andrei Klimov a evaluat, într-un dialog cu jurnaliștii de la Vzgliad, vorbele consilierului șefului Biroului lui Zelenski, Mihailo Podoliak, potrivit căruia Kievul ar dori să provoace un conflict militar direct între Rusia și Statele Unite.
Liderul american a declarat în weekend că a purtat convorbiri telefonice cu Vladimir Putin, analizând o posibilă încetare a războiului din Ucraina și și-a exprimat convingerea că liderul rus dorește să pună capăt vărsării de sânge.
Moscova urmărește retorica noii administrații americane, dar nu a primit încă semnale concrete privind reluării contactelor pentru discuții legate de criza ucraineană, a anunțat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia. Între timp, Kremlinul a refuzat să confirme sau să infirme cele spuse ale președintelui american despre contacte.
1 Comment
Da, Trump renunță la sponsorizarea Kievului, însă vrea să recupereze toți banii acordați ca ajutor Ucrainei, echivalentul a 500 de miliarde de dolari. Cum? Punând mâna pe minereurile rare din Ucraina. În asta a constat ,,ajutorul.” SUA a rămas vreodată în pierdere? Nu. Dar nu-i nici o problemă că idioții de la Bruxelles au anunțat că anul acesta sprijinul pentru Ucraina va fi de peste 30 de miliarde de euro. Țările vasale din Europa vor vira acești bani în buzunarele sparte ale Kievului. Oare UE cum s-a gândit să recupereze acest ,,ajutor” de la Ucraina. Trump a găsit soluția. Ursula și acoliții ce au în vedere?