Serghei Lavrov/ Foto: RIA Novosti
Din discursul Ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, la ”masa rotundă” cu tema „Criza ucraineană. Eșecul culturii anulării”, Moscova, 5 februarie 2025. Evenimentul, organizat de Academia Diplomatică cu sprijinul Ministerului rus al Afacerilor Externe, a reunit 95 de ambasadori și reprezentanți ai misiunilor diplomatice și structurilor internaționale acreditate la Moscova.
”<…> Încercările de a „ anula” unele norme ale dreptului internațional sunt evidente în special în atitudinea Occidentului, a Statelor Unite și a aliaților săi față de Carta ONU. Atunci când este necesar, ei aplică principiul autodeterminării popoarelor, așa cum au făcut cu privire la Kosovo. Atunci când scopul lor este de a-și sprijini „protejații”, cum ar fi regimul nazist ucrainean, atunci se țin de principiul integrității teritoriale, ignorând tot ceea ce au făcut popoarele din Crimeea, Novorossia, Donbass, care, pe fundalul unei lovituri de stat neconstituționale sângeroase, au refuzat să recunoască rezultatele acesteia și să trăiască sub conducerea noilor autorități, care și-au propus să extermine tot ce este rusesc. Este istoria rusă, tradițiile, ortodoxia, limba, cultura – toate acestea au alcătuit viața Crimeii, Donbassului și regiunilor Herson și Zaporojie timp de multe secole. Acum, Occidentul este gata să „anuleze” toate acestea.
Tot ceea ce ei doresc în Ucraina este integritatea teritorială. Din păcate, Secretariatul Organizației Națiunilor Unite, inclusiv Secretarul General, face jocul Occidentului în afacerile ucrainene, în ciuda cerințelor articolului 100 din Carta acestei organizații, conform căruia Secretariatul trebuie să fie imparțial și să nu ia poziție și să nu primească instrucțiuni de la niciun guvern. Poate că nu există instrucțiuni tipărite pe hârtie. Dar A.Guterres și adjuncții săi care reprezintă Statele Unite, Marea Britanie, Canada și alte țări membre NATO în funcții de conducere în cadrul Secretariatului ONU spun exact ceea ce Occidentul vrea ca ei să spună.
„Anularea” adevărului este un alt mod de a încerca să își mențină hegemonia. La 27 ianuarie 2025, vorbind la Adunarea Generală a ONU cu ocazia Zilei Holocaustului, secretarul general A.Guterres a repetat exemplul dat de oratorii occidentali, inclusiv la evenimentele din Europa. Acesta nu a menționat cine anume a eliberat Auschwitz. Adică nu s-a spus niciun cuvânt despre Armata Roșie.
Există multe alte exemple în care nu numai dispozițiile Cartei sunt „anulate”, ci și deciziile Consiliului de Securitate, care, în conformitate cu Carta, sunt obligatorii pentru toate țările. De exemplu, rezoluția Consiliului de Securitate care a aprobat în unanimitate acordurile de la Minsk a fost anulată în acest fel. La un an după lovitura de stat din Ucraina, deja în februarie 2015, acestea au făcut posibilă oprirea războiului pe care regimul de la Kiev îl ducea în Donbasы cu forțele sale armate, folosind armata sa împotriva propriului popor. Acordurile de la Minsk, cu participarea noastră activă, au făcut posibilă oprirea acestui război. O rezoluție a Consiliului de Securitate le-a aprobat. Dar curând a devenit clar că nimeni nu avea de gând să le îndeplinească. „Pe teren” nu se schimba nimic, regimul de la Kiev își încălca toate obligațiile asumate prin aceste acorduri, iar Germania și Franța, care erau mediatorii, garanții acestui document, nu făceau, de asemenea, nimic. În decembrie 2022, fostul cancelar german A.Merkel și fostul președinte francez F.Hollande, care au semnat acest document important, au declarat chiar cu mândrie că nu aveau de gând să îl îndeplinească. Aveau nevoie să câștige timp pentru a aproviziona Kievul cu arme moderne pentru războiul împotriva Federației Ruse.
„Anularea” deciziilor Consiliului de Securitate este, de asemenea, parte a cursului de «abolire» a dreptului internațional. Acest lucru se manifestă și în alte forme. Există un drept internațional al minorităților naționale, o serie întreagă de convenții, inclusiv cele ale Consiliului Europei, în cadrul ONU. Există un cadru juridic internațional pentru protecția drepturilor minorităților. Acesta a fost menționat de multe ori. Constituția Ucrainei însăși cere acest lucru. Dar în efortul de a eradica, extermina și interzice tot ceea ce este rusesc, se folosesc orice metode și nu se iau în considerare argumente.
La ultima ”masă rotundă” am vorbit despre necesitatea de a examina cauzele fundamentale ale oricărui conflict, așa cum a solicitat președintele Chinei, Xi Jinping, în inițiativa sa privind securitatea globală. Aceasta spune că orice conflict, pentru a putea fi rezolvat, trebuie analizat din punctul de vedere al cauzelor sale fundamentale. Și apoi să se elaboreze măsuri practice pentru a le înlătura. Cauza primordială constă în dorința conștientă și de lungă durată a Occidentului (nu doar dorință, ci acțiuni practice) de a crea amenințări militare directe la adresa Federației Ruse la granițele noastre, pe teritoriul Ucrainei, și de a o atrage în NATO. Am vorbit în mod repetat despre acest lucru, am avertizat și am cerut alianței să ne vedem îndeplinite obligațiile de a nu ne extinde spre est până la frontierele fostei Uniuni Sovietice, în acest caz Federația Rusă. Totul în zadar.
Brusc, pentru prima dată, președintele Trump, într-unul dintre primele sale discursuri, criticând poziția administrației Biden cu privire la criza ucraineană, a spus fără menajamente că una dintre principalele greșeli a fost atragerea Ucrainei în NATO. El a spus că, dacă Trump ar fi fost președinte în ultimii patru ani, acest lucru nu s-ar fi întâmplat și nu ar fi existat niciun conflict. Pentru prima dată (vă atrag atenția) un lider occidental (nu doar un lider occidental, ci liderul Statelor Unite – liderul țărilor din întreaga lume occidentală) a rostit aceste vorbe, pe care le-am salutat. Pentru prima dată, problema NATO este indicată ca fiind un subiect pe care SUA sunt pregătite să îl discute serios. Și tocmai liderii SUA sunt cei care vor decide care va fi poziția Occidentului și, respectiv, poziția Kievului.”
Specialiștii biolaboratoarelor din Rusia dezvoltă, pentru agricultură, o anumită specie din categoria marelui bondar de…
SUA au renunțat la programele de zbor prevăzute pentru expoziția aerospațială Aero India 2025, în…
Tot mai mulți spectatori trec pragul teatrelor moscovite. Anul trecut, numărul lor a crescut până…
Despre cele două posturi, Musk a spus că sunt nebune și că nu sunt ascultate…
Mâna punitivă a noii administrații de la Casa Albă, care a reușit deja să se…
A 13-a aeronavă, ca număr, dar primul avion de linie construit în totalitate cu materialele…
This website uses cookies.
View Comments
După Primul Război Mondial s-a încercat menținerea fragilului echilibru mondial prin Societatea Națiunilor. Dar, în ciuda declarațiilor optimiste ale unor mari lideri europeni, ea s-a dovedit a fi un eșec. N-a reușit să prevină Al Doilea Război Mondial (scopul principal al Societății), deși unii poate că l-au dorit pentru a-și lua revanșa sau pentru a regla unele conturi rămase neîncheiate. Organizația Națiunilor Unite a înlocuit-o după sfârșitul războiului și s-a întemeiat prin semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cărții ONU. Dar misiunea ONU prezentată în această Cartă (asigurarea păcii mondiale, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională, respectarea dreptului internațional) nu se mai regăsește în fapte. Ea a rămas la nivelul cuvintelor scrise pe o hârtie. ONU nu a reușit să fie acel ,,arbitru" mondial gândit de marile puteri după 1946. Din contră, ea s-a dovedit incapabilă să gestioneze marile crize globale și sângeroasele conflictele regionale. Crizele s-au înmulțit, conflictele sunt tot mai multe, drepturile sunt respectate doar preferențial. Deci, care mai este scopul ONU? Unii spun că ONU a ajuns doar un alibi al unor forțe oculte și al unor grupuri de interese secrete, care fac și desfac jocurile la nivel înalt. Chiar în primul său mandat Donald Trump a făcut comentarii dure la adresa ONU, anunțând atunci că ,,pentru ONU, lucrurile vor fi diferite după 20 ianuarie 2017", făcând referire la data la care va prelua oficial funcția de președinte. Nici ambasadoarea de atunci a Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, nu a menajat organizația, pe care a numit-o ,,organizație ipocrită care își vede doar propriile interese și care își bate joc de drepturile omului." SUA asigura 22% din bugetul ONU, dar în primul său mandat Trump a redus bugetul alocat organizației cu aproximativ 285 de milioane de dolari, reducând și personalul. Rămâne de văzut ce va face Trump în acest nou mandat în privința ONU. Va ,,tăia în carne vie", așa cum a făcut recent cu USAID? Pentru că ONU nu mai este cea din 1946 sau ceea ce s-a dorit a fi. Iar Carta ONU este doar un document care nu este respectat sau este util unor grupuri de interese.