Handelsblatt: Este posibil ca ”Nord Stream 2” să revină pe neașteptate

De câteva luni, prin cercurile guvernamentale de la Berlin se dezbate ideea folosirii conductei ”Nord Stream 2” pentru importul de hidrogen „verde” din Finlanda, scrie publicația germană Handelsblatt, citată de canalul ”Papocika kanslera” de pe Telegram.

Pentru că până la alegeri au mai rămas doar trei săptămâni, iar această chestiune a devenit pentru autorități chinuitoare: nu se dorește ca gazoductul să fie lăsat la voia întâmplării. Mai ales că o conductă spre Finlanda va fi ”extrem de costisitoare”, în timp ce ”Nord Stream 2” este gata construit.

Partea și mai proastă este că se analizează inclusiv varianta ”trasportului de gaze din Rusia după încheirea unui acord de pace în Ucraina”. Secretarul de presă al Guvernului german a declarat, firește, imediat: ”Nu există nici un fel de planuri de a certifica ”Nord Stream 2” sau pentru relansarea proiectului”.

Poate că, într-adevăr, nu există planuri, dar se pare că mai apar gânduri criminale. Marea întrebare este însă dacă Rusia are nevoie de așa ceva. Experții avertizează: „Rușii au eliminat din calcule piața europeană”. Și trebuie spus că ei văd rădăcina problemei.

Owner

View Comments

  • După sabotarea gazoductului Nord Stream 1 de către SUA și Norvegia, Europa a fost nevoită să importe GNL american mult mai scump. Economia europeană este în colaps, mai ales industria germană. Prețurile au crescut, iar Germania riscă o dezindustrializare în masă. Ministrul Saxoniei, Michael Kretschmer, dar și Alice Weidel de la AfD au abordat această problemă în mod deschis, solicitând deschiderea gazoductului Nord Stream 2. Doar că se lovesc de poziția oficială a autorităților din Germania, care nu vor să recunoască eșecul lor (ca și a UE) privind strategia sancțiunilor aplicate Rusiei. Deși conducta există, construită din bani germani, este intactă deci funcțională, ea nu este folosită din motive politice. Aș spune că nu din motive politice, ci din prostie și din lipsa voinței guvernului german. Chiar și Nord Stream 1 poate fi reparat. Sancțiunile aplicate Rusiei nu afectează cu nimic exportul de gaze rusești. Rusia are și alte conducte, are și alți cumpărători. Ceea ce nu înțelege Europa, în special Germania, este că s-a urmărit dependența lor de GNL-ul american scump, o dependență care continuă să crească. Tot așa cum cresc prețurile în Europa și cum sărăcește pe zi ce trece. Cărbunele și petrolul nu mai sunt importate din Rusia tot în urma acestor sancțiuni distructive ale Europei și UE. Se vorbește că investitorul american Stephen Lynch, susținător al lui Trump, a cerut guvernului SUA permisiunea de a participa la o posibilă licitație privind cumpărarea gazoductului Nord Stream 2, licitație ce se va desfășura în Elveția până în 9 mai (termen limită). Lynch consideră că o înțelegere pe conducta rusă ar servi intereselor americane pe termen lung. Și uite așa SUA ar putea controla aprovizionarea cu energie a Europei pentru foarte mulți ani de acum încolo. Este interes strict american, ca de obicei. Purtătorul de cuvânt al AfD pentru politica energetică în Bundestag, Steffen Kotré, comenta această inițiativă a investitorului american: ,,Ca întotdeauna, o țară terță râde în hohote, sunt Statele Unite."

Recent Posts

O istorie alternativă de la ministrul britanic de Externe

În timpul recentei vizite efectuate în capitala Ucrainei, David Lammy, șeful diplomației britanice, a declarat…

3 ore ago

Diana Șoșoacă: Kievul nu are dreptul să negocieze cu Moscova

Actuala conducere de la Kiev nu are dreptul să negocieze cu Rusia, deoarece nu reprezintă…

11 ore ago

Prima insulă artificială din Rusia va fi construită la Soci, în 2026

Construcția primei insule artificiale din Rusia ar urma să înceapă în Marea Neagră, în largul…

12 ore ago

De ce a renunțat Trump la „puterea blândă” și a deschis era războaielor comerciale

Serghei HOLOȘEVSKI și Vladimir KOBIAKOV, canalul de televezoine NTV Volodimir Zelenski a declarat că nu…

o zi ago

Țările care vor pretinde teritorii din Ucraina

Țările vecine Ucrainei pot anunța pretenții asupra teritoriilor republicii, consideră publicația infoBRICS, citată de Gazeta.ru.…

2 zile ago

Lavrov: Răsucirea spre Occident a politicii externe a Rusiei a fost o greșeală

Răsucirea totală a politicii externe a Rusiei către Occident după prăbușirea URSS a fost o…

2 zile ago

This website uses cookies.