![](https://www.vestidinrusia.com/wp-content/uploads/2025/02/foto_no_exif-2025-02-05T115659.073-150x150.jpg)
Țările care vor pretinde teritorii din Ucraina
05/02De ce a renunțat Trump la „puterea blândă” și a deschis era războaielor comerciale
![](https://www.vestidinrusia.com/wp-content/uploads/2025/02/foto_no_exif-2025-02-05T142555.381.jpg)
Președintele SUA, Donald Trump/ Foto: CNP/AdMedia/Global Look Press
Serghei HOLOȘEVSKI și Vladimir KOBIAKOV, canalul de televezoine NTV
Volodimir Zelenski a declarat că nu știe unde s-au dus 100 de miliarde de dolari din ajutorul acordat de americani. Din 2022, Ucraina a fost cel mai mare beneficiar de fonduri de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională – USAID. Obiectivele acestei organizații sunt definite oficial ca ajutorarea țărilor sărace și promovarea democrației. În practică însă, după cum recunosc mulți politicieni americani, USAID a asigurat acoperire pentru operațiunile CIA de schimbare a guvernelor nedorite din diferite țări ale lumii. Trump a suspendat USAID și a anunțat că dorește că lichideze această structură, ceea ce a provocat puternice proteste din partea democraților. A urmat o reacție nu mai puțin acută în întreaga lume după ce republicanul a introdus taxe vamale împotriva Canadei și a Mexicului, transmite NTV.ru.
Revenit în Biroul Oval, Trump a pus efectiv cruce USAID, iar despre managerii acestei organizații a spus că sunt „o gașcă de radicali nebuni”.
În fiecare an, Agenția a distribuit aproximativ 40 de miliarde de dolari în 100 de țări pentru programe umanitare și medicale, pentru susținerea instituțiilor media, pentru seminarii dedicate forțelor politice, pentru programe sub denumirea „promovarea democrației”. Dar Trump este nemulțumit în principal de faptul că USAID a fost condusă de susținătorii Partidului Democrat și a reprezentat un sistem foarte încâlcit și greu de controlat de distribuire a granturilor.
În ultimii ani, cel mai mare beneficiar al fondurilor financiare a fost Ucraina. Potrivit datelor de la Kiev, numai pe linia Agenției și a altor organizații care lucrau cu USAID, Ucraina a primit, în trei ani, 30 de miliarde de dolari.
Dacă pe relația Pentagonului cu Ucraina lucrurile se vor lămuri mai târziu, călăul USAID a devenit Elon Musk. Pe rețelele de socializare, miliardarul a scris, în ultimele zile, că departamentul este și un cuib de vipere, și o organizație criminală căreia i-a venit timpul să moară, și o gaură de viermi. Așa a reacționat Musk la faptul că managerii Agenției i-au refuzat, într-o primă fază, accesul la documente. Dar acum Trump a înlăturat conducerea USAID din funcții.
Este greu de prezis dacă SUA vor lichida total acest organ al „puterii blânde”. Dar chiar și publicațiile americane avansează versiunea conform căreia Trump și Musk vor relansa activitatea Agenției când de acolo își vor lua tălpășița toți adepții Partidului Democrat și vor fi numiți oamenii lor. Fie ceva asemănător va apărea, separat, cu acei conducători căroră Trump le va acorda deplina lui încredere.
![](https://www.vestidinrusia.com/wp-content/uploads/2025/02/foto_no_exif-2025-02-05T142939.223.jpg)
Reiese că, echipa lui Trump s-a lămurit în privința acestei Agenții în două zile prin intermediul lui Elon Musk. Iar în Panama, Trump l-a trimis pe Marco Rubio să rezolve situația. A fost prima lui deplasare în funcția de noul Secretar de stat în afara granițelor SUA. Și imediat a zburat să clarifice cum stau treburile cu Canalul Panama. Secretarul de stat american a fost întâmpinat în mod spectaculos, chiar au incendiat în mod demonstrativ steaguri americane. Pentru Trump, scopul principal este de a readuce Canalul sub jurisdicția SUA. Așa a declarat el și nu o dată. Președintele Panamei i-a răspuns că nu pot fi astfel încălcate acordurile internaționale. Dar republicanul trimitea din nou semnale în Panama – cum că ei au cedat acest obiectiv valoros sub influența Chinei. Și iată cum, după primele negocieri cu Secretarul de stat american, președintele Panamei a anunțat că este de acord să limiteze posibilitățile chinezilor.
Jose Raul Mulino, președintele Panamei: „Memorandumul de înțelegere reciprocă din 2017 privind Drumul Mătăsii – Inițiativa ”O centură, un drum” – nu va fi prelungit de guvernul meu. Uite așa. Vom clarifica dacă putem îl rezilia înainte de expirare.”
De fapt, președintele Panamei a fost presat să renunțe la investițiile pentru Canal, ca parte a proiectului ”O centură, un drum”.
În paralel, administrația americană aplică o lovitură economică și celor mai apropiați dintre vecinii ei – Canada și Mexic. Din 4 februarie, SUA introduc taxe de 25% la mărfuri. Trump a prezentat deja date: Canada vinde în SUA mărfuri în valoare de aproape 450 de miliarde de dolari, iar canadienii cumpără din SUA pentru un pic peste 200 de miliarde. La fel și cu vecinii din sud. Mexic vinde Statelor Unite pentru aproape 500 de miliarde de dolari, dar cumpără pentru doar 250 de miliarde de dolari. Acum Washingtonul spune: îndepliniți cerințele noastre, inclusiv controlul la frontieră, urmăriți drogurile, dar până atunci, obțineți taxe.
În același timp, Trump a vorbit recent cu președintele mexican Claudia Sheinbaum, care a declarat că SUA sunt, totuși, dispuse să pună taxele pe pauză – pentru o lună deocamdată.
Vorbind la modul general, era războaielor comerciale a început și totul se desfășoară extrem de repede. Calculul administrației americane este simplu: SUA vor face presiune economică asupra vecinilor săi și îi vor face mai îngăduitori în chestiuni politice.
Europa urmărește acum acțiunile lui Trump, pentru că Uniunii Europene i s-au promis taxe de 25%. Creșterea tarifelor și taxelor pentru UE și Marea Britanie este tot un bici economic pentru disciplinarea aliaților lor. Primul semnal: îndepliniți cerințele mele politice. Al doilea semnal: nu vă place, fabricile și întreprinderile voastre își vor muta în mare viteză producția în SUA.
La Bruxelles a fost convocat un summit de urgență, în cadrul căruia vor să gândească un răspuns comun pentru Trump. Majoritatea comentariilor se învârt în jurul frazei: dar pe noi pentru ce?
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Ceea ce se întâmplă cu politica tarifară americană, cu metodele noii administrații a președintelui Trump, îi împinge pe europeni spre o mai mare unitate”.
Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate: „În ce ne privește, ne pregătim. Dar este clar că într-un război comericial nu există câștigători. Dacă UE și SUA încep un război comercial, singura care va râde este China”.
Olaf Scholz, cancelarul german: „Uniunea Europeană este suficient de puternică pentru a răspunde eventualelor tarife ale SUA, dar scopul trebuie să fie cooperarea între partenerii comerciali. Acesta este motivul pentru care vom vorbi intens despre cooperarea cu Statele Unite.”
După toate probabilitățile, Trump va lămuri, mai întâi, situația cu emisfera vestică, cu cele două Americi, după care se va ocupa cu treburil de peste Oceanul Atlantic. Principala intrigă este ce instrument de rezistență va alege Europa, dacă va alege vreunul în general.