Președintele Rusiei l-a felicitat pe Trump pentru preluarea mandatului
20/01Pușkov: UE are presentiment rău în privința președinției lui Trump
21/01Budapesta îi onorează pe eliberatorii Armatei Roșii
La împlinirea a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roșie a ghetoului din Budapesta, în capitala Ungariei s-a desfășurat ceremonie comemorativă. Evenimentul a avut loc în cea mai mare sinagogă din Europa, situată în centrul orașului. După ceremonie, pe peretele sinagogii a fost dezvelită placa memorială renovată, dedicată soldaților eliberatori sovietici și pe care sunt scrise cuvinte de recunoștință în patru limbi – maghiară, engleză, ebraică și rusă. Smotrim.ru publică un reportaj din Budapesta de Daria Grigorova.
Daria Grigorova
Sinagoga de pe strada Dohany este cea mai mare din Europa. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în această parte a Budapestei s-a aflat ghetoul evreiesc. Deținuții de aici au fost salvați de Armata Roșie în urmă cu exact 80 de ani.
Evreii maghiari marchează această dată la cel mai înalt nivel. În sinagogă se ține o slujbă solemnă. Se aud rugăciuni și muzică spirituală în onoarea deținuților, dar și a eliberatorilor lor.
Printre invitați se află și deținuți ai ghetoului budapestan, și vicepremierul Ungariei, Zsolt Schemien. Ceremonia a fost organizată de Comunitatea Evreiască din Budapesta. Pentru președintele său, Tamás Mester, data de astăzi este și istoria familiei lui. Părinții lui au fost deținuți ai ghetouului, de aceea el îndeamnă întreaga Europă să nu-i uite pe cei care i-au eliberat în 1945: „Se ascundeau în subsoluri, dar în acea zi au venit soldații sovietici. Toți au fost șocați, s-au bucurat mult. În casa de alături se afla un cuib german cu mitraliere, iar tatăl meu, care avea 9 ani atunci, i-a avertizat pe soldații Armatei Roșii. În semn de recunoștință, el a primit o bucată de pâine de secară… a fost cea mai gustoasă pâine din viața lui”.
Printre invitații la ceremonie s-a numărat și fostul deținut al ghetoului și al lagărului de concentrare Mauthusen, Imre Lebovic. El și-a amintit cu lacrimi în ochi despre soldații eliberatori: „Cel mai important este că nici un evreu nu ar fi rămas în viață dacă nu ar fi venit rușii”.
Iar pe peretele sinagogii a fost dezvelită, în prezența ambasadorului Rusiei și a vicepremerului Ungariei, o placă memorială dedicată soldaților eliberatori sovietici. Cuvintele de recunoștință sunt sculptate în patru limbi.
Ambasadorul Rusiei în Ungaria, Evgheni Stanislavov: „În timp ce în toată Europa se dărâme monumente, aici, în Ungaria, oamenii își adună puterile pentru a spune adevărul”.
În plus, ambasadorul Rusiei i-a înmânat fostului deținut al ghetoului o medalie jubiliară „80 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Pe 18 ianuarie 1945, trupele sovietice, continuând luptele aprige pentru Budapesta, au ocupat raionul în care se afla ghetoul evreiesc. Când trupele sovietice au dărâmat zidul ghetoului, au găsit pe străzi trei mii de deținuți epuizați până la moarte. Înainte de război, în Budapesta trăiau 250.000 de evrei. Doar 68.000 dintre ei au supraviețuit până la eliberarea ghetouului. Execuțiile în masă din Budapesta erau duse la îndeplinire de membri ai Partidului Crucilor cu Săgeți, un partid maghiar nazist. Pentru a nu fi nevoiți să îngroape cadavrele, naziștii își împușcau victimele pe malul fluviului. Evreii din ghetou erau aduși pe malul Dunării în camioane, li se ordona să-și scoată încălțările și erau duși cu barje într-o direcție necunoscută.
În memoria acestui lucru, chiar lângă parlamentul maghiar a fost ridicat un memorial, care chiar așa se și numește: Pantofii de pe malul Dunării. Numărul celor executați este încă necunoscut.
Dar în Ungaria oamenii își amintesc că soldații Armatei Roșii au fost cei care i-au eliberat de ororile nazismului.
3 Comments
Azi trăim într-o lume unde cuvintele mincinoase, și nu faptele, au putere; unde eroismul și sacrificiul sunt luate în derâdere și uitate. O lume în care cei slabi și incompetenți domină și în care eroii nu mai valorează nimic. Cu cât politicienii sunt mai ignoranți și știu mai puțină istorie, populismul găsește un teren fertil. Politicianismul populist îți spune ceea ce vrei să auzi, nu adevărul. Istoria, din contră, nu îți spune ce vrei să auzi, ci îți arată lumea în complexitatea ei, îți spune adevărul. Este o istorie de care cei mai mulți se feresc. Uitarea se răzbună și ne face să repetăm aceleași greșeli. rmata Roșie a eliberat multe ghetouri și lagăre naziste. Mulți soldați sovietici au murit pentru eliberarea lor. Apoi au apărut americanii și restul aliaților. Pentru poze, pentru imagine, pentru publicitate. De aceea se urmărește falsificarea istoriei, de aceea se ascunde adevărul. Dar nu toți uită sacrificul Armatei Roșii. Pentru cei care le onorează ajutorul și jertfa, să avem respect. Pentru Armata Roșie, să avem veșnică recunoștință. Pentru toți soldații ruși de atunci și de acum, dedic acest minunat cântec în interpretarea Ansamblului Academic al Armatei Ruse:
https://youtu.be/iUrMFm30GF4?feature=shared
De ce n-au fost scrise si in limba romana? De ce nu au fost amintiti si soldatii romani cazuti pt eliberarea Budapestei? Trist! Iarasi se incearca stergerea amintirii soldatilor romani care au cazut pt eliberarea unor tari in cel de al II-lea Razboi mondial.
Si-apoi in limba ebraica de ce apare acel mesaj? Au participat armatele israeliene la eliberarea Budapestei?