Zaharova: Orice pretenție asupra Mării Azov va fi aspru reprimată
După reunificarea cu Rusia a Republicilor Donețk și Lugansk, a regiunilor Zaporojie și Herson, în septembrie 2022, Marea Azov este considerată mare internă a Federației Ruse, a declarat reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, scrie URA.ru.
Potrivit spuselor sale, orice încercare de a ridica pretenții asupra acestui luciu de apă va fi considerată drept un amestec grosolan în treburile interne ale Rusiei și va fi reprimată.
„După reunificarea cu Rusia a DNR, LNR, a regiunilor Zaporojie și Herson, în septembrie 2022, Marea Azov a devenit mare internă a Federației Ruse. Orice pretenții asupra acestui luciu de apă reprezintă un amestec grosolan în treburile interne ale țării noastre și vor fi aspru reprimate”, a spus Zaharova, citată într-un comunicat postat pe canalul de Telegram al ministerului rus de Externe.
Reprezentanta instituției i-a avertizat pe „visătorii de pe strada Bankovaia și de pe Downing Street” că orice cooperare în Marea Azov nu va fi posibilă nici pentru Marea Britanie, nici pentru Ucraina. Această declarație a fost un răspuns la semnarea acordului de parteneriat pe 100 de ani dintre Londra și Kiev.
Documentul acoperă o gamă largă de domenii, de la comerț, la știință și enegie, conținând, de asemenea, secțiuni legate de apărare. Printre altele, s-a ajuns la un acord în vederea creării unui parteneriat în domeniul securității maritime care vizează consolidarea securității în Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Azov.
Potrivit Mariei Zaharova, acordul reflectă ambițiile pe termen lung ale Londrei de a-și consolida prezența în aceste regiuni maritime, în special în bazinul Azov-Marea Neagră. În același timp, Kievului i s-a acordat un rol care, în ciuda ambițiilor lui geopolitice, rămâne în mare parte auxiliar, a subliniat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe.
Anterior, analistul politic crimeean Vladimir Djaralla a declarat că, după semnarea acordului de parteneriat pe 100 de ani, Ucraina a devenit colonie a Marii Britanii, scrie RT. Potrivit expertului, acordul creează impresia că satira prinde viață și se transformă în realitate, făcând Kievul vulnerabil și dependent de Londra. Djaralla a concluzionat că, deși tratatul pare ambițios, probabil nu va dura mult după plecarea semnatarilor lui, deoarece popoarele din ambele țări îl pot respinge.
Anastasia Liutikova
Barron, fiul președintelui ales al SUA, Donald Trump, a declarat pe contul său de Instagram…
Anul acesta se împlinesc 82 de ani de la spargerea blocadei Leningradului, unul dintre cele…
Acțiunile Kievului, care a stopat tranzitul gazelor rusești către UE, dar și acțiunile SUA, care…
În cadrul ”parteneriatului de 100 de ani”, Marea Britanie intenționează să desfășoare baze militare în…
Politicianul german Sahra Wagenknecht, care conduce partidul „Uniunea Sahra Wagenknecht - Pentru Rațiune și Dreptate”…
Oleg BARABANOV Pentru ca agenda non-occidentală să-și găsească în mod real reflectarea în activitatea G20,…
This website uses cookies.
View Comments
Ce pretenții să aibă britanicii asupra Mării Azov??? Sunt drogați și ăștia? Nici măcar ucrainenii nu mai au acolo vreo treabă. Marea Azov aparține Rusiei! Sper că britanicii nu sunt atât de inconștienți încât să se apropie de această zonă, deși nu garantez că au toate țiglele pe casă. Tare mult îi mai mănâncă spinarea pe britanici și tare mult aș vrea ca rușii să-i scarmene puțin pe spate.