Orban: Kievul și Washingtonul pun Europa în pragul unei crize energetice
19/01Barron Trump: Zelenski a cerut de trei ori o invitație la învestirea președintelui
19/01Cum a schimbat mersului războiului spargerea blocadei Leningradui: 82 de ani de la marea operațiune
Anul acesta se împlinesc 82 de ani de la spargerea blocadei Leningradului, unul dintre cele mai însemnate evenimente ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945). În această zi, pe 18 ianuarie 1943, trupele Fronturilor Leningrad și Volhov au spart cercul blocadei în timpul Operațiunii ”Iskra”, restabilind legătura terestră a orașului de pe Neva cu Marele Pământ. Un articol URA.ru despre semnificația acestei operațiuni.
Asediul Leningradului: 872 de zile de curaj
Blocada Leningradului, care a început la 8 septembrie 1941, a devenit una dintre cele mai tragice pagini din istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Trupele hitleriste au rupt orașul de restul țării, plănuind să-l ocupe și să-l distrugă. Dar leningrădenii au dat dovadă de un curaj și o forță incredibile, continuând să trăiască și să muncească în orașul asediat.
Conform diferitelor estimări, în timpul celor 872 de zile de blocadă, au murit între 600.000 și 1,5 milioane de oameni. Au murit de foame, de frig, bombardamente și tiruri de artilerie. Dar orașul a continuat să lupte. În fabrici se produceau arme și muniții, răniții erau îngrijiți în spitale, în școli se făceau cursuri. Simbolul blocadei a fost rația de pâine de 125 de grame – atât primeau leningrădenii în zilele cele mai grele.
Operațiunea ”Iskra”: Spargerea cercului blocadei
Până în ianuarie 1943, când a fost elaborată operațiunea de spargere a blocadei, Leningradul se afla deja sub asediu de aproape 500 de zile. Misiunea trupelor sovietice a fost de a ataca inamicul mai la sud de Lacul Ladoga, unde apărarea germană era cea mai vulnerabilă, și de a restabili legătura terestră a orașului cu țara.
Ofensiva a început pe 12 ianuarie. În ciuda rezistenței încăpățânate a inamicului, pe 18 ianuarie deja, trupele Fronturilor Leningrad și Volhov s-au unit în zona Satelor muncitorești nr. 1 și 5. Au fost eliberate nodul feroviar Siniavino și o șosea importantă, ieșitura Shlisselburg-Siniavino.
Blocada a fost spartă. S-a format un coridor de 8-11 kilometri lățime între Leningrad și continent. Imediat au început lucrările de refacere a căii ferate, iar pe 7 februarie a sosit în oraș primul tren de pe continent.
Semnificația spargerii blocadei Leningradului
Succesul Operațiunii ”Iskra” a avut o uriașă importanță strategică și morală. Deși blocada nu fusese încă ridicată complet, spargerea ei a demonstrat că victoria era aproape. Epuizați, leningradienii puteau spera din nou.
Grație acestei operațuni, a fost considerabil îmbunătățită aprovizionarea cu alimente a orașului, s-a furnizat mai multă energie electrică. Dar cel mai important lucru a fost că operațiunea a arătat că Armata Roșie nu se mai retrage, ci înaintează. Naziștii nu au reușit niciodată să cucerească Leningradul. Ruperea blocadei a devenit primul pas în eliberarea orașului de pe Neva, urmat de ridicarea completă a blocadei în ianuarie 1944, în timpul operațiunii Leningrad-Novgorod.
Un act de eroism, care nu va fi niciodată uitat
Spargerea blocadei Leningradului este un act de eroism imposibil de supraestimat. În condiții inumane, la limita dintre viață și moarte, lenlingrăderii și soldații eliberatori au dat dovadă de un curaj și un eroism de neegalat.
Astăzi, în memoria vitejiei apărătorilor orașului, în Sankt Petersburg și în regiunea Leningrad, au fost organizate evenimente comemorative și ceremonii de depunere de flori la memoriale. Îi amintim de cei care și-au dat viața pentru libertatea și viitorul nostru. Cei care, și astăzi, rămân pentru noi un exemplu de voință de neclintit și abnegație.
Kurban Karibov
1 Comment
Blocada Leningradului. În istoria omenirii n-a existat o blocadă a unui oraș care să cuprindă atâta tragedie. Nici o ființă umană n-ar trebui să trăiască vreodată așa ceva. De câte ori auzi sau citești despre Blocada Leningradului, oricât de mult ai fi pregătit sufletește, oricât de mult știi despre ce s-a întâmplat acolo, nu ai cum să nu te cutremuri de fiecare dată. Eu l-aș numi infernul de la Leningrad. Trăiești aceleași momente de revoltă, de compasiune și de neputință, așa cum le trăiești când auzi de bătălia de la Stalingrad. Cărțile scrise de Ales Adamovici și Daniil Granin (,,Cartea Blocadei”), Lidia Ghinzburg (,,Asediul Leningradului”) și Anna Reid (,,Leningrad. Tragedia unui oraș sub asediu”) redau acei ani cumpliți pe care i-au trăit locuitorii Leningradului. Dar cred că sute de cărți de-ar fi scrise nu pot cuprinde marea durere de atunci. Leningradul a fost primul oraș din Europa pe care Hitler nu a reușit să-l cucerească. Bătălia pentru el a fost atât de cumplită deoarece căderea lui ar fi oferit nemților cele mai mari fabrici de armament, cele mai mari șantiere navale și oțelării din Uniunea Sovietică. Armata germană s-ar fi unit cu cea finlandeză și ar fi întrerupt liniile ferate pe care erau transportate ajutoarele Aliaților din porturile Arhanghelsk și Murmansk. Dar în ciuda blocadei, a frigului, a foametei, a gloanțelor și a bombardamentelor, a suferințelor inimaginabile îndurate de populația civilă și de soldații sovietici, Leningradul a rezistat 872 de zile. În condițiile cele mai disperate rușii au dat dovadă de dârzenie, fermitate și demnitate umană, au reușit să depășească încă unul dintre momentele tragice din istoria sa. Cum să înțelegi așa ceva cu mintea? Care este limita pe care o poate îndura un om? Câți sunt capabili de așa ceva? De unde îți vine puterea și dorința de a suporta insuportabilul? Întrebați un rus, orice rus. Vă va spune, dar nu veți înțelege. Veșnică odihnă celor care au fost capabili de acest imens sacrificiu și respect pentru cei care nu-i uită niciodată!