Hot News
Resursele minerale ale Arcticii: Rusia va continua cooperarea cu parteneri străini
18/01
NYT: Administrația Biden a investit în secret în producția de drone din Ucraina
18/01

Ivan Timofeev: Condițiile în care Rusia nu va negocia cu SUA

Foto: regnum.ru

Rusia nu va discuta cu Statele Unite nici un subiect legat de relațiile bilaterale atâta timp cât Washingtonul oferă Kievului ajutor militar și financiar, a declarat directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale al Rusiei (RSMD), Ivan Timofeev, citat de regnum.ru.

Potrivit spuselor sale, înainte, până la operațiunea militară specială, Moscova a lăsat în afara parantezei chestiunii ucrainene, o serie de aspecte ale relațiilor ei cu Washingtonul, acum lucrurile stau cu totul altfel.

„Poziția noastră este următoarea: nu vom discuta nici problematica ucraineană, nici economie, nici orice altceva referitor la relațiile dintre țările noastre, atâta timp cât nu vor fi rezolvate chestiunile principiale ale securității Rusiei, atâta timp cât va fi oferit adversarilor Rusiei sprijin militar și financiar de amploare”, a explicat seful RSMD.

Este puțin probabil ca Moscova să-și schimbe poziția. În același timp, președintele ales al SUA, Donald Trump, înțelege intuitiv că conflictul ucrainean trebuie încheiat. Întrebarea este în ce măsură este gata să facă concesii, a concluzionat Timofeev.

Regnum reia declarația Secretarului de stat american, Anthony Blinken, care, pe 16 ianuarie, a spus: condiția cheie pentru a ajunge la un acord cu Rusia este dorința Ucrainei de a opri acțiunile militare. El și-a exprimat convingerea că noua Administrație de la Casa Albă îi va putea ajuta pe ucrainenei, dacă vor lua o astfel de decizie.

Pe 10 ianuarie, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a subliniat că poziția Rusiei cu privire la conflictul ucrainean și la modalitățile de rezolvare a acestuia au fost expuse de Vladimir Putin în iunie 2024. În plus, șeful statului și-a declarat în repetate rânduri disponibilitatea de a purta o discuție cu Donald Trump și cu liderii altor țări, pentru asta nefiind nevoie de altceva decât de dorința reciprocă de dialog.

Putin a precizat anterior că una dintre condițiile pentru negocierile cu Ucraina va fi o declarație a Kievului de renunțare la planurile de aderare la NATO. Pentru a începe negocierile, regimul de la Kiev trebuie să recunoască și realitățile teritoriale și să-și retragă trupele de pe teritoriile regiunilor care s-au reunit cu Rusia în 2022, a menționat președintele.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Nu intră în discuție aderarea Ucrainei la NATO, este o dorință moartă din fașă. Nici măcar Zelenski nu mai crede așa ceva. El a declarat în cadrul unei conferințe de presă cu premierul britanic Keir Starmer că SUA, Ungaria, Slovacia și Germania nu doresc să vadă Ucraina în NATO. Încă din 2008, la Summit-ul de la București, Angela Merkel s-a opus aderării Ucrainei la NATO, considerând acest fapt o amenințare la adresa securității Alianței. Însă problema ajutorului militar și financiar acordat Kievului este una spinoasă. Acest ajutor va continua și sub administrația Trump, chiar dacă nu va fi la fel de ,,mărinimos” ca acela din timpul lui Biden. Va continua pentru că nu este vorba de nici un ajutor pentru Ucraina (îi doare undeva pe americani de ucraineni), ci de afaceri deosebit de profitabile pentru SUA. Prin urmare, există șansa ca o discuție între Putin și Trump să nu aibă loc într-un viitor apropiat. Și asta pentru că eu nu cred că Vladimir Putin va ceda în fața lui Trump sau va face unele concesii care contravin intereselor Rusiei. În această fază a conflictului Rusia nu poate face nici un pas înapoi și nici nu se poate încrede în tot felul de promisiuni de doi bani din partea Statelor Unite. Se cere o poziție fermă din partea Rusiei și o atenție sporită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3010916