Rusia a răspuns la atacurile armatei Ucrainei
16/01Țara care a ajutat armata Ucrainei să atace gazoductul Turkish Stream
16/01The American Conservative: SUA au întrerupt negocierile dintre Rusia și Ucraina
Consultările purtate la Istanbul de Moscova și Kiev dădeau speranța unei soluționări pe calea negocierilor, dar Washingtonul și partenerii lui occidentali au împiedicat desfășurarea lor, scrie revista americană The American Conservative
Statele Unite poartă responsabilitatea pentru întreruperea negocierilor dintre Rusia și Ucraina, scrie publicația citată de TASS.
După cum se subliniază în articol, în primele zile și săptămâni după începerea conflictului din Ucraina, „a existat o fereastră de oportunități pentru soluționarea lui pe cale de negocieri”. Publicația notează, de asemenea, că, în faza primară a conflictului, consultările bilaterale de la Istanbul dădeau speranța unei soluționări pe calea negocierilor și chiar au dus la un proiect de acorduri, dar, în loc să încurajeze diplomația, Statele Unite și partenerii lor occidentali au obstrucționat desfășurarea negocierilor.
După cum precizează The American Conservative, această răsturnare de situație a fost dezvăluită de participanții la negocieri, oficiali ai Ucrainei și partenerii lor occidentali prezenți la discuții. Autorul articolului sublinStatele, Unite, iază în articol că lista martorilor crește, ultimele mărturii venind din partea unor oficialități din Elveția, Ucraina și Statele Unite.
Este absolut posibil ca, înainte ca acest conflict să ajungă ”la actualele pierderi înfiorătoare de vieți omenești, în Ucraina putea fi pace”, scrie semnatarul materialului. Dar pe măsură ce crește lista martorilor, devin tot mai puternice argumentele în favoarea contribuției SUA „la continuarea războiului”, se spune în articol.
În septembrie 2024, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova și Kievul au reușit să se înțeleagă în privința soluționării conflictului încă din martie 2022, la Istanbul, dar acordurile nu au intrat în vigoare din ordinul Occidentului, care vrea să aplice Rusiei o înfrângere strategică. Președintele Rusiei a subliniat anterior că, spre deosebire de partea ucraineană, Rusia nu a refuzat niciodată negocieri. Dar cum Rusia a fost trasă pe sfoară de nenumărate ori, acum ea trebuie să înțeleagă ”cu cine are de-a face și cum” și în ce măsură în cine poate avea încredere. Putin a precizat că acordurile trebuie să se bazeze pe proiectul de acorduri de la Istanbul din 2022, dar ținând cont de realitățile de astăzi. De asemenea, Kremlinul a remarcat în mod repetat că Federația Rusă va negocia pe baza propriilor condiții și nu va accepta încercări de a i se impune reguli.