Hot News
Delegații AfD au refuzat să condamne Rusia pentru conflictul din Ucraina
12/01
Kedmi: Ucraina vrea să organizeze alegeri pentru a începe negocierile, având autoritățile legitime
12/01

„Noul Hersonez” va lăsa în urmă muzeele antice ale Mediteranei

Parcului istoric și arheologic „Noul Hersonez” / Foto: TASS

Unul dintre evenimentele culturale semnificative ale anului 2024 a fost deschiderea primei faze a parcului istoric și arheologic „Noul Hersonez”, ce cuprinde zona de reconstrucție istorică, un amfiteatru, un parc arheologic, mai multe muzee și multe alte obiective. Despre ce este unic la acest complex și ce pot vedea vizitatorii scrie Vzgliad.

Dmitri Gubin

Reunificarea Crimeii cu Rusia în 2014 a readus în portul natal nu numai milioane de ruși, dar și monumente istorice renumite care au, pentru țara noastră, cea mai importantă semnificație simbolică. Inclusiv săpăturile din orașul antic Hersonezul Tauric, fondat în secolul al V-lea î.Hr. Aici, conform cronicilor, a fost botezat marele cneaz Vladimir de Kiev, prin care Rusia a adoptat ortodoxia.

„Cneazul Vladimir nu numai că s-a botezat el însuși în Hersonez, dar și-a botezat drujina (oștirea – n.r.), iar după aceea a început să unească spiritual și a unificat toate triburile slave care trăiau pe acest teritoriu”, a spus președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre semnificația Hersonezului.

În perioada ucraineană a Crimeii, monumentul a fost lăsat într-un fel de semi-uitare. În 2022 însă, aici au început lucrări de amploare – atât de restaurarea, cât și creare a celui mai mare parc istoric și arheologic „Noul Hersonez”. În cel mai scurt timp – în doar un an și jumătate – aici a fost creat, pe o suprafață de 24 de hectare, un ansamblu de grădini și muzee, alcătuit din zeci de obiective.

Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, a numit „Noul Hersonez” un proiect grandios: „Este greu de descris în cuvinte, trebuie să vii să vezi ce s-a făcut aici. Este un complex de muzee și temple cu un potențial enorm.”

„Așa ceva nu există nu doar în Rusia, dar și în lume. Este un obiectiv unic pentru țara noastră, chiar și pe plan extern. Creăm aici arhitectura monumentală rusă modernă, aici se naște un nou stil în combinație cu noile tehnologii. Cu doar 50 de ani în urmă, așa ceva nu putea fi construit sau ar fi durat foarte mult”, spune arhitectul șef al „Noului Hersonez”, Dmitri Smirnov.

Foto: TASS

Acum, vizitatorii orașului antic sunt întâmpinați nu numai de ruine antice și expediții arheologice (rezervația Muzeului Hersonez funcționează precum înainte), dar și de un complex muzeal extrem de bogat, precum și de o zonă de reconstrucție istorică.

Pentru spectacole în aer liber a fost deschis un amfiteatru cu o mie de locuri construit în stil grecesc antic „Griffin Arena”. Acolo pot fi puse în scenă diverse piese de teatru și spectacole, cum ar fi, spre exemplu, tragediile lui Sofocle și comediile lui Aristofan.

Ce mai pot vedea oaspeții Hersonezului? Un parc cu numeroase clădiri frumoase în stil bizantin, alei și fântâni. Pentru a se cufunda în viața de zi cu zi a orașului antic și medieval, vizitatorii trebuie să ajungă în Cartierul Bizantin. Acolo ei îi pot întâlni pe locuitorii epocii antice: artizani, soldați și cetățeni nobili. Pot vedea cum funcționa crama și monetăria și pot cumpăra copii ale artefactelor realizate la fața locului. Iar în atelierele de olărit ei pot obține o clasă de master în modelarea lutului și pot încerca să modeleze cu propriile lor mâini un kilik (un vas antic grecesc n.r.)sau o amforă. În general, „Noul Hersonez” este un loc în care te poți scufunda cu ușurință în realități demult apuse.

În urma săpăturilor efectuate pe teritoriul parcului a fost descoperit râul subteran Gheroon, care, la fel ca acum mii de ani, a ieșit la suprafață și împodobește din nou peisajul. Dar, în 425 î.Hr., tocmai aceasta a determinat locul de întemeiere a orașului. Lângă râu se află Parcul Ekaterinei cu compoziții sculpturale și peisagistice și o promenadă de-a lungul malurilor sale.

Plimbările, cursurile de master și reconstrucțiile sunt, desigur, grozave, dar unde sunt artefactele? Dar chiar trebuie, oare ca, de dragul lor, să cumperi bilet separat în rezervația alăturată, deși aici sunt doar copii? Nu e chiar așa. Există și un parc arheologic unde există ceva ce nu trebuie ascuns sub acoperiș.

Și este un muzeu, mai corect, trei muzee: Antichitate și Bizanț, Creștinism și Muzeul Crimeii și Novorossiei (Noii Rusii -precum a fost botezată în timpul Ecaterinei a II-a partea Rusiei adiacentă Mării Negre – n.r.).

Deocamdată, poate fi vizitat doar Muzeul Crimeei și Novorossiei. Este vorba despre o platformă interactivă și captivantă care prezintă istoria Crimeii din cele mai vechi timpuri până în epoca noastră. În sălile muzeului, vizitatorii se pot trezi pe Podul Crimeii, pot asculta și atinge instrumentele tătarilor crimeeni, pot afla care dintre scriitori și artiști au locuit și vizitat Crimeea, se pot simți participanți la apărarea Sevastopolului în timpul Războiului Crimeii (1854-1856) și al Marelui Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945), pot vizita Studiourile de Film Ialta și pot afla de ce Donbassul este inima Rusiei.

Muzeul de Antichitate și Bizanț se va deschide în 2025. „Până în 2014, muzeul s-a aflat în clădirile unei foste mănăstiri, iar în total au fost alocați peste 900 de metri pătrați pentru expoziție. Iar fondurile muzeului au totalizat aproximativ 200.000 de unități de depozitare. Și, firește, ele nu au putut fi prezentate, înainte, în totalitatea lor”, a menționat Ivan Iesin, directorul Fundației de susținere a științelor umanitare, ”Istoria mea”. Aici trebuie să se mute expoziții, fonduri, o bibliotecă științifică și ateliere de restaurare. Pentru prima dată în istoria muzeului va apărea un depozit de aur.

„Îmi place foarte mult. E cutremurător. De parcă ne aflăm în singurul muzeu arheologic din Europa pentru care a fost construit un astfel de complex gigantic. Am așteptat acest lucru 185 de ani, din momentul primelor săpături. Este un dar al destinului. A completa muzeul cu exponate este o misiune importantă”, spune Inga Șvedova, șeful departamentului de restaurare al rezervației. Judecând după gradul de vizitare a complexului, această admirație este împărtășită de vizitatori: în prima lună de la deschiderea sa, doar în vara anului 2024, peste jumătate de milion de oameni au vizitat parcul istoric și arheologic.

Prin urmare, mai trebuie așteptat puțin și oaspeții Hersonezului vor vedea și Jurământul locuitorilor săi și obiecte din viața de zi cu zi, precum și statui de cult. Iar atunci, expoziția de antichități se va alinia muzeelor moderne dedicate Greciei și Romei antice și care sunt împrăștiate în întreaga Mediterană. Judecând după dimensiunea clădirii încă închise (21.000 de metri pătrați), se poate spune deja că Cezareea israeliană sau Attalia se vor trezi departe în urmă.

Apropo, după introducerea părții bizantine a expoziției într-o clădire separată, această perioadă va primi în sfârșit o reflecție demnă. În ultimă instanță, nici în capitala imperiului – Constantinopol (Istanbul), nici în Smirna sau Niceea nu există un muzeu separat al acestei perioade, iar sălile bizantine ale Muzeului de Arheologie din Istanbul sunt în restaurare de mulți ani. Doar în Mystras (o suburbie a Spartei din Peloponez din Grecia) s-a păstrat un complex arhitectural cu un muzeu corespunzător. Dar prezintă doar ultima etapă a existenței marelui imperiu – epoca Cantacuzinilor și al dinastiei Paleolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3007799