Hot News
Noile sancțiuni. Cine are de câștigat?
11/01
Planuri de viitor pentru Moscova: Alte 32 de stații de metrou până în 2030
11/01

Politico: Invazia SUA în Groenlanda ar putea fi „cel mai scurt război”

Foto: vesti.az

Posibila anexare militară a Groenlandei de către Statele Unite sub președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea deveni cel mai scurt conflict armat din istoria omenirii, scrie cotidianul Politico, citând estimările analiștilor, relatează TASS.

Experții ajung la o asemenea concluzie deoarece în Groenlanda militari americani se află încă din anii ‘ 1940. Oficial, prezența lor pe insulă a fost consemnată în tratatul încheiat în 1951 de Statele Unite și Danemarca. Tot atunci, în Groenlanda a fost înființată cea mai mare bază aeriană din regiunea arctică, Thule, unde este desfășurat un contingent de până la 10.000 de oameni și staționează bombardiere strategice capabile să poarte arme nucleare. În 2023, baza aeriană a fost redenumită Pituffik Space Base, care îndeplinește misiunile sistemului de avertizare a atacurilor cu rachete și controlul zonei arctice.

După cum notează Politico, conform tratatului, Statele Unite și-au asumat obligația de a apăra Groenlanda de orice atac, deoarece „Forțele Armate ale Danemarcei nu pot respinge un potențial agresor fără ajutor din afară”.

„Danemarca înțelege perfect că singură nu poate apăra Groenlanda de nimeni. Întrebarea este cu cine vor lupta [americanii]? Cu propriii lor militari? Sunt deja acolo”, spune Christiana Soby Christensen, cercetător la Centrul de studii militare al Universității din Copenhaga.

În 2019, în timpul primului său mandat prezidențial, Trump a spus că Statele Unite ar putea cumpăra Groenlanda, care intră în componența Danemarcei și are drepturile unei largi autonomii. Docentul Colegiului Regal de Apărare al Denamarcei, Mark Jacobsen este de părere că propunerea lui Trump a fost dictată de dorința „de a constrânge Danemarca să aloce mai multe fonduri din bugetul apărării pentru a sprijini Groenlanda”.

Pe 7 ianuarie 2025, Trump a afirmat din nou că insula trebuie să intre în componența Statelor Unite pentru a asigura securitatea națională și, chipurile, pentru a oferi protecție împotriva amenințărilor chineze și rusești. Ca și în 2019, autoritățile daneze și groenlandeze au calificat ideea absurdă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3007371