Hot News
Bazele militare rusești din Siria. Zaharova i-a răspuns lui Bärbock
04/01
Georgia a deportat 25 de străini – protestatari din Tbilisi
05/01

Cum schimbă Belousov mașina militară a Rusiei

Andrei Belousov (în centru)/ Serviciul de presă al ministerului Apărării

Aleksei ANPILOGOV/ Vzgliad

Unul dintre evenimentele politico-militare cheie ale anului 2024 a vizat schimbările efectuate la conducerea ministerului rus al Apărării. Instituție în fruntea căreia a fost pus prim-vicepremierul Andrei Belousov. De ce un civil, un economist, a devenit cel mai potrivit candidat pentru șefia Apărării și ce rezultate a obținut deja?

Numirea, în mai 2024, a lui Andrei Belousov în funcția de ministru al Apărării în locul lui Serghei Șoigu a fost o decizie neașteptată, dar într-o oarecare măsură predeterminată de situația creată, la începutul anului trecut, în rândul Forțelor Armate. Deși ampla contraofensivă ucraineană a fost respinsă cu succes în 2023, armata rusă, care abia obținuse succes în dificila și ”vâscoasa” ofensivă de la Avdeevka, se străduia cu greu, în acel moment, să „întoarcă roata războiului”.

Modelul operațiunilor militare din 2024 a fost total diferit de condițiile în care Rusia a început operațiunea specială. Înainte de toate și din motive demne de înțeles, au crescut considerabil cheltuielile financiare pentru armată. Acum, ele reprezintă 6,3% din PIB, cu 2,5% mai mult decât înainte, ceea ce a impus o atenție sporită pentru controlul cheltuielilor și raționalizării lor.

„Numirea lui Belousov în această funcție are legătură, în mare măsură, cu faptul că, în realitățile actuale, întregul bloc de apărare avea nevoie de o conducere economică competentă. Pentru că, după cum vedem, formatul operațiunilor militare se schimbă și necesită, în primul rând, o aprovizionare patrimonială sustenabilă a bazei logistice”, a declarat în acest sens politologul și analistul Piotr Kolcin.

În plus, s-a schimbat și tabloul de pe câmpul de luptă, au apărut noi tipuri de arme, bazate pe noile tehnologii de comunicare și prelucrare a informațiilor. Printre acestea s-au evidențiat în special vehiculele fără pilot, care au revoluționat, practic, atât tactica, cât și strategia operațiunilor de luptă.

„Este evident că, acum, digitalizarea sectorului militar este o necesitate”, sublinia, atunci, Evgheni Mincenko, președintele holdingului de comunicații Minchenko Consulting, referindu-se la primele așteptări de la noul șef al ministerului Apărării. „Problemele legate de drone, sistemele de război electronic și microelectronica vor juca un rol cheie”, a confirmat, de asemenea, expertul militar Boris Rojin. Iar în funcția deținută anterior, cea de prim-vicepremier al Guvernului, Belousov se ocupase inclusiv de crearea sistemelor fără pilot.

Într-un final, după cum a demonstrat anul 2024, acțiunile lui Belousov s-au concentrat, la Ministerul Apărării, pe câteva direcții de importanță critică: atât cele deja menționate, cât și altele. Le enumerăm doar pe cele mai importante și evidente.

1. Raționalizarea cheltuielilor militare. Experiența acumulată în gestionarea sistemelor economice civile a ajutat la direcționarea mai eficientă a fondurilor bugetare militare spre domeniile cele mai necesare.

    „Judecând după rezultatele de pe câmpul de luptă, după gradul tot ridicat de dotare a trupelor noastre și preluarea inițiativei strategice pe front, Ministerul Apărării nu numai că a îmbunătățit calitatea recepționării produselor militare, dar a stabilit și controlul asupra modului în care sunt cheltuite fondurile guvernamentale… Este mai multă ordine”, spune expertul militar Vasili Dandîkin.

    2. Creșterea calității și a vitezei de administrare prin eliminarea verigilor de management inutile. Însuși șeful Ministerului Apărării, la ultima ședință a consiliului de administrație al instituției, de la jumătatea lunii decembrie, a vorbit despre primele rezultate ale proiectelor de optimizare a proceselor administrative într-o serie de structuri ale ministerului: „numărul procedurilor redundante poate fi redus de 5-10 ori, iar termenele de 5, ba chiar mai multe ori”. În cadrul ministerului Apărării se intenționează crearea unui sistem informațional integrat.

      Tot atunci, la colegiul ministerului Apărării, președintele Vladimir Putin a dispus crearea, în cadrul trupelor, a unui singur circuit informațional, care să combine mijloace de recunoaștere și distrugere la diferite niveluri de comandă.

      3. Accentul pe invenții, inovații, pe noi soluții tehnice. Este exact ceea ce a punctat, la numirea noului șef al ministerului, președintele Vladimir Putin. Sub noul ministru al Apărării, s-au accelerat drastic schimbările legate de implementarea de noi sisteme de luptă, precum drone, șalupe fără pilot, sisteme de artilerie și muniții de mare precizie.

        „Astăzi, chiar în cadrul trupelor se realizează un număr uriaș de dezvoltări tehnice inovatoare, care demonstrează rezultate bune… Toate acestea permit salvarea vieților a mii de militari. În acest sens, se impune efectuarea unei inventarieri complete a acestor dezvoltări militare. Executarea, pe baza sistemică, a testării lor pe teren. Și organizarea producției în serie a celor mai bune modele”, a spus Belorusov.

        4. Susținerea „industriei militare populare”. În colaborare cu voluntari civili, militarii implementează cu succes pe câmpul de luptă numeroase soluții tehnice noi. Inovatorii militari și voluntarii care furnizează componente și produse finite care nu sunt acceptate spre înarmare sau aprovizionare sunt oameni fără de care operațiunile militare curente ar fi cu greu posibile.

          Ministerul Apărării și-a întors fața către noii noștri Kulibini (Kulibin a fost celebrul inventator rus din popor – n.r.) – apropo, unul dintre principalii furnizori pentru trupe de produse „ale industriei militare populare” a devenit „Clubul Kulibin” al „Frontului Popular”. Acolo, în aceste ateliere de subsol sunt atât „drone” de atac, cât și așa-numiții livratori – module de orientare care duc la țintă drona intrată în zona de bruiaj a sistemului de război electronic al inamicului. Tot acolo au apărut și cărucioare de evacuare pentru răniți, transportoare robotizate, sisteme electronice de recunoaștere și bruiaj, portabile de un soldat sau doi.

          5. Atenție primordială acordată UAV-urilor. Acest mijloc de luptă armată a fost cel care a schimbat aspectul acțiunilor militare în secolul XXI. Prin urmare, până la sfârșitul anului, Andrei Belousov a anunțat crearea unui nou tip de trupe – Trupe pentru sisteme fără pilot (VBS). Mai simplu spus, sunt unități în care principalele mijloace de confruntare armată sunt aparatele fără pilot – atât drone FPV, cât și coptere grele.

            Experții au ridicat nu o dată problema că Rusia are nevoie, în cadrul trupelor, de o proprie structură centralizată, care să permită dezvoltarea atât a formațiunilor de atac, cât și a sistemului de antrenament și a modelelor tactice de utilizare – până la includerea în Manualele de luptă ale trupelor de desant terestre şi aeriene a normelor de folosire a dronelor de atac. În prezent, specialiștii autohtoni sunt de părere că sistemele fără pilot reprezintă așa-numita „tehnologie end-to-end” care trebuie să pătrundă în toate ramurile Forțelor Armate și tipurile de forțe armate. Ceea ce înseamnă că Trupe pentru sisteme fără pilot ruse pot fi la fel ca trupele de comunicații – să se ocupe de introducerea sistemelor robotice de luptă și auxiliare în toate structurile armatei, marinei și aviației militare. Judecând după faptul că Belousov s-a referit la dezvoltarea, pe parcursul operațiunii militare speciale, a sistemelor fără pilot cu lansare din „aer, de la sol și de pe mare”, așa vor fi organizate Trupe pentru sisteme fără pilot ruse (VBS).

            * * *

            Merită înțeles că reformele lui Belousov nu sunt doar de dragul victoriei în operațiunea specială. Ministrul Apărării spune deschis că Rusia se pregătește pentru un posibil conflict militar cu NATO, iar asta în următorii zece ani. Ceea ce înseamnă că Rusia are nevoie acum de soluții care să asigure cel puțin un echilibru pe termen lung în confruntarea globală în curs de desfășurare – în ciuda faptului că Occidentul colectiv are resurse mult mai mari, inclusiv cele pur militare.

            În confruntarea pe termen lung cu Occidentul, importantă este îmbinarea cu pricepere a economiei cu treburile militare. Judecând după primele rezultate ale activității economistului Belousov ca ministru al Apărării, este exact ceea ce vedem.

            Criteriile și principiile cheltuielilor militare se schimbă. Se pune în aplicare principiul „poți greși, nu poți minți”, proclamat de Belousov încă de când era analizată în parlament candidatura lui. Complexul militar-industrial – inclusiv „industria militară populară” – devine unul dintre principalele puncte de creștere economică în Rusia, un loc de concentrare a celor mai bune minți, ingineri și inventatori.

            Desigur, „reformele lui Belousov” sunt implementate de ministrul împreună cu echipa lui care a fost înnoită inclusiv componența adjuncților miniștrului Apărării. Deși conducerea operațională militară în persoana prim-adjunctului, șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, a rămas aceeași, au fost numiți, de exemplu, un nou șef al zonei din spatele frontului – viceministrul, general-colonelul Andrei Bulîga, un nou secretar de stat – viceministrul Anna Țivileva, care răspunde de personal și care conduce fondul „Apărătorii patriei”, un nou ministru adjunct responsabil cu construcția și patrimoniul ministerului – Piotr Fradkov. Doar aceste numiri arată clar direcțiile de activiate ale Ministerului Apărării care au fost consolidate anul trecut.

            Chiar și așa, mai rămân foarte multe de făcut. Iar de cât de eficient va lucra în cadrul ministerului Apărării echipa lui Belousov, cât de veridice vor fi informații care i se vor aduce la cunoștință, pentru că pe baza lor vor fi trase concluziile corecte, depind foarte multe – de la rezultatul operațiunii militare speciale, până la capacitatea Rusiei de a rezista în viitoarele conflicte militare.

            1 Comment

            1. Carmen spune:

              Dacă președintele Putin a dorit o schimbare în conducerea ministerului rus al Apărării, înseamnă că a știut de ce trebuie făcut acest lucru. nu a făcut o schimbare de dragul schimbării, ci spre binele Forțelor Armate. Cred că are destui generali și ofițeri în subordine care să se ocupe de problemele strict militare. Însă pentru partea financiară, pentru cheltuieli și achiziții ai nevoie de un bun economist. Vladimir Putin a considerat că este omul potrivit la locul potrivit și nu cred că a făcut o alegere greșită.

            Lasă un răspuns

            Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

            Vizitatori website: 3004924