Situat în fața sediului studioului de film, monumentul dedicat lui Vladimir Vîsoțki, actor, poet și cantautor, a fost demontat din decizia Comitetului executiv al Consiliului local din Odessa privind demolarea obiectelor care ar conține „simboluri ale politicii imperiale ruse”, scrie Vzgliad.
Înregistrarea video ce confirmă demontarea monumentului a fost postat de publicația ucraineană Strana. În filmuleț se vede un camion cu macara lângă monument. Pentru moment, nu există comentarii oficiale din partea autorităților din Odessa.
Anterior, Comitetul executiv al Consiliului orășenesc Odessa a prezentat un proiect de hotărâre, care enumeră obiectivele care conțin, chipurile, „simboluri ale politicii imperiale ruse” și care trebuie supuse demolării. Lista include monumente închinate unor personalități istorice, cum ar fi împăratul Alexandru al II-lea, poetul Aleksandr Pușkin, scriitorul Maksim Gorki, dar și Vladimir Vîsoțki. În același document se regăsesc monumentele dedicate lui Isaac Babel, Rodion Malinovski, Zoia Kosmodemianskaia, Valeri Cikalov și Aleksandr Marinesko (legendarul comandant de submarină – n.r.)
În august, autoritățile Regiunii Odessa au decis să redenumească peste 80 de obiective din oraș. Printre ele s-au regăsit străzile numite în onoarea lui Isaac Babel, Ilf și Petrov, precum și bulevardul Jvanețki și străzile Pușkinskaia și Paustovski. Această decizie a provocat nemulțumiri în rândul cetățenilor și a primarului din Odessa, Ghennadi Truhanov, care a apreciat că astfel de măsuri „reduc la zero valoarea orașului”, negându-i moștenirea culturală.
Anterior, publicația Vzgliad a scris că pe monumentele dedicate poetului Aleksandr Pușkin și mareșalului Mihail Voronțov au apărut inscripții cu apeluri în favoarea demolării lor, ceva similar apărând și pe monumentului portocalei.
Consiliul orănesc Odessa a aprobat o rezoluție de demolare a monumentului lui Pușkin de pe Bulevardul Primorski pentru a actualiza elementele de amenajare teritorială. Între timp, o femeie din Odesa a încercat să atârne steagul Rusiei de soclul monumentului Ecaterinei a II-a, care fusese dat jos de autoritățile locale, dar a fost reținută de poliție.
Aleksei ANPILOGOV/ Vzgliad Unul dintre evenimentele politico-militare cheie ale anului 2024 a vizat schimbările efectuate…
Ministrul german de Externe, Annalena Bärbock, ar trebui să se gândească la statutul bazelor militare…
Germania și Japonia nu vor putea deveni membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU,…
NI: Statele Unite nu au cu ce să lupte împotriva submarinelor din clasa ”Yasen-M” Submarinele…
Potrivit agenției Bloomberg, în prima zi de tranzacționare a anului, pe 2 ianuarie, prețul gazelor…
Politologul american Gilbert Doctorow a declarat că, în cazul capitulării Ucrainei, șeful regimului de la…
This website uses cookies.
View Comments
Câtă decădere umană din partea celor care se luptă cu monumentele, care vor să șteargă urmele culturii și ale istoriei! Oamenii au luat-o razna, acestea nu mai sunt vremuri normale. Iar în perioadele anormale regulile nu se mai aplică și trebuie să-ți adaptezi comportamentul la evoluția situației date. Odessa trebuie salvată de acești barbari! Prin urmare, sunt de părere că Rusia are datoria de a prelua urgent Odessa și toată regiunea după ,,regulile" ei.
Naziștii ucraineni se luptă viguros cu statuile și monumentele istorice și de artă, dar dezertează rușinos de pe linia întâi. Cred că militarii ruși ar fi trebuit să bombardeze clădirile autorităților locale care au decis demolările. Probabil, ar fi încetat cu demolăriile, știind că vor fi bombardați.