Un monument dedicat lui Vîsoțki, demontat la Odessa
02/01MAE rus: Cine sunt adevărați vinovați de oprirea livrărilor de gaze rusești
02/01Durov, despre blocarea în UE a canalelor rusești de Telegram
În situația blocării canalelor de presă, utilizatorii ruși ai rețelei Telegram au mai multă libertate decât locuitorii Uniunii Europene, a declarat fondatorul platformei de messenger, Pavel Durov, citat de RIA Novosti.
„În cadrul sancțiunilor, a fost restricționat accesul la anumite mass-media ruse. În același timp, toate canalele mijloacelor occidentale de informare în masă de la rețeaua Telegram pot fi accesate liber în Rusia. Cine s-ar fi gândit că în 2025 utilizatorii rețelei Telegram din Rusia se vor bucura de mai multă libertate decât utilizatorii europeni?” – a subliniat el.
Sâmbăta trecută s-a anunțat că în țările europene au fost blocate canalele de Telegram ale mai multor instituții de presă ruse, printre care RIA Novosti, Izvestia, Rossiiskaia Gazeta, posturile TV ”Pervîi kanal”, ”Rossiia 1” și NTV. Când se încearcă vizualizarea articolelor, apare un mesaj în care se afirmă că respectivele canale ar fi încălcat legislația locală, fără a fi însă prezentate exemple concrete.
Anterior, Uniunea Europeană a adoptat mai multe pachete de sancțiuni împotriva presei ruse. Au fost închise, în special, resursele grupului de media ”Rossiia Segodnya”, inclusiv accesul la site-urile de internet ria.ru, ale agențiilor Sputnik, conturile Sputnik de pe platformele de mesagerie și de pe rețelele sociale. Moscova a declarat în repetate rânduri că astfel de măsuri sunt inacceptabile, fiind o încercare a Occidentului de a scăpa de opinii alternative asupra diferitelor evenimente.
La începutul anului 2022, Consiliul UE a blocat accesul la mass-media rusă Sputnik și RT, difuzate în limbi străine, inclusiv europene. După care UE a interzis difuzarea celor mai mari posturi de televiziune în limba rusă și a introdus sancțiuni personale împotriva a zeci de reprezentanți ai presei ruse.
Șeful de atunci al diplomației UE, Josep Borrell, a acuzat, fără nici o dovadă, autoritățile ruse că ar fi încercat să influențeze situația internă din UE.
1 Comment
Cine a crezut că democrația înseamnă libertate s-a înșelat. Democrația este politica pumnului în gură, a manipulării maselor prin minciuni bine fabricate și interzicerea informării din alte surse care nu sunt agreate de ,,democrați.” Se tem de propaganda și informația rusă. De ce? Pentru că spune adevărul, pentru că încearcă să deschidă mințile oamenilor să privească politica și viața și din altă perspectivă. Se tem chiar de o carte, de o ideologie, de o informație care ar putea avea priză la conștiința tuturor celor care mai sunt capabili să gândească. Pentru că informația care spune adevărul poate deveni o putere mult mai mare decât un atac nuclear. De asta se tem, de asta închid canalele rusești de știri, ca noi să nu știm ceea ce nu vor ,,ei” să știm. Dar oamenii, oricât de puțini ar fi, vor căuta mereu adevărul. Personajul Ivan Andreici Laevski din piesa ,,Duelul”, scrisă de Cehov, spunea: ,,În căutarea adevărului, oamenii fac doi pași înainte și unul înapoi. Suferințele, greșelile și plictiseala vieții îi aruncă înapoi, dar setea de adevăr și voința încăpățânată îi mână înainte și tot înainte. Și cine știe? Poate că într-o bună zi vor ajunge la adevărul adevărat.” Pentru că spunea Mântuitorul: ,,Veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” (Ioan 8, 32)