Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare a activelorRusiei înghețate în UE, relatează RIA Novosti, citând Financial Times.
„Nu vă dați seama cum va afecta acest lucru stabilitatea piețelor noastre financiare… Nici măcar nu folosiți euro!”, a explicat cancelarul german, citat în articolul din FT.
Potrivit publicației, schimbul de replici a avut loc la reuniunea liderilor UE la Bruxelles. Pe 18 decembrie, președintele polonez a venit cu ideea confiscării activelor rusești în valoare totală de 260 de miliarde de euro.
FT precizează, totodată, că Scholz s-a arătat destul de iritat, mai ales că propunerea avansată de Duda a fost deja respinsă de Berlin de mai multe ori.
În urmă cu câteva zile, pe 11 decembrie, șeful Euroclear din Belgia, Valerie Urben, a declarat că o confiscare a activelor rusești înghețate și transferul lor ulterior în Ucraina amenință stabilitatea financiară a Europei.
Ideea lui Duda a fost susținută de SUA și Regatul Unit, dar combătută de Germania, Franța și Italia, care folosesc moneda euro.
RIA amintește că, în 2022, UE și G7 au înghețat aproape jumătate din toate rezervele valutare rusești, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro, dintre care 200 sunt în Europa. La 12 iunie, liderii țărilor G7 au convenit să furnizeze regimului de la Kiev 50 de miliarde de dolari din veniturile realizate din activele rusești înghețate. S-a precizat că fondurile ar trebui alocate până la sfârșitul anului 2024.
Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept furt încercările Occidentului de a confisca activele rusești. Potrivit liderului rus, acestea nu vor rămâne nepedepsite.
Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a avertizat încă o dată că Moscova ar putea confisca proprietățile și fondurile Occidentului ca răspuns la confiscarea veniturilor provenite din activele rusești.
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…
Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…
Cooperarea dintre Rusia și China constituie un element foarte serios al vieții internaționale, a declarat…
Rachetele pot ajunge în Republicile Donețk și Lugansk, regiunile Herson și Zaporojie, Crimeea, parțial în…
Mai mult de 30 de țări occidentale, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania și Danemarca, furnizează…
This website uses cookies.