
Comisia Economică Eurasiatică a lansat un serviciu de internet pentru cooperare interregională în UEEA
18/12
Președintele Putin, în direct
19/12Căile Ferate Ruse: Primul tren ”Sapsan” realizat cu componente autohtone

Foto: RIA Novosti
”Sapsan”, primul tren de mare viteză din Rusia a împlinit 15 ani. Cu această ocazie, Căile Ferate Ruse au realizat prima garnitură actualizată folosind doar componente autohtone pentru interior, fotolii, compartimente cu canapele, fiecare loc fiind dotat cu prize, a anunțat ompania pentru RIA Novosti.
”Sapsan” a pornit pe 17 decembrie 2009 în prima lui călătorie de la Moscova la Sankt Petersburg. Atunci a devenit și rămâne în continuare cel mai rapid tren din Rusia, dar până va fi construită calea ferată de mare viteză (HSR). Pe acolo, trenurile vor circula cu viteze și mai mari.
Numele de „Sapsan” a fost dat în onoarea celei mai rapide păsări de pe planetă (șoim călător – n.r.). Recordul de viteză al trenului, de 291 de kilometri pe oră, a fost stabilit în timpul testelor de certificare din 2009, care s-au desfășurat fără pasageri. Viteza maximă cu pasagerii este de 250 de kilometri pe oră.
În timpul lansării, ”Sapsan” a avut, în general, atât susținători, cât și adversari. Dar faptele rămân fapte: trenul este popular printre pasageri. Vara, Căile Ferate Ruse înregistrează un grad de ocupare de peste 100%, ținând cont de urcarea și coborârea călătorilor la stațiile intermediare, a declarat Anton Petrov, șeful Direcției de transport de mare viteză a Căilor Ferate Ruse, într-un interviu acordat RIA Novosti.
În decurs de 15 ani, trenurile ”Sapsan” au transportat aproape 63 de milioane de pasageri, cam cât populația Africii de Sud, și au străbătut peste 75,8 milioane de kilometri, ceea înseamnă aproape 1.892 de linii de ecuator ale Pământului.
”Sapsanul” rusesc
Pentru Căile Ferate Ruse, trenurile ”Sapsan” au fost construite de concernul german Siemens pe platforma Velaro. Dar chiar în timpul creării acestei garnituri pentru Rusia, ea a suferit multe modificări și a dobândit componente rusești. De exemplu, datorită lățimii mai mari a ecartamentului, dimensiunile trenului au crescut, au fost dezvoltate noi sisteme de ventilație și răcire, ținând cont de diapazonul de temperatură al exploatării de la -40ºС la +40ºС. Siemens a părăsit Rusia în 2022.
De întreținerea trenurilor s-a ocupat o companie rusă, iar Căile Ferate au găsit furnizori ruși pentru a continua lucrările la modernizarea interiorului trenurilor ”Sapsan”, începută de Siemens. Potrivit precizărilor lui Petrov, Căile Ferate Ruse, în parteneriat cu companii rusești, vor instala fotolii noi la clasele business și întâi, vor îmbunătăți spătarele scaunelor în clasa economică, vor instala prize peste tot și vor face compartimente.
Iar de ziua de naștere a ”Sapsan”, pe 17 decembrie, Căile Ferate Ruse au prezentat primul astfel de produs nou. „În onoarea evenimentului, va avea loc o prezentare a primului tren ”Sapsan” actualizat la Gara Belorusskaia din Moscova, o garnitură complet modernizată folosind componente produse numai de întreprinderie autohtone”, au precizat Căile Ferate pentru RIA Novosti.
Astfel, trenul actualizat dispune de un compartiment-suită cu canapele pentru întâlniri de afaceri, s-a instalat o zonă de joacă în vagonul nr. 10, s-au montat scaune noi la clasa business, iar la toate locurile au fost instalate prize pentru încărcarea dispozitivelor mobile, au fost schimbate husele scaunelor. În vagonul restaurant au apărut mese noi, cu dispozitive de încărcare wireless a dispozitivelor mobile. Au fost înlocuite blaturile de la bar.
În plus, trenul dispune, pe toată lungimea lui, de instalații de iluminat LED, reglabile în funcție de momentul zilei. Este și o nouă mochetă.
1 Comment
În 2006 Siemens și Căile Ferate Ruse au semnat o comandă de 276 milioane de euro pentru 8 trenuri de mare viteză și un contract de servicii pe 30 de ani în valoare de 300 milioane de euro. În 2011 a fost semnată o nouă comandă de 600 milioane de euro pentru 20 de garnituri suplimentare. Dacă din 2022 Siemens și-a suspendat contractul de furnizare de garnituri suplimentare și nu mai asigură întreținerea acestui tip de tren, intră la categoria prostie absolută și la auto-sancțiuni. Căile Ferate Ruse, cu siguranță, nu vor trimite garniturile la depou! Rușii pot să fabrice componente și să se ocupe singuri de întreținerea trenurilor. Cu atât mai bine: industria internă rusească va prospera, cetățenii vor avea locuri de muncă. Despre nemți ce pot să zic? Se vede cum prin deciziile lor proaste și-au adus țara în pragul falimentului. Trenul expres electric Sapsan (Velaro RUS EVS) face legătura între Moscova – Sankt Petersburg (în 3 ore și 40 minute), Moscova – Nijni Novgorod (în 3 ore și 55 minute) și, din 2018, Sankt Petersburg – Moscova – Nijni Novgorod (fără a schimba trenul la Moscova, în 8 ore și11 minute). Trenurile Sapsan, care întruchipează viteza și confortul, oferă între 12 și 14 plecări zilnice. Puteți intra pe site-ul Sapsan și veți vedea condițiile excepționale de călătorie de la clasa economic, iar la clasele I și business parcă ești într-un hotel de 5 stele! Mă abțin să scriu despre condițiile oferite de Căile Ferate Române și de durata unei călătorii. Dacă ar fi reintrodusă diligența cu cai, cred că am ajunge mai repede la destinație. Felicitări Căilor Ferate Ruse pentru condițiile foarte bune pe care le oferă călătorilor și pentru că au o infrastructură care permite circulația unor trenuri de mare viteză, diminuând considerabil timpul unei călătorii. De multe ori am vizionat înregistrări ale celor care au călătorit cu trenul în Rusia, atât ziua cât și noaptea, iar ceea ce am văzut m-a impresionat foarte mult. Suntem la 200 de ani distanță și nu avem șansa să recuperăm. Bravo, Rusia!