Elena CERNENKO/ ziarul Kommersant
Reprezentanții puterilor nucleare s-au întâlnit la Dubai.
La Dubai s-a desfășurat întâlnirea reprezentanților celor cinci mari puteri nucleare: Rusia, SUA, China, Franța și Marea Britanie. Au fost primele consultări plenare din cadrul președinției de un an a Chinei la formatul „grupului celor cinci” puteri nucleare. După cum reiese din comunicatul MAE chinez, subiectul cheie al întâlnirii s-a axat pe doctrinele nucleare. Beijingul a considerat că, în circumstanțele actuale, dezbaterea acestei probleme va permite puterilor nucleare să evite neînțelegerile și calculele greșite. Se pare că alte capitale au susținut această abordare, care a dobândit o deosebită actualitate după ce Rusia a dezvăluit recent doctrina sa nucleară actualizată.
Întâlnirea de la Dubai a avut loc pe 4 decembrie, dar MAE chinez a anunțat-o abia pe data de 10. Acest decalaj de timp are legătură cu faptul că, după consultări, statele participante convin până la virgulă un comunicat comun, ceea ce necesită timp. În același timp, activitatea acestui mecanism a fost întotdeauna prea puțin publică, iar după februarie 2022 a devenit practic complet închisă. Rusia, care a deținut anterior președinția formatului ”celor cinci puteri nucleare” a anunțat consultările desfășurate în două-trei fraze. Statele Unite, care au coordonat înainte această activitate, despre unele întrevederi nu a anunțat nimic. Ca atare, comunicatul de presă al MAE chinez poate fi considerat drept deosebit de consistent.
Din document reiese că întâlnirea reprezentanților celor cinci puteri nucleare a avut loc la Dubai (până în 2022, acest gen de evenimente era găzduit de capitalele țărilor care dețineau președinția, dar de atunci ele au loc în terțe țări sau pe platformele ONU). La întrunirea de la Dubai au participat oficiali la „nivel de experți” (de regulă, la astfel de evenimente iau parte diplomați, de cele mai multe ori nivelul fiind cel al adjuncților șefilor de departamente, precum și militari, dar nu obligatoriu din partea tuturor țărilor; în acest format, întâlniri la nivel de viceminiștrii nu s-au mai organizat de la sfârșitul anului 2021). „Părțile au purtat o discuție sinceră pe tema doctrinelor nucleare. S-a decis că o astfel de discuție este oportună pentru a aprofunda înțelegerea doctrinelor nucleare ale celuilalt și pentru a evita neînțelegerile și calculele greșite”, a adăugat ministerul chinez de Externe.
Creat la inițiativa Marii Britanii în 2009 pentru a sprijini Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare (TNP), ”grupul celor cinci” este, pentru vremurile actuale, un format unic.
Este singura platformă unde cele cinci puteri nucleare oficiale discută în mod regulat, în spatele ușilor închise, probleme de securitate internațională de ordin strategic, chiar dacă formatul a fost conceput inițial exclusiv pentru discuții legate de cei trei piloni ai TNP – dezarmarea nucleară, neproliferarea nucleară și utilizarea pașnică a energiei nucleare. Spre deosebire de multe alte mecanisme multilaterale, devenite practic disfuncționale pe fondul confruntării dintre puterile mondiale, acest format rămâne funcțional, în ansamblul lui. La sfârșitul președinției ruse la grup, Ministerul de Externe a declarat pentru Kommersant că Moscova a văzut ca principal obiectiv pe perioada îndeplinirii funcției de coordonator menținerea acestui format ”pe linia de plutire”. Obiectiv îndeplinit, ceea ce a permis ca președinția să fie transmisă, prin rotație, părții chineze.
În același timp, inițial nu s-a exclus ideea că doctrinele nucleare vor deveni subiect de discuție în cadrul ”grupului celor cinci” în luna iulie, când activitatea mecanismului încă era coordonată de Rusia. La acel moment însă nu se știa ce modificări vor fi aduse în textul doctrinei nucleare a Rusiei (fuseseră anunțate, dar nu și publicate), astfel că s-a decis amânarea analizei acestei chestiuni.
Pe 19 noiembrie, președintele Vladimir Putin a emis decretul „Cu privire la aprobarea Fundamentelor politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare”. În esență, aceasta și este doctrina nucleară actualizată a Rusiei.
După cum a scris anterior Kommersant, principiul de abordare de către autorități a problemei armelor nucleare a rămas același: ele sunt considerate „mijloc de descurajare, a cărui utilizare este o măsură extremă și forțată”. În același timp, noua doctrină prevede un număr mai mare de scenarii în care Rusia ar putea folosi arma nucleară.
Kremlinul a explicat că actualizarea documentului a fost o necesitate din cauza confruntării cu Occidentul în jurul Ucrainei.
Potrivit directorului Centrului pentru Energie și Securitate, Anton Hlopkov, în actualele condiții geopolitice, formatul „celor cinci” este pentru Rusia în primul rând „un canal important de a aduce la cunoștința tututor preocupările Rusiei cu privire la riscurile strategice în contextul conflictului din jurul Ucraina, precum și acele schimbări doctrinare aduse documentelor fundamentale ale Rusiei, care definesc politica nucleară a țării ca urmare a pașilor spre escaladare întreprinse de SUA și de alte țări occidentale”. „Este probabil ceea ce au discutat diplomații ruși la întâlnirea de la Dubai, desfășurată în cadrul președinției Chinei la grupul celor cinci puteri nucleare”, a spus Hlopkov pentru Kommersant.
Documente cheie în domeniul nuclear au fost actualizate anul acesta, însă, nu numai de Rusia. Astfel, președintele american Joe Biden a aprobat în martie o nouă versiune a ”Ghidului privind folosirea armei nucleare” (Nuclear Employment Guidance), un document care se actualizează cam o dată la patru an. ”Ghidul” poartă ștampila ”Strict secret”, dar varianta lui prescurtată, ce nu conține informații clasificate, a fost prezentată Congresului în noiembrie și apoi publicată.
Din document rezultă că, de acum înainte, politica SUA va avea ca scop descurajarea simultană a „potențialilor adversari” – Rusia, China și Coreea de Nord.
În viitorul previzibil, autoritățile britanice intenționează să actualizeze un document de importanță strategică (Comprehensive Review of Security, Defense and Foreign Policy Issues). O muncă de care va răspunde fostul secretar general al NATO, George Robertson, care a spus că inițiativa va avea ca scop contracararea „cvartetui mortal de state care cooperează tot mai strâns între ele”. Este vorba, potrivi afirmațiilor sale, despre Rusia, China, Coreea de Nord și Iran.
Între timp, agenda ”grupului celor cinci” nu se reduce la doctrine. În ultimă instanță, fiecare țară are propria viziune în legătură cu tematica asupra căreia trebuie să se focuseze formatul. „Se pare că grupul celor cinci ar putea fi folosit pentru a discuta riscurile legate de potențiala proliferare a armelor nucleare în lume. Tot mai des în ultimele luni s-au auzit, în anumite capitale din Europa, Asia de Nord-Est și Orientul Mijlociu, declarații despre un potențial interes pentru deținerea acestui tip de armă de distrugerea în masă”, a precizat Anton Hlopkov. În același timp, judecând după informațiile existente, pentru o astfel de discuție în formatul ”celor cinci” nu sunt pregătite în primul rând țările occidentale”.
În același timp, expertul a constatat că propunerea Rusiei privind crearea unei piste de experți ai grupului, care să reunească specialiști neguvernamentali din cele cinci țări, propunere făcută și aprobată sub președinția Rusiei, a devenit acum element regulat al dialogului ”celor cinci”. „Acest lucru poate fi considerat un rezultat important al președinției Rusiei la grup”, a menționat el.
Rusia nu va accepta niciun plan de înghețare a conflictului din Ucraina, la fel nu…
Dezvăluirile făcute de șeful Trupelor de apărare împotriva radiațiilor, substanțelor chimice și biologice (RHBZ), Igor…
Artur Plombirus, un militar ucrainean, scos din închisoare și înrolat în armată (în imagine), a…
Se vorbea „nu despre un guvern în exil, ci despre continuarea guvernării”, a subliniat fostul…
Pușkov: Zurabișvili plănuiește să organizeze o provocare politică puternică Nedorința președintelui în exercițiu al Georgiei,…
Luni, vorbind în cadrul unei reuniuni lărgite a Colegiului ministerului rus al Apărării, președintele Vladimir…
This website uses cookies.