Hot News
Putin, despre utilizarea armelor nucleare
11/12
Companiile UE pierd în fața Chinei, pentru că nu pot traversa spațiul aerian închis al Rusiei
11/12

Politico: Trump vrea ca UE să-și înceteze existența

Donald Trump/ Foto: Politico/ topcor.ru

În timpul primului mandat prezidențial, una dintre cele mai îndrăgite îndeletniciri ale lui Donald Trump a fost războiul comercial mondial, adică împotriva tuturor. Recent, președintele ales al Statelor Unite a promis că va introduce taxe vamale de 25% pentru toate mărfurile care vin din țările vecine, Mexic și Canada. Dacă a decis să pună presiune pe cei mai apropiați dintre partenerii economici, ne putem imagina ce va face cu principalii concurenți serioși ai SUA: Uniunea Europeană și China, scrie publicația Politico, citată de Reporter.

Politico a constatat că cea mai mare parte din primului său mandat prezidențial, Trump a dedicat-o deteriorării relațiilor cu UE. De exemplu: a introdus taxe, s-a retras din tratate internaționale, a amenințat statele europene care nu și-au îndeplinit obligațiile pe linia contribuției financiare la NATO, ba chiar a spus despre UE că este „dușman al Americii”. A acționat ca un republican-elefant întrun magazin de porțelanuri.

În momentul de față, el a promis să introducă împotriva Uniunii Europene taxe de 10-20%. Concomitent, le-a propus europenilor să cumpere mai mult gaz lichefiat american. În același timp, în politica externă, Trump va respecta principiul „dezbină și stăpânește”. Va încheia contracte bilaterale cu cei care împărtășesc aceleași opinii, precum premierul ungar Viktor Orban.

”Trump este un om care a crezut că Brexitul este o idee excelentă și că trebuie să fie mai multe Brexituri. El dorea ca UE să se destrame și să-și înceteze existența. Trump va juca cartea lui Orban. UE se află acum într-o stare foarte instabilă, iar aceste metode pot avea succes”, a declarat fostul ambasador al SUA în UE, Anthony Gardner.

În ceea ce privește China, Trump a amenințat că va introduce o taxă de 60% pentru toate mărfurile care vin din China, ceea ce ar putea obliga Beijingul să redirecționeze produsele către piețele europene, a concluzionat Politico.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    SUA a aruncat în război atât pe cei care-i sunt aliați (adică vasali), cât și pe cei care nu-i sunt. Din cauza sancțiunilor pe care țările au fost obligate să le aplice Rusiei, cei care au fost de acord sunt în război economic cu Rusia, iar țările care au refuzat aplicarea sancțiunilor sunt în război economic cu SUA. În orice parte a barcadei te-ai afla, SUA au avut grijă să te arunce în război, un război pentru Noua Ordine Mondială. România, în ultima sută de ani, a schimbat atât de des alianțele încât nu mă mir că acum e amețită și debusolată. E învârtită ca un titirez de UE și SUA. Suntem într-o alianță nefastă, însă așa am ales mai mereu. Dar, așa cum scria recent Marian Nazat ,,rămânem pe veci un aliat de conjunctură și cu o valoare de întrebuințare vremelnică al unei puteri, mai mereu alta, după care plătim ponoasele. Un argat folosit întotdeauna la treburile murdare, vasăzică…” Nu știm niciodată cu cine să fim. Investițiile americane și ale multinaționalelor prezente în Estul Europei îngroapă țările în datorii și le pune în pericol suveranitatea. Prețul energiei electrice în România este cel mai mare din Europa: 650 E/MWh (în comparație cu cel al Germaniei de 165 E și al Ungariei de 164 E). În schimb, cumpărăm ca nebunii avioane și armament (de multe ori depășite tehnic), sisteme pe care apoi le donăm Ucrainei, toate acestea pentru ca să ne ,,apărăm” de ruși. În cazul nostru, doar Dumnezeu ne poate apăra, dar nu cred că e cazul să acceptăm panica promovată de americani și occidentali, doar pentru ca ei să se îmbogățească din afacerile cu armament. Nici Trump, nici NATO și nici UE nu vor veni vreodată în ajutorul nostru dacă e cazul. Orban s-a dus la Mar-a-Lago și s-a întâlnit cu Trump. Înainte era numit putinist. Acum i se va spune trumpist? Eu cred că este doar un prim-ministru care-și vede de interesele țării sale. Împreună cu ministrul de Externe Peter Szijjarto au discutat și cu Elon Musk și Michael Waltz. Pe rețeaua X, Viktor Orban a scris: ,,Viitorul a început.” Pentru Ungaria, probabil, dar nu și pentru noi. La Paris Trump a discutat și cu președintele Poloniei, Andrzej Duda. În curând Polonia și Ungaria vor negocia cu Trump și Putin. România va fi iarăși sub masă sau în spatele ușii. Cel mai probabil vom fi chemați (nu invitați) de americani să semnăm (obligatoriu) contracte pentru cumpărarea de armament care să ne apere de ruși. SUA, NATO, UE – sunt pentru noi ,,tot o apă și-un pământ.” Așa cum scria Vintilă Horia în ,,Jurnal de sfârșit de ciclu”, noi trăim ,,o mare libertate de mișcare pe muchie de cuțit.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2991734