Hot News
Putin și Lukașenko au semnat tratatul privind garanții reciproce de securitate
07/12
Lavrov a vorbit despre reîncarnarea Războiului Rece
08/12

Conflictul din Ucraina: Presa occidentală, speculații legate de o soluționare pașnică

Foto: news-cr.ru

Planul de soluționare a conflictului ucrainean propus de echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump presupune concesii teritoriale din partea Ucrainei și renunțarea la aderare la NATO, însă analiști și foști oficiali americani din domeniul securității naționale se îndoiesc că acest plan va fi realizat. Publicația „Aktualnîie kommentarii” a analizat diversele zvonuri și supoziții, tot mai multe în ultimul timp și prezentate drept informații reale, dar care pot fi interpretate ca o luptă pentru o agendă în jurul unei soluționări pașnice.

Trump nu va putea pune capăt conflictului „în 24 de ore”, cred analiștii și foști oficiali din domeniul securității naționale. „Consilierii lui Trump vor încerca, prin tot felul de metode, să forțeze Moscova și Kievul să negocieze, amenințând inclusiv cu tăierea ajutorului militar pentru Kiev dacă Ucraina nu acceptă dialogul sau prin creșterea ajutorului dacă Putin refuză să discuții. În timpul campaniei electorale, Trump a promis în mod repetat să pună capăt conflictului în termen de 24 de ore de la inaugurarea sa, pe 20 ianuarie, dacă nu mai devreme, dar încă nu a spus exact cum”, a scris agenția Reuters.

Analiștii occidentali se îndoiesc că Putin va fi de acord cu negocieri. „Unii analiști și foști oficiali americani cred că Trump s-ar putea confrunta cu reticența lui Putin de a intra în discuții”, au declarat aceștia. „Putin nu se grăbește”, a spus Eugene Roemer, fost analist de top al serviciilor secrete americane pentru Rusia și actual membru al think tank-ului Carnegie”. În opinia lui, liderul rus nu va renunța la condițiile formulate pentru a se așeza la masa discuțiilor, inclusiv ca Ucraina să renunțe la ideea de aderare la NATO și ca Rusia să păstreze teritoriile. Potrivit lui Roemer, este posibil ca Putin să adopte, mai degrabă, o poziție mai avantajoasă și să aștepte să vadă ce concesii va oferi Trump, dacă va oferi, pentru a-l determina pe Putin să accepte negocierile.”

Un acord de pace ar depinde de interacțiunea directă dintre Trump, Putin și Zelenski, spun consilierii lui Trump. „Până săptămâna trecută, Trump nu convocase încă un grup de lucru central pentru a elabora un plan de pace, au informat patru consilieri ai lui Trump sub rezerva anonimatului. Ei au spus că mai mulți consilieri au analizat între ei mai multe idei în cadrul unor forumuri publice și – în unele cazuri – cu Trump. Purtătoarea de cuvânt a lui Trump, Carolyn Leavitt, a menționat că Trump a spus că „va face tot ce este necesar pentru a restabili pacea și pentru a renaște puterea și descurajarea americană pe scena mondială”.

Echipa lui Trump are trei planuri principale de soluționare, schițate de unul dintre foștii oficiali de securitate națională ai lui Trump. Este vorba despre planul lui Kellogg, pe care Trump îl va numi emisar special pentru Ucraina, planul lui J.D. Vance, viitorul vicepreședinte, și planul lui Richard Grenell, fostul șef interimar al serviciilor de informații ale lui Trump.

Planul lui Kellogg prevede ca Ucraina să primească în continuare armament numai dacă acceptă negocieri de pace. „Acest plan a fost întocmit împreună cu fostul angajat al Consiliului Național de Securitate Fred Fleitz și impune înghețarea actualelor linii de luptă. Kellogg și Fleitz nu au răspuns la solicitarea celor de la Reuters de a comenta informația. În același timp, planul prevede că ajutorul american pentru Ucraina va crește numai dacă Rusia refuză să negocieze. În același timp, procesul de aderare a Ucrainei la NATO va trebui suspendat. Conform planului, Ucrainei i se vor oferi, de asemenea, garanții de securitate din partea SUA, care ar putea include livrări sporite de arme după încheierea acordului. În iunie, Reuters a anunțat, citându-l pe Sebastian Gorka, unul dintre viitorii consilieri adjuncți ai lui Trump pe probleme de securitate națională, că Trump intenționează să îl forțeze pe Putin să negocieze prin amenințarea cu livrări de arme fără precedent pentru Ucraina în cazul în care Putin refuză. Ulterior, Gorka în persoană a calificat informația Reuters drept „falsă” și a refuzat să dea detalii.”

Planul lui Vance implică renunțarea Kievului la aderarea la NATO. „Vance, care, în calitate de senator american, s-a opus ajutorului pentru Ucraina, a declarat că un acord de pace ar include probabil și o zonă demilitarizată pe liniile de front existente, care ar fi „puternic fortificată” pentru a preveni continuarea conflictului. Reprezentanții lui Vance au refuzat să comenteze, iar el însuși nu a furnizat încă detalii suplimentare.”

Planul lui Grenell prevede crearea de „zone autonome” în estul Ucrainei. „Grenell a sugerat, de asemenea, că aderarea Ucrainei la NATO nu este în interesul SUA. Potrivit unuia dintre principalii consilieri pe probleme de politică externă ai lui Trump, Grenell a fost unul dintre puținii participanți la o întâlnire din septembrie între Trump și Zelenski la New York.”

Zelenski ar putea să nu fie de acord cu termenii echipei Trump. „Potrivit analiștilor și foștilor oficiali din domeniul securității naționale, unele elemente ale propunerilor vor fi probabil respinse de Zelenski, care vede aderarea Ucrainei la NATO ca parte a propriului „plan de victorie”, precum și de aliații europeni și de unii legislatori americani. Unii aliați europeni și-au exprimat dorința de a crește ajutorul pentru Ucraina, iar Biden continuă să trimită arme. Acest lucru ar putea reduce influența lui Trump asupra Kievului. Planul lui Kellogg de a crește ajutorul pentru Ucraina în cazul în care Putin nu este de acord cu discuțiile ar putea fi respins în Congres, unde unii dintre cei mai apropiați aliați ai lui Trump se opun ajutorului militar suplimentar pentru această țară. „Nu cred că cineva are un plan realist pentru a pune capăt acestei situații”, a declarat Roemer, fost oficial al serviciilor de informații americane.”

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Sunt tot felul de analiști care acum se bat în planuri despre ,,dacă” și ,,poate.” Nu sunt decât speculații, zvonuri și imaginație bogată. După instalarea lui Trump la Casa Albă vor avea loc discuții între Putin și Trump. Situația din Ucraina nu se poate rezolva peste noapte, va mai dura ceva timp. Zelenski nu are ce propune și nici ce să respingă din moment ce nu mai e președinte. Va afla și el, ulterior, ce s-a hotărât (dacă se va hotărî ceva).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2991757