ABC News: SUA au avut un plan de a răsturna guvernul rus în 2017
06/12Americanii, fascinați de competențele demonstrate de Lavrov în interviul cu Tucker Carlson
07/12Fragmente și principalele idei din interviul acordat de Serghei Lavrov lui Tucker Carlson
După cum se știe, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acordat, pe 4 decembrie, la Moscova, un amplu interviu jurnalistului american Tucker Carlson. Pentru început, oferim cititorilor noștri câteva fragmente și principalele idei din acest interviu.
„Niciun NATO”: Principiul cheie pentru negocierile cu Ucraina
Rusia s-a opus întotdeauna aderării Ucrainei la NATO. Statutul ei de țară nealiniată este principiul cheie pentru stabilirea păcii, a declarat Serghei Lavrov.
Întrebat despre condițiile pe care Rusia le-ar accepta pentru a soluționa conflictul ucrainean, Lavrov a amintit de discursul președintelui Vladimir Putin din luna iunie a acestui an. Atunci, liderul rus a expus condițiile Moscovei pentru o încetare a focului și a confirmat că Rusia este gata să negocieze pe baza principiilor convenite la Istanbul, în aprilie 2022, a spus ministrul. Dintre acestea, cel mai important este statutul Ucrainei de țară nealiniată.
Serghei Lavrov: „Am fost pregătiți să ne alăturăm grupului de țări care ar oferi garanții pentru securitatea colectivă a Ucrainei”.
Și, cel mai important lucru, nu trebuie să existe nicio Alianță Nord-Atlantică la porțile Rusiei, a subliniat Lavrov.
Serghei Lavrov: „Niciun NATO. Nici baze militare, exerciții militare pe teritoriul ucrainean cu participarea de trupe străine. Asta este ceea ce a repetat el (Vladimir Putin – n.r.)”.
În același timp, ministrul rus de Externe a subliniat că nu mai sunt vremurile din 2022, astfel că acum Kievul va trebui să țină cont de realitățile „de pe teren”. El a reamintit că, după referendumuri, Republicile Populare Donețk și Lugansk, regiunile Herson și Zaporojie au devenit parte a Rusiei – și „aceasta este realitatea”.
Serghei Lavrov: „Nu putem tolera situația în care rămâne în vigoare legislația ucraineană care interzice limba rusă, presa Rusiei, cultura rusă și Biserica Ortodoxă Ucraineană. Este o încălcare a obligațiilor Ucrainei în temeiul Cartei ONU. Trebuie făcut ceva în această privință. De când a început, în 2017, această „ofensivă legislativă” rusofobă, Occidentul a tăcut și continuă să tacă. A trebuit să atragem atenția asupra acesteia în „mod special”.”
Serghei Lavrov: Cu cât Rusia trăiește mai mult timp sub sancțiuni, cu atât devine mai puternică
Rusia trăiește de mult timp sub sancțiunile SUA, a învățat să facă față dificultăților care apar și a devenit mai puternică.
Carlson l-a întrebat pe Lavrov dacă ridicarea sancțiunilor ar putea fi una dintre condițiile pentru un acord de încetare a conflictului din Ucraina. Ministrul a menționat că „mulți în Rusia ar dori să facă din aceasta o condiție”. Dar, în același timp, a continuat Lavrov, cu cât țara trăiește mai mult sub presiunea sancțiunilor, cu atât devine mai evident că „este mai bine să contăm pe noi înșine și să dezvoltăm mecanisme, platforme de cooperare” cu state prietene care „nu amestecă interesele economice și relațiile”.
Rusia a învățat multe de când SUA au impus primele sancțiuni în timpul președintelui Barack Obama, a spus Lavrov. El a reamintit, de asemenea, că sub Donald Trump, sancțiunile au luat amploare, iar sub Joe Biden „au devenit absolut fără precedent”.
Serghei Lavrov: Dar știți, «tot ceea ce nu ne omoară ne face mai puternici». Ei nu ne vor ucide niciodată. Și asta ne face mai puternici”.
Lavrov i-a explicat lui Carlson ce a devenit „declanșatorul” Maidanului ucrainean
Ministrul rus de externe a explicat ce a provocat revoltele în masă și lovitura de stat din Ucraina în 2014.
El a reamintit că, în 2013, președintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a negociat cu UE încheierea unui acord de asociere. Documentul ar fi anulat multe taxe vamale din comerțul dintre Ucraina și UE. Dar problema a fost că Ucraina făcea parte și din zona de liber schimb a CSI, care, de asemenea, nu are tarife vamale.
Serghei Lavrov: „Le-am explicat ucrainenilor că, dacă vor comerț fără taxe vamale cu UE, Rusia va trebui să pună vamă la granița cu Ucraina. În caz contrar, mărfurile europene scutite de taxe vamale vor inunda piețele noastre și vor afecta sectoarele economiei noastre pe care am încercat să le protejăm”.
După care, Rusia a propus UE să convină asupra modului în care poat fi organiza mai eficient comerțul cu Ucraina, dar a fost refuzată.
Serghei Lavrov: „Haideți să ne așezăm și să discutăm acest lucru ca niște adulți. Șeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că nu este treaba noastră ce face UE cu Ucraina. UE nu ne cere să discutăm despre comerțul Rusiei cu Canada. A fost un răspuns absolut arogant”.
Apoi, potrivit lui Lavrov, Ianukovici și-a convocat experții, care au spus că este un lucru rău dacă Ucraina își deschide granița cu UE, dar își închide, în același timp, granița vamală cu Rusia. Ca urmare, în noiembrie 2013, Ianukovici a anunțat că nu poate semna imediat acordul de asociere și a cerut UE să îl amâne până anul următor.
Serghei Lavrov: „Acesta a fost declanșatorul Maidanului, care a fost imediat organizat și a culminat cu o lovitură de stat. S-a acționat după principiul ”ori-ori””.
Șeful diplomației ruse a mai declarat:
- Rusia și SUA nu sunt oficial în război, ceea ce se întâmplă în Ucraina este un război hibrid;
- Există canale de comunicare între Rusia și SUA, există mai multe, dar acestea sunt implicate în principal în problema schimbului de persoane care execută pedepse în ambele țări;
- „Nu vedem niciun motiv pentru care Rusia și SUA n-ar putea coopera de dragul Universului”, a spus Lavrov.
- Rusia nu se gândește și nu dorește un război cu SUA, un astfel de război putând fi de natură nucleară.
- Doctrina militară rusă spune că cel mai important lucru este evitarea războiului nuclear.
- A vorbi despre un schimb limitat de lovituri nucleare este o invitație la o catastrofă pe care Rusia nu și-o dorește.
- Punctul de vedere al Occidentului potrivit căruia Rusia nu ar avea „linii roșii” este o greșeală gravă.
- După ce a testat „Oreșnik”, Rusia a vrut să transmită Occidentului că va face totul pentru a-și proteja interesele. Și speră că mesajul său a fost luat în serios.
- Rusia este gata să trimită „mesaje” suplimentare Occidentului dacă acolo nu se vor trage concluziile necesare.
- Moscova va fi gata să folosească orice mijloace pentru a împiedica Occidentul să aplice o „înfrângere strategică” Rusiei.
- „Când Ucraina și sponsorii săi au lansat planul B, încercând să preia prin forță această parte (estică – n.r.) a Donbass-ului, tocmai atunci am lansat operațiunea militară specială. Dacă ar fi onorat acordurile de la Minsk, Ucraina ar fi fost unită”, a explicat Lavrov.
- Occidentul mascheaza sabotarea negocierilor dintre Moscova și Kiev în primăvara anului 2022 scoțând în față provocarea de la Bucea.
- Unele capitale s-au săturat de conflictul ucrainean; se vorbește că SUA vor să îl lase în seama Europei.
- „Nu vorbim despre exterminarea populației nimănui. Nu noi suntem cei care au început acest război. Nu avem nicio intenție de exterminare a poporului ucrainean. Ei sunt frații și surorile poprului rus”.
- Trump este destul de prietenos în conversație, dar asta nu înseamnă că este pro-rus. „Unii oameni încearcă să îl prezinte ca atare (pro-rus). Numărul de sancțiuni antirusești impuse sub administrația Trump a fost foarte mare.”
- Despre comportamentul oficialilor occidentali: „Devine toxic când cineva vede un american sau un european vorbind cu mine. În general, europenii fug când mă văd. Așa s-a întâmplat la ultimul summit G20. Oameni maturi, dar care se comportau ca niște copii. De necrezut”.
- Zelenski a apărat cândva limba rusă, a vorbit despre națiuni frățești, iar apoi a devenit președinte și s-a schimbat rapid.
- Zelenski este inadecvat dacă vrea să readucă înapoi vorbitorii de limbă rusă după ce i-a insultat de atâte ori.
- Anularea publică a decretului lui Zelenski de a interzice orice negocieri ar semnala dorința lui de a le organiza. În schimb, Zelenski a născocit „formula sa de pace”, la care a adăugat și un „plan al victoriei”.
- Rusia știe că, în timpul discuțiilor cu ambasadorii UE, autoritățile ucrainene continuă să spună: „Nu se va încheia niciun acord dacă nu este în condițiile noastre”.
- Ucraina planifică un al doilea summit bazat pe „formula de pace” a lui Zelenski. Kievul nu se sfiește să spună că va invita Rusia și o va pune în fața faptului împlinit că au încheiat acorduri cu Occidentul.
1 Comment
Felicitări domnului Serghei Lavrov! Va rămâne în istorie unul dintre cei mai mari diplomați ai lumii. Este foarte inteligent și un profesionist desăvârșit. Când e posibil, aștept să publicați interviul integral.