Hot News
Zaharova, despre subiectele abordate de Lavrov în interviul acordat lui Carlson
05/12
Presa rusă, despre alegerile din România
05/12

Putin a răspuns la amenințările lui Trump cu taxe vamale pentru țările BRICS

Președintele Vladimir Putin/ Foto: regnum.ru

În cei patru ani de când președintele ales al SUA a plecat de la Casa Alba, pozițiile dolarului au fost șubrezite, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la forumul de investiții „Rusia cheamă!”, transmite Regnum.

„De patru ani, președintele reales al Statelor Unite nu a mai fost la aceeași Casa Albă pe care ați menționat-o. Iar în acest timp au avut loc anumite schimbări în economie, în lume și în economia americană”, a explicat Putin, rugat fiind să comenteze declarația lui Trump, care a amenințat că va introduse taxe vamale de 100% pentru produsele din țările BRICS dacă membrii acesteia vor crea o nouă monedă sau renunță la dolar.

Liderul rus a subliniat că, în toți acești ani, prin demersurile lor, oponenții politici ai lui Trump din Statele Unite au erodat bazele dolarului ca monedă de rezervă globală. Putin a subliniat că Statele Unite folosesc acum dolarul ca instrument pentru a provoca daune altor țări.

El a mai subliniat că însemnătatea monedei americane în economia globală continuă să scadă. În plus, președintele a adăugat că nimeni nu are capacitatea de a interzice utilizarea noilor tehnologii și instrumente.

Regnum amintește că, pe 1 decembrie, senatorul rus Aleksei Pușkov și-a exprimat convingerea că amenințările lui Trump de a impune taxe vamale pentru mărfurilor din țările BRICS sunt de natură declarativă și nu pot fi puse în practică. Potrivit parlamentarului, preşedintele ales al SUA pretinde că este capabil să rezolve toate problemele acute dintr-un singur pas decisiv, printr-o discuție sau cu ultimatum.

La sfârșitul lunii septembrie, Vladimir Putin a declarat că partenerii Rusiei sunt interesați să treacă la monedele naționale când plătesc exporturile. El a clarificat că ponderea rublei în tranzacțiile de comerț exterior ale Federației Ruse se apropie de 40%, în timp ce partea rusă lucrează cu țările BRICS pentru a-și crea propriul circuit de plăți pentru o deservire independentă a comerțului exterior.

Pe 7 noiembrie, Putin a subliniat că este prea devreme să se vorbească despre o monedă unică pentru BRICS, iar membrii organizației nu și-au stabilit încă un astfel de obiectiv. El a adăugat că înainte de a vorbi despre asta, este necesar să se realizeze o mai mare integrare a economiilor.

Putin a cerut Guvernului Băncii Centrale să coordoneze lupta împotriva inflației

În altă ordine de idei, Putin a spus că Banca Centrală și Guvernul Rusiei trebuie să promoveze o politică coordonată în lupta împotriva inflației, care continuă să rămână la niveluri destul de ridicate în Rusia, scrie Interfax.

„Important este să se evite abateri ale parametrilor macroeconomici cheie și dezechilibre în anumite sectoare și trebuie, firește, ca inflația să fie ținută în frâu. Deocamdată ea se află, după cum știți probabil, la un nivel destul de ridicat, comparativ inclusiv cu țările pe care le-am menționat deja – la noi rata este de 8,8% în termeni anuali. Pentru a obține, aici, rezultate pozitive, sunt necesare acțiuni comune coordonate ale Guvernului și Băncii Rusiei”, a spus el la forumul VTB ”Rusia cheamă!”

„Vreau să subliniez că nu este un apel, nu este dorință, ci, cred, un ghid de acțiune. Dar, de fapt, colegii de la Banca Centrală și de la Guvern înțeleg foarte bine acest lucru, iar coordonarea trebuie să fie”, a adăugat el.

Putin a îndemnat autorităților de reglementare „să folosească cu înțelepciune toate instrumentele politicii economice în lupta împotriva inflației, evitând în același timp excesele structurale, inclusiv riscurile de extindere a decalajelor dintre veniturile cetățenilor și reducerea bazei de venit a regiunilor Rusiei”.

În opinia lui Putin, „răspunsul magistral” la riscurile inflaționiste este creșterea volumului de oferte în economia Rusiei.

Pe 25 noiembrie, ministerul rus al Dezvoltării Economice a estimat inflația anuală la 8,78%. La începutul anului inflația a fsot de 7,80%, depășind prognoza macro oficială a ministerului pentru 2024 (7,3%). Prognoza din octombrie a Băncii Centrale privind inflația pentru 2024 este de 8,0-8,5%. Ministerul Dezvoltării Economice, Banca Centrală și guvernul au declarat deja că inflația poate depăși previziunile lor.

Prognoza consensului analiștilor chestionați de Interfax la începutul lunii decembrie pentru inflați pe 2024 a crescut brusc – la 9,1% de la 8,1%, conform sondajului de acum o lună.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    SUA trebuie să conștientizeze că vremea în care controla aproape întreaga lume a apus. Nu are nici un drept să intervină în alte țări, nici să le impună ce să facă și nici să le amenințe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2991744