Moscova consideră că „soluția la problema teritorială” cu Japonia nu poate fi decât recunoașterea de către Tokyo a actualei frontiere cu Rusia, a declarat reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova, ca răspuns la declarația premierului japonez Shigeru Ishiba privind dorința de a soluția chesitunea „teritoriilor de nord” (cum sunt numite în Japonia insulele ruse Kurilele de Sud), scrie RBC.
„Pornim de la faptul că prin „soluția la problema teritorială” menționată de premierul japonez se poate subînțelege doar formalizarea juridică internațională a graniței existente de facto cu țara noastră”, a spus ea.
Zaharova a adăugat că „nici un acord nu poate fi încheiat fără negocieri”: „Așa cum partea rusă a precizat anterior în repetate rânduri, reluarea unui dialog interstatal total cu Japonia este posibilă numai în cazul în care oficialitățile de la Tokyo refuză cursul ostil, menit să aducă prejudicii țării noastre și cetățenilor ei.”
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Japonia și Uniunea Sovietică, al cărei succesor legal a devenit Rusia, nu au încheiat un tratat de pace. Acest lucru s-a întâmplat din cauza disputei privind Insulele Kurilelor de Sud – Kunașir, Șikotan și Iturup și creasta Habomai, care au aparținut Japoniei înainte de război, dar după au revenit URSS-ului.
În 2022, Rusia a refuzat să negocieze cu Japonia un tratat de pace din cauza „caracterului evident neprietenos al restricțiilor unilaterale introduse de partea niponă împotriva Rusiei”. După demararea operațiunii speciale din Ucraina, Japonia s-a alăturat sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei.
La sfârșitul lunii noiembrie 2024, Ishiba a spus că Tokyo încă vrea să încheie un tratat de pace cu Moscova și să rezolve problema teritorială a insulelor în litigiu.
Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a remarcat că problema tratatului de pace dintre Rusia și Japonia este „o problemă foarte, foarte dificilă”, mai ales pe fundalul solidarității conducerii de la Tokyo cu Occidentul în aplicarea sancțiunilor anti-ruse.
Olga SAMOFALOVA În pofida răcirii relațiilor, Uniunea Europeană continuă să cumpere îngrășăminte din Rusia. În…
Echipa președintelui ales Donald Trump consideră foarte ridicată probabilitatea unei escalade nucleare dacă NATO continuă…
Rusia a blocat planul de lucru al Consiliului de Securitate al ONU pentru decembrie propus…
Rusia a învins deja și Ucraina, și NATO, de aceea Moscova nu este îngrijorată de…
Statele cheie ale NATO, inclusiv Statele Unite și Germania, se pronunță împotriva intrării Ucrainei în…
Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a catalogat drept ”o caricatură…
This website uses cookies.
View Comments
Premierul japonez vrea soluționarea problemei ,,teritoriilor de nord." Foarte bine. Dar de ce Rusia a întrerupt negocierile privind tratatul de pace cu Japonia și a înghețat proiectele economice comune legate de Insulele Kurile, nu ne spune Shigeru Ishiba? În 18 martie 2022 Japonia anunțase sancțiuni împotriva a șapte bănci rusești, 72 de persoane și 12 alte entități. Sancțiunile includeau oficiali ruși din domeniul Apărării și firma de stat Rosoboronexport. Anterior, pe 16 martie, Japonia anunțase că retrage clauza de ,,națiune cea mai favorizată" pentru Rusia. Japonia s-a alăturat Occidentului imediat după începerea conflictului din Ucraina și a impus sancțiuni. În actualele condiții era normal ca Rusia să oprească negocierile pentru semnarea unui tratat de pace cu Japonia. Decizia Japoniei reprezenta pentru Kremlin ,,o atitudine neprietenoasă și o încercare de lezare a intereselor țării noastre", după cum declara Ministerul de Externe al Rusiei. Premierul Japoniei din acea perioadă, Fumio Kishida, a considerat decizia Rusiei ca fiind ,,extrem de nedreaptă și complet inacceptabilă." Ca să vezi... Dar sancțiunile Japoniei n-ar trebui considerate nedrepte? Rusia a decis în 2020, în cadru constituțional, că nu va ceda vreun teritoriu actual unei puteri străine. Rusia trebuie să-și asigure propria securitate, iar președintele Putin a dorit garanții din partea Japoniei că nu va permite instalarea în vecinătatea Rusiei a unor echipamente militare ale Statelor Unite, dar nu a primit nici un răspuns. Acum Japonia vrea încheierea unui tratat de pace cu Rusia. Problema Insulelor Kurile e încheiată, la fel ca problema Peninsulei Crimeea. Se mai trezesc mulți să revendice teritorii Rusiei? Oare nu sunt instigați de SUA?