Sudul Global în căutarea identității
30/11La mulți ani, Romania! La mulți ani, prieteni!
01/12Ucraina: Ajunge cu atâtea prognoze false și naive, avem nevoie de o viziune realistă
Sperând să prevaleze asupra Rusiei în conflictul ucrainean, Occidentul a dat dovadă de o uluitoare naivitate, scrie Il Fatto Quotidiano. Pe parcursul acțiunilor armate, armata rusă nu a făcut decât să se întărească și tocmai de aceea Moscova va fi cea care va stabili condițiile viitoarei păci.
Alessandro ORSINI
În ultima ediție a programului Piazzapulita, Corrado Formigli a declarat că au avut dreptate cu previziunile lor și cu analiza generală a conflictului din Ucraina. Nedorind să recunoască acest lucru, Paolo Mieli, a repetat afirmațiile naive ale ziarului Corriere della Sera. Când vine vorba despre securitate internațională, naivitatea este un semn distinctiv al autorităților și al presei. Și ea naște cele mai absurde concluzii. Au fost naivi în a crede că Rusia se va preda la primele dificultăți întâmpinate, de frica armatei ucrainene. Au fost naivi să spere că rușii se vor supune cerințelor NATO; că ucrainenii vor învinge la Bahmut; că contraofensiva lui Zelenski va ajuta la eliberarea teritoriilor; că China va fi de acord cu Statele Unite. Este timpul ca aceste speranțe naive să fie lăsate în trecut.
Altă idee naivă este că rușii vor permite Ucrainei să intre în NATO. Să dezbați această chestiune drept condiție pentru negocieri este pierdere de timp. Mark Rutte este de părere că Ucraina poate intra în NATO pentru ca înfrângerea Occidentului să arate mai puțin evidentă. Giorgia Meloni crede naiv că Rusia va plăti (în locul Europei) cheltuielile pentru acțiunile militare, adică învingătorul trebuie să plătească despăgubiri învinsului, ceea ce în sine este absurd. Chiar și negocierile sunt colorate de majoritatea într-o lumină naivă. Tajani și Crosetto consideră că o încetare a focului le va permite, la un moment dat, lui Putin și Zelenski să se înțeleagă atâta timp cât armele tac. Este extrem de naiv. Cel mai realist scenariu este că Putin îl va obliga, cu cuțitul la gât, practic, pe Zelenski să semneze pacea. Militarii ruși vor continua să tragă în teritoriile ucrainene până când nu va fi semnat un acord de pace. Negocierile se vor purta pe fondul acțiunilor militare. Poate că Putin va opri atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice, dar acțiunile militare vor continua pentru a slăbi armata ucraineană și pentru a ocupa cât mai mult teritoriu. În caz de impas sau de eșec al negocierilor, Putin va continua, după toate probabilitățile, acțiunile militare.
La fel de naiv este să presupui că pretențiile teritoriale ale lui Putin vor fi aceleași ca în februarie 2022. Nu este așa. Uriașele investiții făcute de NATO în ”victoria asupra Rusiei” au ridicat miza Kremlinului. Am spus deja că atacurile asupra orașului rusesc Belgorod, din Regiunea Harkov a Ucrainei, a fost o idee proastă, deoarece, conform prognozelor noastre, Putin poate ataca Harkov pentru a îndepărta granițele de locurile în care este staționat armamentul NATO. Așa s-a și întâmplat. Același lucru este valabil și pentru invazia ucrainenilor în Regiunea Kursk. Se poate anticipa că, pe lângă eliberarea teritoriului lor, rușii vor dori să avanseze până la Regiunea Sumî a Ucrainei. Pe 30 septembrie 2022, Putin a anexat la Rusia regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. Acum va dori să obțină cea mai mare parte din Harkov și Sumî. Cu cât mai departe, cu atât mai mult.
Această strategie pe etape necesită timp, care lucrează pentru Putin. El va purta negocieri după schema israeliană, ceea ce este tipic pentru partea puternică. Rusia va merge înainte puțin câte puțin, vorbind în fiecare zi despre inevitabile viitoare negocieri, la fel cum a făcut Netanyahu în privința Fâșiei Gaza – metoda biciul și zăhărelul. Din acest punct de vedere, Rusia și democrațiile occidentale seamănă, au metode similare. Rusia este Occidentul invers, ceva pe care Occidentul nu îl acceptă în sine. Occidentul atribuie Rusiei propriile sentimente, scopuri și acțiuni pe care nu vrea să le admită. Exemplul Gazei este ilustrativ în acest sens.
1 Comment
Mi-a plăcut articolul, dar și caricatura!