Europa se teme de un aflux de soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei și, pe viitor, de contrabanda cu arme
Agențiile de informații din Europa văd contrabanda cu arme după încheierea conflictului drept o amenințare. Un pericol despre care Europol a avertizat încă din 2022, când Medvedev spunea că armele de pe teritoriul ucrainean „se împrăștie” în întreaga lume.
Comunitatea de informații din Europa se teme de astfel de consecințe după conflictul din Ucraina, precum de un aflux de militari ai armatei ucrainene și contrabanda cu arme, scrie Bloomberg, citat de RBC.
Șeful serviciilor de informații cehe, Michal Koudelka, preciza, într-un dialog cu jurnaliștii agenției, că Republica Cehă continuă să fie o țintă pentru „războiul hibrid rusesc”, care include spionaj, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare etc.
Koudelka a avertizat că o înfrângere a Ucrainei sau un acord de pace încheiat în condiții nefavorabile Kievului ar putea fi considerate de Rusia ”o victorie” și, prin urmare, s-ar putea pregăti pentru un nou conflict, peste 10-15 ani, numai că ”următoarea țintă” poate deveni Europa Centrală și de Est.
Președintele Vladimir Putin a declarat anterior că un atac al Rusiei asupra NATO este o invenție, că un astfel de pericol nu există. ”Și-au găsit ce să inventeze că Rusia ar putea ataca NATO. S-au scrântit de tot la minte? În general sunt atât de bătuți în cap, precum masa asta?” a întrebat Putin la întâlnirea din iunie cu jurnalişti străini, bătând în blatul mesei. „Este o stupizenie, înțelegeți, este o tâmpenie <…> sperietoare pentru filistini”, a adăugat el.
În iulie 2022, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că armele furnizate Kievului de Occident „se împrăștie masiv” printre „tot felul de criminali din întreaga lume” „sub „acoperișul” Statelor Unite. El a numit această țară „sponsor al terorismului internațional”.
În același timp, serviciul de poliție al UE, Europol, a anunțat că deține dovezi despre cazuri de contrabandă cu arme de foc provenite de pe teritoriul Ucrainei de către grupuri criminale. Se presupune că, de-a lungul frontierei UE cu Ucraina au putut fi amenajate ascunzători pentru arme, iar infractorii au folosit, pentru a se deplasa, punctele oficiale de trecere. Refugiații ucraineni au fost, de asemenea, suspectați de implicare în contrabanda de arme.
El a comentat la postarea unui utilizator de pe X despre președintele american „care conduce…
Deputatul Radei Supreme, Tkacenko: 150.000 de oameni s-au întors din Ucraina în noile regiuni ale…
Ambasada Federației Ruse în România a organizat o ceremonie de depunere a coroanelor de flori…
Stimate doamne, stimați domni, Summitul G20 a fost punctul culminant al președinției Braziliei la Grupul…
Zaharova a reamintit NATO despre doctrina nucleară Maria Zaharova/ Foto: MAE al Rusiei Reprezentanta oficială…
Pe platformele MGIMO al Ministerului de Externe al Rusiei s-a desfășurat, în aceste zile, al…
This website uses cookies.