Summitul Universitar Global al EAEU, o platformă unde sunt prelucrate idei strategice pentru viitor
26/11Din cronica conflictului ucrainean: declarații, comentarii
Zaharova a reamintit NATO despre doctrina nucleară
Reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat declarațiile șefului comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer (în imaginea de sus), care a admis atacuri preventive asupra teritoriului Rusiei, relatează Smotrim.ru.
Zaharova a vorbit după ce la NATO a avut loc o dezbatere referitoare la caracterul defensiv al Alianței. Iar amiralul Bauer a admis, în special, efectuarea de atacuri preventive asupra Rusiei în cazul unui conflict cu Moscova.
În cadrul conferinței de la Bruxelles, Bauer a subliniat necesitatea reînnoirii stocurilor operaționale de arme și a creșterii investițiilor în sistemele de apărare aeriană și loviturile de precizie. „Ne-am schimbat atitudinea față de conceptul alianței de apărare. Este mult mai inteligent să nu așteptăm un atac, ci să dăm prima lovitură asupra lansatoarelor din Rusia”, a spus el.
„Se pare că nu au citit până la capăt doctrina noastră nucleară actualizată”, a comentat Zaharova, într-un interviu acordat agenției RIA Novosti, vorbele șefului comitetului militar NATO.
Medvedev: Cei care vor să trimită arme nucleare în Ucraina dau semne de paranoia
Ideea de a trimite arme nucleare în Ucraina este atât de absurdă, încât lasă să se întrevadă semne de psihoză paranoică la cei care au gândit-o, este convins Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, transmite TASS.
În numărul său din 21 noiembrie, cotidianul The New York Times a anunțat că o serie de oficiali din Statele Unite și țări europene au propus ca regimului de la Kiev să-i fie ”returnate” armele nucleare, la care Ucraina a ”renunțat” după prăbușirea URSS (Ucraina nu a avut niciodată arma nucleară, sistemele cu astfel de arme dislocate pe teritoriul Ucrainei reprezentau, de fapt, forțele strategice ale Uniunii Sovietice – n.r.)
„Politicienii și jurnaliștii americani discută serios despre consecințele trimiterii de arme nucleare în Ucraina. <…> Să trimiți arme nucleare într-o țară care este în război cu cea mai mare putere nucleară? Ideea în sine este atât de absurdă încât ridică suspiciuni că toți care vorbesc despre oportunitatea unui astfel de pas suferă de psihoză paranoidă”, a scris Medvedev pe canalul său de pe rețeaua Telegram.
El a adăugat că, astfel, „gluma tristă despre nebunul senil [președintele SUA Joe] Biden, care a decis să plece grațios din viață, luând cu el o parte semnificativă din omenire, se transformă într-o realitate înspăimântătoare”.
Serviciul de Informații Externe: Rusia respinge ideea de înghețare a conflictului din Ucraina
Rusia respinge categoric orice variantă de înghețare a conflictului din Ucraina, inclusiv scenariul coreean, a declarat directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, Serghei Narîșkin, scrie TASS.
El a făcut această declarație la sfârșitul celei de-a 20-a reuniuni a Consfătuirii șefilor organelor de securitate și serviciilor de informații din statele membre CSI.