Regizorul Emir Kusturica, despre rolul rațiunii și racheta ”Oreșnik”
25/11Presa rusă: Georgescu conduce după numărarea aproape a tuturor voturilor la alegerile din România
După numărarea a aproape 100 la sută din buletinele de vot, Călin Georgescu, susținător al alianței cu Rusia, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, potrivit CEC, relatează Kommersant.
CEC a procesat 98,7 la sută din voturile alegătorilor. Datele arată că Georgescu are 22,65 la sută din voturi, în timp ce premierul Ciolacu are 19,46 la sută.
Pe locul al treilea se află Elena Lasconi, o susținătoare a politicilor antirusești și lider al „Uniunii pentru Salvarea României”, cu 18, 93% din voturi. Pe locul patru se află un adversar al ajutorului pentru Ucraina, președintele „Uniunii pentru Unirea Românilor”, George Simion, cu 13, 93%.
Rezultatele lui Georgescu au fost o surpriză, deoarece sondajele îi dădeau șanse mici. El a făcut campanie pe TikTok, este în favoarea valorilor tradiționale, dar glorifică militarii români care au fost de partea fasciștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, de asemenea, el crede că apartenența la NATO nu poate garanta securitatea României și favorizează o alianță cu Rusia.
Care sunt șansele reale de victorie ale candidatului antieuropean Georgescu? Se pot uni celelalte forțe în jurul rivalului său pentru a împiedica un candidat ca el să câștige? se întreabă publicația BFM. Tatiana Bitkova, cercetător principal la Institutul de Informații Științifice privind Științele Sociale al Academiei Ruse de Științe și expert în România, comentează:
– El este un populist, în același timp a lucrat în structuri internaționale, nu este simplu, nu este doar un astfel de populist care vrea influență în interior, are multă experiență. Mass-media îl numește un politician pro-rus – acest lucru este puțin adevărat, este o figură de stil. Cât despre UE, NATO, cred că și asta este vorba de conjunctură și populism pur.
– Presa spune că Georgescu nu a avut aproape niciun eveniment electoral și că a devenit popular tocmai în Tik-Tok. Analiștii politici de la RFI și G4 Media spun că despre Georgescu se vorbește abia în ultima lună, mai ales de către tineri. Videoclipurile cu discursurile sale „populiste” au început să „zboare în recomandările” de pe TikTok. Cu o săptămână înainte de alegeri, numărul de abonați pe canalul său a crescut cu 30.000. Videoclipurile sale au până la un milion de vizualizări. Care este publicul său?
– Mi-e greu să spun care este publicul său, cred că se poate vorbi de votul de protest. La urma urmei, situația din economie, în ciuda faptului că au aderat la UE, nu este încă ușoară, există mulți oameni care cred că ceva trebuie să se schimbe, iar dacă ei cred că ceva trebuie să se schimbe, votează pentru cel care promite o viață mai bună.
– Cu privire la turul doi, ați spus că nu vă așteptați ca el să câștige. Care sunt șansele sale acum, se pot uni celelalte forțe în jurul actualului prim-ministru pentru a împiedica un politician antieuropean atât de dur să câștige?
– Cred că acei oameni care au votat pentru candidații din aripa liberală, fiind mai pro-europeni, vor vota în continuare pentru Ciolaku. Este puțin probabil ca acesta să obțină mai puțin, ar putea obține 30 la sută, deoarece liderul extremei drepte va obține și el 13 la sută. Deci cei din urmă vor vota probabil cu Georgescu.
– Ce se va întâmpla dacă Georgescu câștigă, care este cursul României acum? Știm sigur că guvernul pro-european al Republicii Moldova și Maia Sandu, care a câștigat recent alegerile, sunt în favoarea unificării cu România, iar aici, în România însăși, câștigă un critic al UE și susținării Ucrainei. Ce se va întâmpla?
– Va fi la fel ca astăzi, pentru că Sandu nu este în favoarea, cel puțin în vorbe, a unirii cu România, iar același Georgescu, să ne imaginăm, dacă va câștiga, el tot va duce în continuare o politică care s-a format deja.
La rândul său, analistul politic german Alexander Rahr, citat de Vzgliad, a declarat cu privile la alegerile din România, că ideologia liberală a UE nu poate face față provocărilor moderne.
În România, președintele determină în primul rând politica externă. Kremlinul a declarat că actuala conducere de la București nu este prietenoasă cu Rusia. Moscova nu cunoaște îndeaproape poziția lui Georgescu, dar va monitoriza îndeaproape alegerile, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.