Hot News
Peskov: Nu există libertate de exprimare în Occident, evenimentele din ultimii ani o demonstrează
24/11

Escaladarea escalatoarelor

Foto: Kommersant

Cum a reacționat Occidentul la utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice

La solicitarea Kievului, Consiliul Ucraina-NATO se va reuni marți pentru o ședință de urgență, unde se va discuta folosirea de către Rusia a noii rachete balistice cu rază medie de acțiune ”Oreșnik” în timpul operațiunii militare speciale și ultimele declarații ale conducerii ruse în această chestiune. Partenerii occidentali ai Ucrainei recunosc că sunt îngrijorați de noua spirală a escaladării conflictului, dar dau vina doar pe Moscova și asigură că nu vor renunța la sprijinul militar acordat Kievului. La rândul lor, autoritățile Rusiei atrag atenția că au fost demonstrate care sunt „contururile viitoarelor acțiuni de răspuns” în cazul în care îngrijorările Moscovei cu privire la acțiunile Ucrainei și ale partenerilor ei nu vor fi luate în considerare, scrie Kommersant.

Programată pentru 26 noiembrie, reuniunea de urgență a Consiliului Ucraina-NATO, va avea ca teme principale de discuții ultimele acțiuni întreprinse de parta rusă în cadrul operațiunii militare speciale: atacul efectuat asupra întreprinderii industriei de apărare ”Iujmaș” din orașul Dnipro cu cea mai nouă rachetă balistică cu rază medie de acțiune ”Oreșnik” (în română: ”Aluniș” – n.r.) și discursul președintelui rus Vladimir Putin pe această temă. Kommersant amintește că joi seară, în cadrul unui discurs televizat, șeful statului rus a declarat că folosirea acestui nou tip de armă a fost răspuns la atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune de fabricație occidentală (americane ATACMS și britanice Storm Shadow) lansate asupra teritoriului Rusiei și a avertizat că Rusia va continua să reacționeze dur la astfel de acțiuni.

La semnalele de la Moscova, partenerii occidentali cheie ai Ucrainei au răspuns deja public, dar la fel cum au făcut-o în repetate rânduri: și-au exprimat îngrijorarea și au condamnat partea rusă pentru pași și retorică escaladante, asigurând, în același timp, că nu își vor schimba politica în privința Ucrainei. Astfel, autoritățile americane au spus despre acțiunile autorităților ruse că „trezesc neliniște, că sunt periculoase și iresponsabile”. „Rusia este cea duce lucrurile spre escaladarea acestui război. Dar acțiunile ei nu vor avea un efect descurajant asupra noastră. Vom continua cu certitudine să susținem curajosul popor al Ucrainei”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, adăugând că Statele Unite vor aloca curând o nouă tranșă din ajutorul militar destinat Kievului (275 de milioane de dolari). Despre planurile lor de a continua să ofere Ucrainei ajutor militar au vorbit și autoritățile britanice.

„Vreau să cred că între reacția publică a reprezentanților oficiali și concluziile reale pe care le vor trage cei de la putere există o diferență. Cel puțin din partea americană, unde încă mai sunt unii care își amintesc de regulile jocurilor strategice”, a declarat pentru Kommersant redactorul șef al revistei ”Rusia în politica globală”, Fiodor Lukianov, președinte al prezidiului Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare. Potrivit spuselor sale, militarii americani trebuie să primească semnalul trimis de Vladimir Putin. „Mai ales că el combină în sine expresivitatea demonstrativă cu nu o mai puțină acuratețe demonstrativă”, a precizat interlocutorul cotidianului Kommersant „Dar conducerea politică de la Washington, care rămâne în funcție în săptămânile următoare, mizează oarecum conștient pe o astfel de agravare a situației, care, dacă nu blochează, măcar complică la maxim pentru următorul cabinet ieșirea din conflict, chiar dacă el dorește așa ceva. Iar asta sperie”.

În ceea ce privește „expresivitatea demonstrativă”, activarea de către Rusia a noii rachete în cadrul operațiunii militare speciale a atras atenția militarilor occidentali inclusiv din punct de vedere tehnic.

Comentând prima utilizare a rachetei ”Oreșnik” de către Rusia, Pentagonul a subliniat că, în prezent, sunt analizate informațiile privind caracteristicile armei și daunele provocate de aceasta părții ucrainene. Până la discursul lui Vladimir Putin nu s-a anunțat nimic public despre faptul că Rusia a dezvoltat și produs un astfel de sistem. Chiar Vladimir Putin nu a vorbit foarte mult despre noua armă: este una dintre cele mai noi sisteme rusești de rachetă cu rază medie de acțiune – în cazul de față cu rachetă balistică hipersonică în variantă non-nucleară; ținta – uzina industriei de apărare ”Iujmaș” – a fost lovită cu succes; rachetele atacă țintele cu o viteză de Mach 10 (2,5–3 km pe secundă) și nu pot fi interceptate. Vineri însă, la reuniunea cu conducerea Ministerului Apărării și reprezentanți ai industriei de apărare, șeful statului a dezvăluit câteva detalii noi.

„Se pare că racheta Oreșnik a apărut în cadrul lucrărilor de elaborare a măsurilor de răspuns la retragerea SUA, în 2019, din Tratatul privind lichidarea rachetelor nucleare cu rază medie și mai scurtă. După toate probabilitățile, arma folosește probabil trepte de combustibil solid bazate pe tehnologiile utilizate, de exemplu, la ”Iars”, iar focoasele hipersonice non-nucleare pot avea ceva în comun cu rachetele ”Kinjal” și ”Avangard”, a estimat Dmitri Stefanovici, cercetător la Centrul pentru securitate internațonală de la Institutul de Economie Mondiala și Relații Internaționale al Academiei Ruse de Științe (IMEMO RAN), co-fondator al proiectului ”Vatfor”. ”O rază de acțiune de câteva mii de kilometri pare destul de posibilă, dar pe ansamblu, această caracteristică depinde de sarcina utilă și de traiectorie. Este de presupus că potențialul de depășire a sistemelor de apărare aeriană este destul de serios grație manevrabilității și vitezei mari a focoaselor, precum și a posibilității de a folosi diferite tipuri de ținte false.”

Potrivit expertului, testarea acestui produs în condiții de luptă ne permite să demonstrăm „pregătirea pentru escaladare atât în limitele existente ale conflictului din Ucraina, cât și la scară globală”.

Ilia Kramnik, cercetător la Centrul pentru Studiul Planificării Strategice de la IMEMO RAN, spune însă că, teoric, există mijloace de interceptare a rachetelor de tipul ”Oreșnik” – cum ar fi, de exemplu, rachetele RIM-161 SM-3 ale sistemului american de apărare antirachetă ”Aegis” sau sistemele israeliene ”Arrow3”. Dar există un mare „dar”. Au fost dezvoltate și testate pentru interceptarea rachetelor balistice „clasice” care nu manevrează pe traiectorie”, a explicat expertul pentru Kommersant. „Interceptarea cu ajutorul acestor sisteme a focoaselor ghidate, care zboară cu mare viteză, specifică pentru focoasele rachetelor balistice cu rază medie de acțiune, se combină cu capacitatea de a manevra pe segmentul descendent al traiectoriei, nefiind de nimeni prelucrată în Occident. Și există mari îndoieli că poate fi dezvoltat în viitorul apropiat – pentru asta trebuie să deții un focos cu caracteristici similare, dar nici acesta nu există.” Interceptarea unei rachete de acest tip (presupunând că raza maximă de acțiune a ”Oreșnik” este de aproximativ 5.000 de km) de sisteme de apărare antirachetă de tipul celor americane THAAD sau Patriot este cu o foarte mare probabilitate imposibilă, deoarece ele au fost create în alte scopuri, cu parametri complet diferiți, spune Ilia Kramnik.

În ceea ce privește „precizia demonstrativă” menționată de Fiodor Lukianov, Kremlinul a anunțat vineri că Rusia a înștiințat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei ”Oreșnik” în legătură cu viitoarea testare a noii sale rachete balistice prin intermediul Centrului Național pentru Reducerea Amenințărilor Nucleare. El funcționează pe baza Ministerului Apărării din 1987. SUA au avut, tot de atunci, un centru similar (pe baza Departamentului de Stat). Potrivit secretarului de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, înștiințarea a fost efectuată „în regim automat”, adică, se pare, nu telefonic, ci electronic. Astfel de înștiințări sunt necesare pentru ca cealaltă parte să nu considere că este vorba despre un atac surpriză lansat asupra ei cu arme nucleare (”Oreșnik” poate transporta atât focoase nucleare, cât și convenționale).

Potrivit lui Dmitri Peskov, principalul „mesaj” al lansării rachetei ”Oreșnik” „este că deciziile și acțiunile nesăbuite ale țărilor occidentale care produc rachete, le furnizează Ucrainei și, ulterior, participă la lansarea de atacuri asupra teritoriului Rusiei nu pot fi lăsate fără reacții din partea rusă”. După cum a subliniat Peskov, Rusia a demonstrat clar „contururile viitoarelor acțiuni de răspuns” în cazul în care „îngrijoările ei nu vor fi luate în considerare”. Totodată, el a subliniat că Vladimir Putin a fost și rămâne deschis la contacte pentru rezolvarea conflictului ucrainean și intrarea pe o traiectorie pașnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2980429