Bucureștiul a găzduit prezentarea cărții despre Rusia a publicistului cunoscut român
22/11Declarația președintelui Federației Ruse
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm textul integral al declarației:
Doresc să informez personalul Forțelor Armate ale Federației Ruse, pe cetățenii țării noastre, pe prietenii noștri din întreaga lume, precum și pe cei care continuă să nutrească iluzii despre posibilitatea de a aplica o înfrângere strategică Rusiei, în legătură cu evenimentele care se întâmplă astăzi în zona de desfășurare a operațiunii militare speciale, și anume după folosirea împotriva teritoriului nostru a armelor cu bătaie lungă de producție occidentală.
Continuând cursul de escaladare a conflictului provocat de Occident în Ucraina, Statele Unite și aliații lor din NATO au anunțat anterior că își acordă permisiunea de a folosi sistemele lor de arme de precizie cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului Federației Ruse. Experții știu foarte bine, iar partea rusă a subliniat acest lucru în repetate rânduri, că folosirea unor astfel de arme fără participarea directă a specialiștilor din țările care produc astfel de armament este imposibilă.
Pe 19 noiembrie au fost lansate atacuri asupra unor obiective militare de pe teritoriul Federației Ruse – în Regiunile Briansk și Kurs, cu șase rachete operațional-tactice ATACMS de fabricație americană, iar pe 21 noiembrie, în timpul unui atac combinat, cu rachete ale sistemelor Storm Shadow produse în Marea Britanie și ale sistemelor HIMARS fabricate în SUA. Din acel moment, așa cum am subliniat de nenumărate ori până acum, conflictul regional provocat de Occident în Ucraina a căpătat elemente de natură globală. Sistemele noastre de apărare aeriană au respins aceste atacuri. Ca atare, obiectivele stabilite în mod evident de inamic nu au fost atinse.
Incendiul declanșat de căderea unor fragmente de rachete ATACMS asupra unui depozit de muniție din Regiunea Briansk a fost stins, nu au existat victime sau pagube serioase. În Regiunea Kursk, a fost atacat unul dintre posturile de comandă ale grupului nostru ”Sever” (Nord). În urma atacului și a bătăliei antiaeriene au existat, din păcate, victime, morți și răniți din rândul angajaților unităților de securitate exterioară a obiectivului și al lucrătorilor de serviciu. Personalul de comandă și operațional al punctului de control nu a avut de suferit și îndeplinește în regim normal conducerea acțiunilor trupelor noastre de distrugere și alungare a unităților inamicului din Regiunea Kursk.
Vreau să subliniez încă o dată în mod deosebit că utilizarea de către inamic a unor astfel de arme nu este capabilă să influențeze cursul acțiunilor armate din zona operațiunii militare speciale. Trupele noastre avansează cu succes de-a lungul întregii linii a contactului de luptă. Toate obiectivele pe care ni le-am propus vor fi rezolvate.
Ca răspuns la utilizarea armelor cu bătaie lungă americane și britanicnul curent, Forțele Armate ale Rusiei au lansat un atac combinat asupra unuia dintre obiectivele industriei de apărare a Ucrainei. În condiții de luptă s-a efectuat inclusiv testarea unuia dintre cele mai noi sisteme de rachete cu rază medie de acțiunie – în cazul de față cu o rachetă balistică hipersonică în variantă non-nucleară. Forțele nostre de rachete i-au pus numele ”Oreșnik” (în românește: ”Aluniș” – n.r.). Testele s-au derulat cu succes, ținta a fost atinsă. Pe teritoriul Ucrainei, în orașul Dnepropetrovsk, a fost lovit unul dintre cele mai mari complexe industriale, cunoscut încă de pe vremea Uniunii Sovietice, care produce și în ziua de azi tehnologie de rachete și alte arme.
Dezvoltarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune este măsura noastră de răspuns la planurile SUA de a produce și desfășura rachete cu rază medie și mai scurtă în Europa și regiunea Asia-Pacific. Credem că Statele Unite au comis o greșeală distrugând unilateral, în 2019, și sub un pretext inventat, Tratatul privind lichidarea rachetelor cu raza medie și mai scurtă de acțiune. Statele Unite nu numai că produc în prezent astfel de echipamente, dar, după cum vedem, în cadrul pregătirii trupelor lor, au prelucrat chestiunile legate de dislocarea în diferite regiuni ale lumii, inclusiv în Europa, a sistemelor lor de rachete perspective. Mai mult, în timpul exercițiilor, ei se antrenează în vederea utilizării acestor arme.
Reamintesc că Rusia și-a asumat de bună voie și unilateral obligativitatea de a nu desfășura rachete cu rază medie și mai scurtă atâta timp cât arme americane de acest timp nu vor apărea în vreo regiune a lumii.
Repet: testarea în condiții de luptă a sistemului de rachetă ”Oreșnik” a fost efectuată de noi ca răspuns la acțiunile agresive ale NATO în privința Rusiei. Problema desfășurării pe viitor a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune o vom decide în funcție de acțiunile Statelor Unite și ale sateliților lor.
Vom stabili ținte pentru distrugere în timpul următoarelor teste ale celor mai noi sisteme de rachete pe baza amenințărilor la adresa securității Federației Ruse. Ne considerăm îndreptățiți să folosim armele noastre împotriva obiectivelor militare ale țărilor care își permit să-și folosească armele împotriva obiectivelor noastre, iar în cazul escaladării acțiunilor agresive vom răspunde cu aceeași determinare și în oglindă. Recomand elitelor conducătoare ale acelor țări care pun la cale planuri de a-și folosi contingentele militare împotriva Rusiei să se gândească serios la acest lucru.
Este de la sine înțeles că, alegând în caz de necesitate și în calitate de măsuri de răspuns obiective pentru distrugere de pe teritoriul Ucrainei cu astfel de sisteme precum ”Oreșnik”, vom propune din timp locuitorilor pașnici și, de asemenea, îi vom ruga pe cetățenii statelor prietenoase aflați acolo să părăsească zonele periculoase. Vom face acest lucru din considerente umanitare – deschis, public, fără teamă de acțiuni de contracarare din partea inamicului, care primește și el această informație.
De ce fără teamă? Pentru că în momentul de față nu există mijloace de contracarare a unor astfel de arme. Rachetele atacă ținte cu o viteză de Mach 10 – adică 2,5-3 kilometri pe secundă. Sistemele moderne de apărare aeriană care există în lume și sistemele de apărare antirachetă create de americani în Europa nu interceptează astfel de rachete, este exclus.
Subliniez o dată în plus, că nu Rusia, ci Statele Unite sunt cele care au distrus sistemul internațional de securitate și, continuând să lupte, să se agațe de hegemonia lor, împing întreaga lume către un conflict global.
Întotdeauna am preferat și suntem și acum pregătiți să rezolvăm toate problemele litigioase prin mijloace pașnice. Dar suntem pregătiți și pentru orice evoluție a evenimentelor.
Dacă cineva încă se îndoiește de acest lucru, este zadarnic – răspuns va fi întotdeauna.
1 Comment
Mulțumim pentru traducerea discursului.