Președintele Vladimir Putin a promulgat prin decret prezidențial bazele actualizate ale politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare. În doctrina actualizată este extinsă lista amenințărilor militare pentru a căror neutralizare se permite folosirea armelor nucleare, scrie Kommersant.
În textul doctrinei se precizează că arma nucleară reprezintă o măsură extremă pentru apărarea suveranității țării. Dar din cauza noilor amenințări și riscuri militare apărute la adresa Rusiei s-a impus necesitatea clarificării paramentrilor ce permit utilizarea ei. Decretul extinde categoria statelor și alianțelor militare împotriva cărora se aplică descurajarea nucleară. Astfel, agresiunea din partea oricărei țări non-nucleare, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, va fi considerată atacul lor comun asupra Rusiei.
Un răspuns nuclear este posibil, de asemenea, în cazul unei amenințări critice la adresa suveranității Rusiei cu arme convenționale sau în cazul unui atac asupra Rpublicii Belarus ca membru al Statului Unional. În versiunea anterioară a doctrinei nucleare se menționa un răspuns nuclear al Rusiei în cazul lansării de rachete balistice, care atacă teritoriile țării și (sau) ale aliaților ei, fără ca vreunul dintre aliați să fie indicat cu nume.
Printre alte condiții pentru utilizarea armei nucleare se numără: folosirea de către inamic a armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă asupra teritoriilor Rusiei sau ale aliaților ei, precum și asupra formațiunilor și obiectivelor militare ale țării aflate în afara granițelor ei; primirea de informații veridice privind o lansare masivă de mijloace aerospațiale de atac, inclusiv avioane strategice sau tactice, rachete de croazieră, aparate de zbor fără pilot, hipersonice și alte aparate de zbor, cu încălcarea frontierei de stat.
Versiunea actualizată a doctrinei cuprinde pentru prima dată definiția „potențialului inamic”: prin această expresie sunt avute în vedere „state separate și coaliții militare (blocuri, alianțe) care consideră Federația Rusă drept un potențial inamic și care posedă arme nucleare și (sau) alte tipuri de arme de distrugere în masă sau forțe cu destinație generală dar cu un potențial semnificativ de luptă.
Decretul stabilește pericolele militare pentru Rusia, care pot degenera în amenințări militare în funcție de schimbările situației militaro-politice și strategice. În acest caz, pentru neutralizare „se efectuează descurajarea nucleară”. Potențialele amenințări militare includ:
Vladimir Putin a anunțat pe 25 septembrie introducerea unor modificări în textul doctrinei nucleare, actualizată ultima dată în 2020. Președintele a explicat că autoritățile sunt obligate să țină cont de schimbarea situației militaro-politice și de apariția de noi surse de amenințări și riscuri militare pentru Rusia și aliații ei. Secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov, a declarat, după publicarea decretului, că potențialii inamici trebuie să înțeleagă „că răzbunarea devine inevitabilă” în cazul unei agresiuni împotriva Federației Ruse.
Partea rusă este de acord cu punctul din Declarația finală a summitului G20 referitor la…
Premierul Slovaciei, Robert Fico, și ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, au criticat decizia Administrației…
Reprezentantul oficial al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că propunerea de înghețare a acțiunilor militare…
Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat articolele de presă, potrivit…
Fake: Ucraina va crea rapid o bombă nucleară primitivă dacă Statele Unite vor refuza să-i…
Pentru prima dată, Biden a permis Ucrainei să lanseze atacuri cu băiate lungă asupra teritoriului…
This website uses cookies.
View Comments
Vladimir Putin a făcut un lucru foarte bun și necesar. Despre această doctrină, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat: ,,Sper că oficialii din Occident vor citi textul doctrinei cu atenție, și nu în felul în care citesc Carta ONU, văzând doar ceea ce le convine, ci doctrina în toată plenitudinea ei." Șeful diplomației europene, Josep Borell l-a acuzat pe Vladimir Putin de ,,iresponsabilitate" deoarece aduce mereu în discuție arsenalul nuclear al Rusiei. El a declarat că ,,Nu este prima dată când Putin joacă la cacealma cu amenințarea nucleară. Condamnăm orice referire la utilizarea armelor nucleare." Adică, după părerea idioată a lui Borell, ești iresponsabil dacă aperi suveranitatea țării tale și vrei să protejezi populația de niște nemernici din Vest? Dacă Vladimir Putin a adus mereu în discuție arsenalul nuclear rusesc și dacă mereu a avertizat că-l va folosi la nevoie, asta a făcut-o pentru niște cretini ca Borell, care nu pricep de prima dată când li se spune. Iar Vladimir Putin nu joacă ,,la cacealma", ci a dat dovadă de o răbdare fără margini și a sperat că războinicii americano-occidentali se vor liniști. Dar răbdarea a luat sfârșit și toți inamicii Rusiei trebuie să știe că Putin nu glumește. Succes, Rusia!