Hot News
Slovacia și Ungaria au criticat permisiunea acordată Kievului de a folosi rachete ATACMS pentru a ataca Rusia
19/11

Vladimir Putin a promulgat doctrina nucleară actualizată a Rusiei

Președintele Vladimir Putin/ Foto: Kommersant

Președintele Vladimir Putin a promulgat prin decret prezidențial bazele actualizate ale politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare. În doctrina actualizată este extinsă lista amenințărilor militare pentru a căror neutralizare se permite folosirea armelor nucleare, scrie Kommersant.

În textul doctrinei se precizează că arma nucleară reprezintă o măsură extremă pentru apărarea suveranității țării. Dar din cauza noilor amenințări și riscuri militare apărute la adresa Rusiei s-a impus necesitatea clarificării paramentrilor ce permit utilizarea ei. Decretul extinde categoria statelor și alianțelor militare împotriva cărora se aplică descurajarea nucleară. Astfel, agresiunea din partea oricărei țări non-nucleare, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, va fi considerată atacul lor comun asupra Rusiei.

Un răspuns nuclear este posibil, de asemenea, în cazul unei amenințări critice la adresa suveranității Rusiei cu arme convenționale sau în cazul unui atac asupra Rpublicii Belarus ca membru al Statului Unional. În versiunea anterioară a doctrinei nucleare se menționa un răspuns nuclear al Rusiei în cazul lansării de rachete balistice, care atacă teritoriile țării și (sau) ale aliaților ei, fără ca vreunul dintre aliați să fie indicat cu nume.

Printre alte condiții pentru utilizarea armei nucleare se numără: folosirea de către inamic a armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă asupra teritoriilor Rusiei sau ale aliaților ei, precum și asupra formațiunilor și obiectivelor militare ale țării aflate în afara granițelor ei; primirea de informații veridice privind o lansare masivă de mijloace aerospațiale de atac, inclusiv avioane strategice sau tactice, rachete de croazieră, aparate de zbor fără pilot, hipersonice și alte aparate de zbor, cu încălcarea frontierei de stat.

Versiunea actualizată a doctrinei cuprinde pentru prima dată definiția „potențialului inamic”: prin această expresie sunt avute în vedere „state separate și coaliții militare (blocuri, alianțe) care consideră Federația Rusă drept un potențial inamic și care posedă arme nucleare și (sau) alte tipuri de arme de distrugere în masă sau forțe cu destinație generală dar cu un potențial semnificativ de luptă.

Decretul stabilește pericolele militare pentru Rusia, care pot degenera în amenințări militare în funcție de schimbările situației militaro-politice și strategice. În acest caz, pentru neutralizare „se efectuează descurajarea nucleară”. Potențialele amenințări militare includ:

  • existența în posesia potențialului inamic a unor tipuri de arme de distrugere în masă ce ar putea fi folosite împotriva Rusiei;
  • existența unor mijloace de apărare antirachetă, rachete de croazieră și balistice cu rază medie și mai scurtă de acțiune, arme nenucleare și hipersonice de înaltă precizie, vehicule de atac fără pilot;
  • concentrarea de către potențialul inamic lângă Rusia sau lângă teritoriile aliaților ei a unor „grupări de forțe cu destinație generală, în componența cărora se află mijloace de transport a armei nucleare”;
  • crearea de către inamic în spațiul cosmic a unor sisteme de apărare antirachetă și antisateliți;
  • crearea de noi sau extinderea coalițiilor militare existente (blocuri, alianțe), ce conduc la apropierea infrastructurii lor militare de granițele Federației Ruse;
  • amplasarea de arme nucleare pe teritoriul statelor nenucleare.

Vladimir Putin a anunțat pe 25 septembrie introducerea unor modificări în textul doctrinei nucleare, actualizată ultima dată în 2020. Președintele a explicat că autoritățile sunt obligate să țină cont de schimbarea situației militaro-politice și de apariția de noi surse de amenințări și riscuri militare pentru Rusia și aliații ei. Secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov, a declarat, după publicarea decretului, că potențialii inamici trebuie să înțeleagă „că răzbunarea devine inevitabilă” în cazul unei agresiuni împotriva Federației Ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2977348