Hot News
Rușii „adevărați”: unde locuiesc aceștia în Rusia
16/11
Din mass-media române: Eveniment cultural internațional la Moscova, cu participarea unei delegații din România
16/11

Ca răspuns la sancțiuni, Rusia a limitat exporturile de uraniu către Statele Unite

Foto: TASS

În primăvara acestui an, Biden a semnat o lege care interzice importul de uraniu rusesc, dar cu o precizare: pentru anumite cazuri, livrările vor continua până în 2028. Dar acum, ca răspuns la sancțiunile anterioare, Rusia a interzis ea însăși exportul de uraniu în Statele Unite, relatează RBC.

Rusia a introdus restricții temporare la exportul de uraniu îmbogățit în Statele Unite, a anunțat serviciul de presă al Guvernului.

„Rezoluția în acest sens a fost semnată. Este vorba despre livrări de uraniu îmbogățit în Statele Unite sau în baza unor acorduri de comerț exterior încheiate cu persoane înregistrate în jurisdicția Statelor Unite”, se arată în comunicatul Executivului rus.

Excepție fac livrările sub licențe unice emise de Serviciul Federal pentru Controlul Tehnic și de Export. Decizia a fost luată la indicația președintelui rus Vladimir Putin, ca răspuns la sancțiunile SUA.

În septembrie, Putin a propus să fie analizate „anumite restricții” pentru livrările de nichel, uraniu, titan și alte materii prime pe piața externă. El a subliniat că introducerea unor astfel de restricții este „în propriul nostru detriment”, dar dacă nu au consecințe negative pentru Rusia, atunci guvernul trebuie să se gândească la asta.

Președintele american Joe Biden a semnat în mai o lege care interzice importul de uraniu rusesc. Documentul a fost adoptat de ambele camere ale Congresului american. Interdicția este menită să „consolideze securitatea energetică și economică”, a spus, la acea dată, Casa Albă. Restricția va rămâne în vigoare până în 2040, dar până în ianuarie 2028, Ministerul Energiei, în acord cu Departamentul de Stat și Ministerul Finanțelor, va putea emite autorizații pentru achiziționarea de uraniu din Rusia dacă nu există alte surse de aprovizionare.

În prezent, uraniul se tranzacționează aproape de valori minime anuale: la bursa COMEX, contractele futures pe oxid de uraniu (U3O8) cu livrare în noiembrie sunt cotate la 79 dolari/livra. În septembrie, când Vladimir Putin a propus pentru prima dată limitarea exporturilor de uraniu, prețul acestuia a crescut cu 0,8%, după care a continuat să scadă, pe măsură ce temerile legate de un deficit al acestei materii prime s-au spulberat treptat. La începutul anului, prețul uraniului a ajuns la 109,85 dolari/livra, dar de atunci cotațiile au scăzut cu aproape 30%.

Când vestea privind restricțiile rusești a ajuns în spațiul public, prețurile uraniului au crescut: conform UxC, contractele futures cu livrare în noiembrie 2025 au crescut cu 4 dolari, până la 84 dolari. „Mulți vânzători se abțin, deocamdată, să lanseze oferte pe piață, evaluând consecințele”, a comentat pentru Reuters șeful UxC, Jonathan Hinze.

După toate probabilitățile, după interzicerea importului de uraniu din Rusia, Statele Unite au continuat să primească materie primă rusească doar prin China, a estimat analistul Finam FG, Nikolai Dudcenko.

„Uraniul rusesc a împărtășit soarta altor resurse energetice rusești. China, care s-a integrat abil în lanțul de aprovizionare, și-a sporit considerabil importurile de uraniu rusesc în 2022 și 2023, iar acum bate recorduri la exportul aceleeași materii prime în SUA… Dacă totul merge la fel ca la petrolul și gazele rusești, este posibil ca, în acest context, să nu vedem răsturnări serioase pe piață”, a scris Ducenko într-o notă analitică.

Statele Unite se pot descurca fără uraniul rusesc, dar părțile au toate stimulentele pentru a organiza livrări ocolind restricțiile, este de acord Ilia Jarski, de la Grupul de experți Veta: „Parțial, uraniul rusesc poate fi înlocuit, probabil, cu livrări din alte țări, deoarece, pe lângă Rusia, SUA primesc uraniu și de la companii kazahe, uzbece, franceze și canadiene. Dar Kazatomprom, spre exemplu, este deseori legat de holdingul Rosatom și, ca atare, teoretic vorbind și având în vedere dependența Statelor Unite de uraniul rusesc, restricțiile privind livrările vor putea fi ocolite, deoarece este vorba de întreprinderi importante din punct de vedere strategic și, în mod banal, de foarte mulți bani.”

Să înlocuiești uraniul rusesc va fi, totuși, destul de complicat, spune, la rândul său, analistul Vasili Danilov, de la VELES Capital: „În ciuda faptului că Rusia reprezintă doar aproximativ 5% din producția mondială a uraniului, țara noastră controlează 40% din capacitățile mondiale de îmbogățire. Ceea ce înseamnă că este imposibilă înlocuirea rapidă a Rusiei pe piața globală a uraniului, dar faptul că principalele rezerve de uraniu se află dincolo de granițele țării noastre, acest lucru permite, în teorie, să fie create capacități suplimentare cu scopul înlocuitorii celor rusești”, a adăugat el.

Nici Jarski nu crede în posibilitatea înlocuirii rapide a materiei prime rusești, motiv pentru care restricțiile privind livrările de uraniu pot afecta, totuși, prețurile. „Automat, acest lucru va crește cererea din alte surse, unde uraniu nu a fost încă produs în cantitățile cerute de piață. Mai mult, vorbim despre un element complex, de investiții semnificative și de existența unor tehnologii speciale. De aceea, înlocuirea rapidă a producției de uraniu nu va fi posibilă. În consecință, creșterea prețurilor va influența producătorii ruși care exportă, aceștia fiind în principal diviziile Rosatom, precum TVEL”, subliniază expertul.

Potrivit Bloomberg, Rusia livrează în Statelor Unite aproximativ 20% din uraniul îmbogățit folosit drept combustibil pentru centralele nucleare americane, ceea ce face din Rusia principalul furnizor străin al pieței americane. Aceste vânzări aduc Moscovei aproximativ 1 miliard de dolari anual, notează agenția. Înlocuirea livrărilor din Rusia ar putea fi o provocare și riscă să crească costurile combustibilului cu aproximativ 20% (la peste 200 de dolari/livra), notează agenția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2974720