Putin a anunțat formarea unei noi ordini mondiale
08/11Peskov, despre capacitatea lui Trump de a anula sancțiunile
09/11Reacții din presa occidentală la discursul lui Putin de la ”Valdai”
În discursul rostit la sesiunea plenară a reuniunii din acest an a Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai”, președintele Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump pentru realegerea sa, exprimându-și, totodată, disponibilitatea pentru dialog cu Statele Unite. Dacă este posibil un dezgheț în relațiile dintre cele două țări au încercat să deslușească mass-media occidentală. Agenția Rambler a selectat cele mai interesante articole.
La întâlnirea de la Soci a Clubului ”Valdai”, Vladimir Putin a făcut o serie de declarații. El a menționat, în special, faptul că a fost impresionat de modul în care s-a comportat Trump în momentul atentatului asupra vieții sale. Liderul de la Kremlin a declarat, totodată, că afirmația făcută de președintele ales al SUA privitoare la criza ucraineană merită atenție.
Cotidianul american The New York Post a atras atenția asupra faptului că, în primul său comentariu referitor la alegerile prezidințiale din SUA desfășurate pe 5 noiembrie, liderul rus „s-a pierdut în laude la adresa lui Trump”.
Potrivit jurnaliștilor, Kremlinul va „încerca să tragă foloase de pe urma simpatiei evidente pe care președintele ales o nutrește față de Rusia”, lansând un semnal de speranță că, ”în sfârșit, Donald Trump, va respecta retorica lui prietenoasă”.
Un semn al unui posibil dezgheț în relațiile dintre Rusia și Statele Unite a fost văzut în declarațiile președintelui rus și de postul public al televiziunii franceze, Franceinfo.
„Joi, pe 7 noiembrie, președintele Vladimir Putin și Donald Trump au dat de înețeles că sunt gata să reia contactele după victoria republicanului în alegerile prezidențiale din SUA”, susțin plini de convingerea jurnaliștii francezi.
La rândul său, Time a constatat că, spre deosebire de liderii europeni, Vladimir Putin nu l-a felicitat imediat pe Donald Trump pentru victoria sa. De asemenea, Kremlinul a menționat sec relațiile complexe dintre cele două state.
„Rusia a dat de înțeles că, dacă SUA vor să încheie o înțelegere de pace, promisă de Trump, vor trebui să plătească pentru ea, iar pentru Ucraina, prețul va fi extraordinar de mare”, se spune în articol.
Experții intervievați de publicație au estimat, de asemenea, că președintele Rusiei va începe negocierile cu Trump „de pe poziție de forță”.
Alisa Selezneva
2 Comments
Ucraina sa capituleze.
Pentru întrega lume este esențială politica pe care o va avea SUA față de Rusia și China. Mai este problema Orientului Mijlociu, existând o mare presiune politică la Washington pentru a ataca Iranul. Doar că Trump nu este un războinic, ci un om de afaceri. Dacă va fi lăsat, cred că va încerca să detensioneze conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu. Să nu uităm că în trecut Trump a avut relații tensionate cu Pentagonul. Negocierile președintelui Putin cu președintele Trump ar trebui să se desfășoare la nivel de egalitate. Este timpul ca SUA să renunțe la atitudinea de hegemon și să nu mai trateze Rusia cu aroganță. Nu știu dacă Vladimir Putin va începe negocierile cu Trump ,,de pe poziție de forță”, dar sunt sigură că le va începe de pe o poziție demnă, ca un președinte a unui stat puternic și suveran.