Constantinopolul intervine în schisma bisericească din Ucraina
04/11Confruntare militară: Lavrov, despre planurile SUA
04/11Serbia a respins afirmația ambasadorului britanic despre eliberarea Iugoslaviei de către ucraineni
Vicepremierul sârb Alexander Vulin a respins categoric declarația ambasadorului Marii Britanii, Edward Ferguson, potrivit căreia, în Al Doilea Război Mondial, Iugoslavia a fost eliberată cu precădere de ucraineni, relatează RIA Novosti.
Ceremoniile de marcare a 80 de ani de la eliberarea Belgradului în Al Doilea Război Mondial, s-au desfășurat pe 20 octombrie, cu participarea delegației ruse și a ambasadelor Rusiei și Republicii Belarus, a membrilor guvernului sârb. Ulterior, pe blogul ministerului de Externe al Regatului Unit, ambasadorul britanic a postat un text de autor, unde a scris că Frontul 3 Ucrainean al Armatei Roșii era „ucrainean” în proporție de 70%.
„Nu știu cum a calculat ambasadorul Ferguson câți ucraineni sau ruși erau în rândurile Armatei Roșii în timpul eliberării Belgradului, dar știu că nimeni nu a calculat câți piloți englezi, scoțieni, irlandezi sau galezi erau în sutele de bombardiere care, în 1944, de Sfintele Sărbători Pascale, au bombardat Serbia și au ucis câteva mii de sârbi. La fel cum noi nu am calculat căror națiuni au aparținut piloții britanici care au bombardat Serbia în 1999, tot de Paște”, a spus Vulin, citat de serviciul lui de presă.
Vicepremierul sârb a respins, totodată, afirmațiile diplomatului britanic potrivit cărora trecerea Bulgariei de partea eliberatorilor, în 1944, i-a impulsionat pe partizanii sârbi să lupte împotriva ocupanților fasciști. ”Este în tradiția bulgarilor să schimbe tabăra” pe durata unui conflict, a subliniat Vulin.
Ambasada Rusiei a declarat duminică că ambasadorul Marii Britanii în Serbia a încercat în mod intenționat, dar fără succes, să minimizeze rolul jucat de soldații eliberatori sovietici în operațiunea de eliberare a Serbiei în Al Doilea Război Mondial și să denatureze adevărul istoric. Diplomații i-au recomandat lui Ferguson „să-și vină în fire și să nu se mai ocupe niciodată de denaturarea răuvoitoare a evenimentelor din trecut, a cauzelor, rezultatelor și, cel mai important, a lecțiilor celui de-Al Doilea Război Mondial”.
Data eliberării Serbiei de sub ocupația nazistă în Al Doilea Război Mondial este asociată cu încheierea operațiunii ”Belgrad”, pe 20 octombrie 1944. În luptele pentru capitala Iugoslaviei au participat soldații sovetici ai Fronturilor 2 și 3 Ucrainene, sub comanda mareșalului Fiodor Tolbuhin (denumirea ”Ucrainean” sau ”Belorus” a frontului în Forțele Armate ale URSS nu a avut nimic comun cu componența etnică a efectivului acestuia, indicând doar poziționarea geografică a frontului – n.r.). În întâmpinarea lor și-au croit drum unitățile Armatei Populare de Eliberare a Iugoslaviei conduse de Josip Broz Tito.
În centrul Belgradului se află un memorial închinat celor 2.953 de soldați iugoslavi și celor 940 de soldați și ofițeri ai Armatei Roșii, căzuți în timpul eliberării orașului. Arde acolo Flacăra Veșnică, sunt monumente ale soldaților sovietici și iugoslavi. Potrivit estimărilor postbelice ale autorităților iugoslave, peste șapte mii de soldați ai Armatei Roșii au fost îngropați pe teritoriul țării. Conform datelor oficiale din 1945, în Al Doilea Război Mondial Iugoslavia a pierdut aproximativ 1,7 milioane de oameni.