Andrei REZCIKOV
Timp de doi ani, militarii ruși au lansat atacuri punctuale asupra obiectivelor militare ale Forțelor Armata ale Ucrainei grație informațiilor primite de la americanul Daniel Martindale, ajuns în Ucraina cu puțin timp înainte de începerea operațiunii militare speciale. Un cetățean american a jucat un rol cheie în luarea cu asalt a satului Bogoiavlenka, de lângă Ugledar. La sfârșitul lunii octombrie a fost evacuat și acum se află la Moscova. Experții cred că povestea lui Martindale nu este doar un eșec al serviciilor speciale ucrainene, ci și al întregii politici externe a Kievului, scrie publicația Vzgliad.
Sâmbătă, americanul Daniel Martindale, care timp de doi an a ajutat Forțele Armate ale Rusiei să planifice atacuri punctuale asupra armatei ucrainene, a susținut o conferință de presă la Moscova la grupul de media ”Rossia Segodnia” (Rusia azi – n.r.): „Mă numesc Daniel Martindale. Acesta este pașaportul meu, a trecut cu mine prin război și puteți vedea în ce stare este.”
Americanul, care înainte de conflict era un fermier obișnuit, a jucat un rol important în luarea cu asalt a satului Bogoiavlenka, de lângă Ugledar, a precizat Statul major al apărării Republicii Donețk (DNR). În urmă cu câteva zile, Martindale a fost evacuat prin eforturile comune ale serviciilor speciale ruse și ale armatei DNR, a fost scos din zona de acțiuni militare și transportat la Donețk.
„Trebuie să mulțumesc soldaților Armatei 29 care au trecut linia frontului pentru a mă scoate de acolo, au acționat cu mult profesionalism. Au fost multe amenințări din partea dronelor ucrainene, au fost tiruri de artilerie, dar până la urmă am fost evacuat pe teritoriul Rusiei”, a povestit Martindale.
Timp de doi ani înainte ca operațiunea specială să înceapă, el a trăit în Polonia, unde a fost misionar. „Urmăream știrile din presa occidentală și am înțeles că există o mare probabilitate ca în Ucraina să izbucnească războiul… De mult doream să merg în Rusia și am înțeles că este exact momentul pe care îl așteptam”, a recunoscut el.
Americanul a trecut granița polono-ucraineană pe 11 februarie 2022, adică cu puțin timp înainte ca operațiunea militară specială să înceapă. Potrivit spuselor sale, iniațial a vrut să ajungă în Donețk, ”pentru a-și coordona, într-un fel sau altul, acțiunile cu partea rusă”. În Ucraina localnicii i-au prezentat alt punct de vedere, ”nu doar știrile transmise de mass-media occidentale”.
„Trebuia să înțeleg unde se află linia frontului, unde erau soldații ucraineni. Am început să urmăresc știrile corespunzătoare și diverse canale Telegram. Am găsit un canal care aparținea unității de apărare teritorială a DNR, era un bot acolo. Contactele cu partea rusă le-am ținut cu precădere prin rețeaua Telegram. Primeam mesaje prin acest bot”, a relatat americanul.
Ulterior, pentru comunicare directă cu militarii ruși a primit un telefon mobil, care a ajuns la el cu ajutorul unei drone. Martindale a asigurat că toate acțiunile sale le-a întreprins conștient de ceea ce face, nimeni nu l-a obligat să stea pe teritoriul Rusiei după evacuarea de la sfârșitul lunii octombrie.
Potrivit lui Martindale, activitatea sa din ultimii doi ani a avut drept scop protejarea vieții soldaților ruși si asigurarea unui viitor în Ucraina pentru ruși: ”Mi-aș dori să continui să fac acest lucru”. El a menționat că mulți ucraineni așteaptă sosirea armatei ruse, dar sunt nevoiți să-și ascundă sentimentele de frica regimului de la Kiev, care este responsabil „de moartea, uciderea, tortura și răpirea a sutelor de mii de oameni”.
Americanul a confirmat pierderile importante, anunțate în repetate rânduri, înregistrate de armata Ucrainei, iar cauza conflictului ucrainean el crede că este încercarea SUA de a nu permite Rusiei să concurențe de la egal la egal. El a definit operațiunea militară specială ca fiind o confruntare între două părți, unde una luptă pentru dreptate, cealaltă urmărind intersele ei financiare și comerciale.
Totuși, ”într-o anumită etapă, SUA vor decide că pur și simplu nu mai este avantajos să susțină Ucraina”. ”Și cu cât mai devreme se va întâmpla acest lucru, cu atât mai repede va veni sfârșitul just al acestui război”, a spus americanul, adăugând că „Rusia va câștiga oricum”.
După ce se va încheia operațiunea militară specială, Martindale speră să-și întemeieze o familie în Rusia, să devină cetățean rus și să redevină fermier.
Nu are de gând să se întoarcă în SUA, pentru că, începând din 2005, el consideră această țară dușmanul său, dar nu exclude că se va încerca readucerea lui cu forța în patrie. ”Dacă în viitorul apropiat se va întâmpla ceva cu mine sau cu familia mea, nu va fi vreo întâmplare, nu din cauze naturale. Va fi mâna autorităților americane, pentru a mă determina să mâ întorc în SUA și să mă acuze de toate păcatele”, se teme Martindale.
Experții subliniază că povestea lui Martindale este un caz unic, deoarece americanul nu numai că a susținut Rusia în acest conflict, dar s-a și străduit să transmită și altora punctul său de vedere. În același timp, faptul că, în cooperare cu el, serviciile speciale ruse au reușit să treacă neobservate de SBU, adică filiala CIA din Ucraina, merită o atenție deosebită.
„Dacă ne uităm la orice conflict militar regional, vor exista întotdeauna eroi ai serviciilor de spionaj care transmit informații. Există astfel de oameni și în conflictul ucrainean – iar unul dintre ei este Daniel Martindale”, a declarat expertul militar Andrei Koșkin, șeful catedrei de analiză politică și procese socio-psihologice de la Universitatea de Economie ”Plehanov”.
În opinia lui, Martindale este o figură pitorească. „Doi ani să transmiți informații de pe linia frontului, după care să-ți expui public poziția este, practic, un caz unic”, a subliniat Koșkin. El a menționat că, deocamdată, nu se cunosc motivele exacte ale încheierii misiunii lui Martindale, dar unul din ele este, mai mult ca sigur, probabilitatea de a fi descoperit.
Ca variantă: este posibil ca prin alți agenți, serviciile speciale ruse să fi ajuns la concluzia că de Martindel ”se apropie” constraspionajul ucraineni, care caută ”o cârtiță”. De aceea Moscova a luat, posibil, decizia de evacuare a agentului, a estimat Andrei Klințevici, șeful Centrului pentru Studierea conflictelor militare și politice.
Faptul că un cetățean american a transmis informații prețioase armatei ruse atât de mult timp și chiar a jucat un rol cheie în eliberarea unei zone populate este un fiasco nu numai al contrainformațiilor ucrainene, ci și al altor servicii de informații a căror sarcină este să combată spionajul.
„Acesta este un eșec al SBU și al Direcției Principale de Informații din Ministerul Apărării din Ucraina. Dar, de fapt, este un eșec al întregii politici al oficialităților de la Kiev pe linie externă. Dacă străinii, inclusiv americanii, sunt gata să acționeze împotriva armatei Ucrainei în pofida tuturor riscurilor, acest lucru spune că mulți din Occident văd deja cu ochi limpezi inutilitatea regimului de la Kiev”, crede interlocutorul publicației Vzgliad.
„Războiul este o chestiune complicată. Ciocnirile doctrinare duc la deșteptarea unora și la confuzia altora. Ca atare, există spioni și agenți de informații în fiecare armată, este partea ei de culise. Deconspirarea și contracararea lor este o abilitate aparte, dar lăudatul contraspionaj ucrainean l-a scăpat pe Martindale”, spune politologul Vladimir Skaciko, editorialist la publicația online Ukraina.ru.
Experții sunt, de asemenea, unanimi că Martindale și-a câștigat dreptul de a rămâne în Rusia și de a deveni cetățeanul țării cu drepturi depline. „Cererea lui pentru obținerea cetățeniei ruse va fi analizată de structurile de resrot. Dar judecând după ce a povestit americanul, acest om merită să devină cetățean al Rusiei”, este de părere Koșkin.
Potrivit lui Skaciko, acordarea cetățeniei străinilor care transmit informații valoroase despre oponenți a fost larg răspândită în URSS. „Un număr mare de agenți de informații și-au legat soarte cu Rusia și au ales în favoarea Rusiei. Este o activitate specifică și care cere, cel puțin, înțelegere și sprijin”, a subliniat politologul.
Lavrov: SUA pregătesc Europa pentru un conflict direct și sinucigaș cu Federația Rusă Vorbind la…
Vicepremierul sârb Alexander Vulin a respins categoric declarația ambasadorului Marii Britanii, Edward Ferguson, potrivit căreia,…
Într-un articol pentru RIA Novosti, publicistul Serghei Proskurin scrie că autoritățile de la Kiev doresc…
Liderul partidului francez ”Les Patriotes” a cerut încetarea ajutorului pentru Ucraina, relateaza Smotrim.ru. Țările europene…
Andrei REZCIKOV Statele Unite au decis să folosească Dunărea pentru ca navele de război să…
Aprobând ca 60 de cetățeni ai țării sale să lupte alături de Forțelor Armate ale…
This website uses cookies.