Hot News
Zaharova, despre decizia liderului ceh de a permite cetățenilor țării să lupte în armata Ucrainei
03/11
Philippot a cerut Europei să oprească complet ajutorul acordat Ucrainei
04/11

Statele Unite au găsit drumul spre Marea Neagră ocolind Convenția de la Montreux

Foto: Serviciul de presă al Flotei Mării Negre/ RIA Novosti

Andrei REZCIKOV

Statele Unite au decis să folosească Dunărea pentru ca navele de război să ajungă în Marea Neagră

Statele Unite și aliații lor din NATO vor să modifice regimul strâmtorilor din Marea Neagră stabilit prin Convenția de la Montreux și să folosească Dunărea în scopuri militare pentru a ajunge în Marea Neagră, a aunțat asistentul prezidențial Nikolai Patrushev. Conform Convenției, Turcia a închis Bosforul și Dardanelele pentru navele militare, iar Ucraina a efectuat lucrări de dragare pe Dunăre. Ce riscuri prezintă pentru Rusia extinderea prezenței, în Marea Neagră, a forțelor navale ale țărilor occidentale? Un articol pe această temă a publicat Vzgliad.

Asistentul președintelui Rusiei, Nikolai Patrușev, președintele Colegiului Maritim, a vorbit despre planurile Statelor Unite și ale aliaților lor din NATO pentru a-și menține dominația. În acest scop, țările Alianței intenționează să modifice regimul strâmtorilor din Marea Neagră, așa cum este el stabilit prin Convenția de la Montreux. Oficialul rus a precizat, de asemenea, că SUA doresc să folosească Dunărea drept cale de acces la Marea Neagră pentru nave de război.

Potrivit lui Patrușev, unul dintre obiectivele militare ale țărilor occidentale este reducerea rolului Rusiei în regiunea Mării Negre. Acțiuni menite să aplice Rusiei o înfrângere strategică. În același timp, în conformitate cu Doctrina Maritimă a Rusiei, Mările Neagră și Azov intră în categoria zonelor importante pentru asigurarea intereselor naționale în Oceanul Mondial.

„Printre prioritățile punerii în aplicare a politicii maritime naționale în bazinul Azov-Marea Neagră se numără asigurarea siguranței navigației și a activităților maritime, modernizarea infrastructurii portuare și de coastă, și dezvoltarea construcțiilor navale”, a spus Patrușev la o întâlnire din Crimeea dedicată industriei navale.

Conform Convenției de la Montreux, adoptate în 1936, puterile riverane la Marea Neagră pot trimite prin strâmtorile Bosfor și Dardanele navele lor de război de orice clasă doar pe timp de pace și cu condiția unei notificări prealabile a autorităților turce. Pe timp de pace, pentru navele de război ce aparțin puterilor care nu au deschidere la Marea Neagră, sunt stabilite limite privind tonajul, numărul total și perioada prezenței lor (21 de zile).

La câteva zile după începerea operațiunii militare speciale, Ankara a închis Bosforul și Dardanelele pentru toate navele militare. În Occident s-a afirmat în repetate rânduri că trebuie revizuită Convenția de la Montreux, pentru ca Marina Militară a SUA să poată fi prezentă permanent în aceste ape și să exercite presiune asupra Rusiei.

În plus, Pentagonul oferea înainte Turciei să lucreze împreună pentru rezolvarea conflictului din regiunile Mării Negre. Autoritățile turce au asigurat însă în repetate rânduri că nu vor permite modificarea regulilor în vigoare privind intrarea navelor de război în Marea Neagră. Despre promisiunea Turciei de a respecta cu strictețe Convenția de la Montreux a vorbit anterior ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

După cum menționează Maksim Klimov, căpitan de rangul trei în rezervă, controlul asupra strâmtorilor oferă Turciei avantaje politice și economice, motiv pentru care nu va accepta revizuirea abordărilor sub presiunea Washingtonului. ”Atâta timp cât Tayyip Erdogan se află la putere, acest lucru este nerealist”, consideră expertul.

Pentru Turcia nu reprezintă, de asemenea, nici un avantaj de a permite navelor militare să traverseze canalul ”Istanbul”, a cărui construcție a fost anunțată în urmă cu trei ani. Această nouă arteră de navigație, lungă de 51 de kilometri va deveni o dublură pentru strâmtoarea Bosfor. În opinia expertului, chiar dacă în Turcia va veni la putere un guvern proamerican, ”nici el nu va putea fi convins, pentru că ar afecta prea mult interesele țării”.

„De foarte mult timp Occidentul se străduiește să convingă Turcia să-și revizuiască abordările față de Convenția de la Montreux. Dar cred că un astfel de scenariu este puțin probabil. Pentru Turcia este avantajos să dețină controlul asupra strâmtorii, drept pe care l-a câștigat în timpul Primului Război Mondial. Ankara se mândrește cu dreptul de a controla strâmtoarea”, a adăugat, la rândul său, expertul militar Vasili Dandîkin, căpitan de rangul 1 în rezervă.

Potrivit spuselor sale, Occidentul nutrește dorința de a închide Marea Neagră pentru Rusia, așa cum încearcă să facă în Marea Baltică. „Practic, toată coasta Mării Baltice aparține NATO, cu excepția regiunii Kaliningrad și a Golfului Finic. Iar Turcia, în pofida apartenenței la NATO, își menține neutralitatea”, a subliniat interlocutorul publicației Vzgliad.

Dandîkin a modelat și el o situație în care nave occidentale având la bord rachete Tomahawk intră în Marea Neagră – „acest lucru poate fi privit ca invazie”. „Conflictul va ieși din cadrul operațiunii militare speciale. Un lucru pe care îl înțeleg chiar și cei mai notorii „ulii” din Occident”, a apreciat analistul.

Klimov subliniază însă că Occidentul poate întreprinde o serie de demersuri organizatorice, diplomatice și de altă natură, ce-i vor permite, în cadrul legislației în vigoare, să evite Convenția de la Montreux. „Nu sunt prezente în Marea Neagraă, pentru că există și alte mijloace de rezolvare a problemelor ridicate, inclusiv aviatice și submarine”, este de părere Klimov.

El spune că procesul de extindere a prezenței navale a SUA și aliaților lor în Marea Neagră are loc deja, antrenând serioase riscuri pentru Rusia. „În permanență deasupra mării se învârt avioanele de recunoaștere, de aceea marea se află sub capac. În ceea ce ne privește, trebuie ridicat nivelul de pregătire de luptă a Flotei Mării Negre. Pentru noi foarte important este traficul comercial prin Novorossiisk, iar Flota Mării Negre este obligată să-l asigure”, a subliniat expertul.

În ceea ce privește folosirea Dunării ca alternativă pentru trecerea navelor de război spre Marea Neagră, fluviul poate fi deja traversat de șalupe fără pilot și șalupe militare obișnuite, iar „nemții au trimis pe aici chiar și submarine în timpul războiului”. „Vremurile s-au schimbat însă, acum se folosesc alte mijloace de recunoaștere și distrugere, de aceea nu are sens să trimiți acolo nave de mari dimeniuni. Este destul de strâmt pentru ele, pot deveni ținta unui atac”, a explicat expertul. Klimov consideră că dragarea fundului Dunării, lucrări de care Ucraina se ocupă intens de la începutul operațiunii militare specialel, se face pentru menținerea unei puternice artere de navigație, dar nu mai mult de atât.

Un punct de vedere susținut de economistul Ivan Lizan. Dunărea este un fluviu internațional, iar navigația este reglementată de Convenția din 1948, care prevede libertatea pentru navigația comercială a tuturor statelor de la Ulm (Germania) până la Marea Neagră prin brațul Sulina cu ieșire la mare prin Canalul Sulina.

Traversarea Dunării de către nave de război ale tuturor țărilor neriverane este interzisă. „Ucraina ar fi trebuit deja să încheie lucrările de adâncire a Canalului Bâstroe. Ucraina are drumul ei de la Dunăre la Marea Neagră”, a amintit Lizan.

Potrivit acestuia, specificul gurii de vărsare a Dunării este că este largă, dar de mică adâncime, de aceea se poate intra și ieși de pe fluviu în mare pe două canale principale, al căror fund trebuie adâncit periodic. Canalul principal, Sulina, este controlat de România. Cel suplimentar, Bâstroe, se află sub controlul Ucrainei. În anii sovietici, acest canal a fost folosit pentru trecerea navelor de război, cărora li se interzicea trecerea prin Canalul Sulina.

Dandîkin adaugă că Dunărea traversează teritoriile multor țări, care au propriile păreri asupra a ceea ce se întâmplă. Este vorba despre Austria, Slovacia, Ungaria și Serbia, care pot să nu permită navelor militare mari să le tranziteze teritoriul. Dacă însă se va întâmpla, Forțele Armate ale Rusiei vor trebui să lanseze atacuri auspra fluviului și infrastructurii de coasă, așa cum se întâmplă uneori cu porturile ucrainene.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Când naiba scăpăm de blestemații ăștia de yankei? Sunt ca o ciumă care se întinde pe tot globul, aducând doar nenorociri. Vor să folosească Dunărea? Țările pe care le traversează Dunărea vor permite navelor militare mari să le tranziteze teritoriul, cu excepția Ungariei și a Slovaciei, poate și a Serbiei. Asta mai lipsește acum: SUA să dețină controlul asupra Mării Negre, împreună cu Turcia. Bulgaria are un rol mărunt, iar noi nu mai controlăm nimic de mult timp, toate ,,drepturile” le-am cedat americanilor. V-au scăpat din mâini piticaniile de Estonia, Letonia și Lituania, iar acum o mare parte a Mării Baltice aparține NATO. Sper să nu se întâmple și cu Marea Neagră! Asta ar însemna ca Europa să fie supusă americanilor încă 100 de ani. Europenii n-au înțeles nici acum că NATO (SUA) nu există pentru a-i proteja, ci pentru a-i controla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2967676