Lavrov: Principiul-cheie al Cartei ONU, egalitatea suverană a statelor, reprezintă temeiul juridic pentru multipolaritate
02/11FOM: În decurs de o săptămână, nivelul de încredere în Putin a crescut
03/11Lavrov, uluit de standardele duble aplicate de Turcia în privința Ucrainei
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a definit drept ”uluitoare” poziția Turciei care vrea să fie mediator în criza ucraineană, dar în același timp furnizează armament Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie agenția Rambler.ru.
Într-un interviu acordat publicației Hurriyet, Lavrov a subliniat că Ankara continuă să coopereze cu autoritățile de la Kiev în domeniul tehnico-militar. Arme turcești sunt folosite de forțele ucrainene pentru a ataca militari și civili ruși, a precizat șeful diplomației de la Moscova.
„Având în vedere declarațiile administrației turce că este pregătită să ofere servicii de mediere, această situație nu poate decât să trezească uimire”, a spus Lavrov.
Îm același timp, ministrul de Externe a menționat că Rusia apreciază eforturile Turciei de a rezolva criza ucraineană. El a amintit că în primăvara anului 2022, Turcia a oferit o platformă pentru negocierile de la Istanbul și a contribuit la semnarea acordului cerealier.
Lavrov a menționat că negocierile de la Istanbul au fost „îngropate de anglo-saxoni”, care i-au interzis lui Volodimir Zelenski să încheie acorduri care ar fi putut opri conflictul. Ministrul rus a adăugat că Moscova rămâne deschisă unei soluții politice, dar vrea nu o încetare temporară a focului, ci înlăturarea cauzelor conflictului. Care sunt, printre altele, extinderea NATO spre Est, crearea de amenințări la adresa intereselor vitale de securitate ale Rusiei, precum și încălcări ale drepturilor rușilor și locuitorilor vorbitori de limbă rusă de către autoritățile ucrainene.
Șeful MAE rus a adăugat că pacea nu intră în planurile autorităților Ucrainei. El a spus că răspunsul Kievului la inițiativa de pace înaintată de președintele rus Vladimir Putin în iunie a fost lansarea de către trupele ucrainene a atacurilor asupra Regiunii Kursk.
Împreună cu aliații lor, Statele Unite oferă un amplu sprijin Kievului și analizează lansarea unor atacuri cu rachete occidentale în adâncul teritoriului Rusiei, a subliniat Lavrov. În plus, Zelenski nu a anulat decretul care interzice Ucrainei să poarte negocieri cu Moscova. Într-o asemenea situație este puțin probabil ca eforturile de mediere ale oricărei țări, inclusiv ale Turciei, să fie încununate de succes, a concluzionat ministrul rus.
Anterior, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că „susține necondiționat” integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaște Crimeea rusă. Erdogan a menționat că Turcia „dorește sincer” să pună capăt crizei ucrainene printr-o „o pace justă și durabilă bazată pe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.
Maria Ivanova
1 Comment
Am mai spus că Erdogan e duplicitar, nu prezintă încredere. Dacă domnul Lavrov e uluit de standardele duble ale Turciei în privința Ucrainei, înseamnă că situația este mult mai gravă decât o cunoaștem noi, oamenii de rând. Turcia se opune politicilor Rusiei în Siria și Libia, precum și anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia. Turcia a anunțat că va decide ce fel de navă de război va mai putea intra în Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor, lăsând astfel să se înțeleagă că va bloca accesul Rusiei. Aceeași Turcie, care se consideră parteneră a Rusiei, sperând la o aderare în BRICS, și care își exprimă permanent interesul pentru rolul de mediator în conflictul ruso-ucrainean, livrează arme către Ucraina. A livrat muniție cu dispersie și drone UAV Bayraktar TB2. În august 2023, la ceremonia de așezare a chilei pentru a doua corvetă din clasa ,,Ada” (a fost construită în Turcia pentru Marina ucraineană și lansată la apă în august 2024), steagurile celor două țări erau arborate alături cu mare fast. Dronele militare turcești sunt vândute Ucrainei încă din 2019 prin compania Baykar, care este deținută de ginerele președintelui Erdogan, Selçuk Bayraktar. Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone decât a anunțat. Când Erdogan a făcut o vizită oficială la Kiev în 2022, a fost semnat un acord prin care compania Baykar va avea în Ucraina o unitate de producție de drone UAV Bayraktar TB2. Sunt drone care omoară militari ruși! Să nu uităm de parteneriatul major între cele două state privind construcția de corvete pentru Marina ucraineană. Dacă Rusia și-ar reîntoarce la Patria Mamă zona Odessa – Izmail și ar bloca definitiv accesul Ucrainei la Marea Neagră, atunci Zelenski și-ar putea ancora corvetele pe lacul Kiev, doar ca să le privească. Mai consideră cineva că Turcia este o parteneră sinceră pentru Rusia? Despre încredere nici nu poate fi vorba!