Expert militar: Cum joacă Occidentul cartea nord-coreeană
01/11Nebenzia: Ucrainenii se mută în masă în noile regiuni rusești
01/11Lavrov, despre posibilitatea unei ”remize” în conflictul din Ucraina
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a participat la a II-a Conferință internațională de la Minsk privind Securitatea Eurasiatică, a pus la îndoială posibilitatea unui final ”remiză” pentru conflictul din Ucraina, deoarece este greu de crezut că acest lucru va permite să fie asigurate în mod fiabil interesele părților în conflict, scrie Parlamentskaia gazeta.
În cadrul conferinței, președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că țările Occidentului și-au schimbat poziția cu privire la situația din Ucraina, conștientizând necesitatea de a încerca să se ajungă la o înțelegere de ”remiză”.
„După părerea mea, o remiză nu transmite necesitatea de a asigura în mod fiabil interesele fiecărei părți, inclusiv la scară continentală”, a venit replica lui Lavrov.
Șeful MAE rus a adăugat că „motivele sunt binecunoscute”: liderul belarus „a menționat acele acțiuni pe care, după lovitura de stat, regimul de la Kiev le-a întreprins pentru a extermina limba rusă din toate sferele vieții”. Ministrul a amintit, de asemenea, că autoritățile de la Kiev au interzis Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică. În această ordine de idei, Lavrov a atras atenția că niciunul dintre politicienii care avansează tot felul de inițiative pentru rezolvarea conflictului, ”nu pomenesc în general acest aspect”. „Deși aceasta este principala problemă, dacă vorbim despre numeroasele idei vehiculate acum în spațiul public în contextul căutării unor căi de rezolvare a crizei ucrainene”, a subliniat el.
În plus, Lavrov a arătat că în orice conflict trebuie să se concentreze pe eliminarea cauzelor primordiale și a precizat că această idee este reflectată în inițiativa chineză, avansată la începutul anului trecut.
Potrivit ministrului de Externe, cauzele primordiale ale crizei ucrainene sunt exterminarea „a tot ce este rusesc, a culturii ruse în sensul cel mai larg al acestui cuvânt” și a Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, încălcarea grosolană a Cartei ONU, precum și atragerea Ucrainei în NATO. În acest sens, „Rusia nu a avut altă ieșire decât să-și apere concetățenii, în general, frații și surorile”.