Burse 2025 în Rusia
01/11Un blogger militar a calculat pierderile totale ale armatei Ucrainei după necrologurile oficiale
02/11Cu privire la recepția cu ocazia Zilei Unității Naționale a Rusiei
Pe data de 31 octombrie 2024, la Ambasada Rusiei la București a avut loc o recepție oficială cu ocazia sărbătorii naționale – Ziua Unității Naționale.
La evenimentul au participat reprezentanți ai organizațiilor de compatrioți, ai corpului diplomatic străin, Parlamentului României, asociațiilor de prietenie a României cu Rusia și RPDC, reprezentanții cercurilor de afaceri, clerici, oameni de știință și cultură, jurnaliști.
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în România, Vladimir Lipaev, s-a adresat oaspeților cu un discurs de bun venit.
Felicitându-și compatrioții, diplomatul a remarcat că doar unitatea poporului rus le-a permis să-și apere țara natală și să alunge invadatorii străini și complicii lor la începutul secolului al XVII-lea, în perioada care a intrat în istoria Rusiei sub numele „timpuri tulburi”. Astăzi, așa-numitul „Occident colectiv”, prin conflictul din Ucraina și sancțiunile ilegitime impuse prin eludarea Cartei ONU, încearcă din nou să despartă această unitate și să submineze potențialul economic al țării noastre. Dovadă a inutilității acestor eforturi este creșterea puternică a economiei ruse demonstrată în ultimii ani. Ambasadorul a atras în special atenția celor prezenți asupra vorbelor președintelui Vladimir Putin din mesajul său adresat Adunării Federale a Federației Ruse în 2023 că „Rusia nu este în război cu poporul Ucrainei”. El a amintit, de asemenea, de decizia luată la Rada de la Pereiaslav condusă de hatmanul Bogdan Hmelnițkii în 1654, conform căreia Ucraina va fi „unită pentru totdeaună” cu Rusia. Acest legământ este ignorat de actualul regim de la Kiev, care acționează împotriva propriului popor, sacrificându-l de dragul profiturilor monopolurilor occidentale. S-a subliniat că o înțelegere în Ucraina este posibilă numai dacă se iau în considerare interesele Rusiei și pe baza propunerilor exprimate de președintele Vladimir Putin pe data de 14 iunie la o reuniune la MAE Rusiei.
În cadrul programului artistic, vedeta de muzică pop din România și originară din regiunea Ivanovo, decorată cu Ordinul Coroana României în grad de cavaler, doamna Marina Voica, a dăruit invitaților câteva dintre cântecele sale. Tânărul compozitor, pianist și dirijor român Matei Bucur Mihăescu și-a interpretat propria lucrare, piesa neoromantică pentru pian „Piața Roșie”.
În holul a fost desfășurată o expoziție de icoane tradiționale rusești realizate de pictorița de icoane Ekaterina Titova.
Biroul de Presă al Ambasadei
1 Comment
Ekaterina Titova are un mare talent în pictarea icoanelor. Deși este doctor în biologie, ea a absolvit și Seminarul Teologic al Bisericii Ortodoxe Ruse ,,Sainte Geneviève” din Paris. Tehnica artistică și-a îmbunătățit-o în timpul unor stagii la Academia de Arte Clasice din Florența și la Academia de Meșteșuguri din Moscova. Progresul ei a fost uimitor. Într-un interviu, Ekaterina Titova, declara: ,,Icoanele ar trebui să transmită calm, acesta este punctul meu de vedere personal. Acest lucru este aproape de inima mea.” Culorile pastelate din superbele sale icoane te îndeamnă la rugăciune. Totul este delicat în picturile ei. Așa sunt, de fapt, icoanele rusești: pline de gingășie, capabile să te transfere spiritual în Lumea Cerească. Pe lângă icoane, Ekaterina Titova pictează eșarfe, evantaie și umbrele.