Categories: Esential-FrontPage

Analist politic: Occidentul nu a înțeles ironia lui Putin despre trupele nord-coreene din Ucraina

El a explicat reacția „explozivă” a Occidentului la vorbele lui Putin despre armata RPDC.

Anastasia KULIKOVA

Occidentul nu a înțeles ironia președintelui rus și a început serios să analizeze subiectul cu trupele nord-coreene în Ucraina. O astfel de reacție în mass-media are mai multe explicații, a declarat analistul politic Stanislav Tkacenko pentru ziarul VZGLYAD. Anterior, Vladimir Putin a răspuns ironic la o întrebare privind presupusa prezență a armatei RPDC în zona operațiunii speciale.

„Reacția lui Putin la chestiunea cu privire la imaginile din satelit este trolling pur, dacă ne exprimăm în argoul tinerilor. Reprezentanții mass-mediei occidentale trebuiau să râdă veseli, dar nu au înțeles ironia și au decis să se angajeze în „analize serioase”. Președintele rus a lansat un val care este observat acum în presa străină”, a declarat Stanislav Tkacenko, profesor la Catedra de Studii Europene din cadrul Facultății de Relații Internaționale a Universității de Stat din Sankt Petersburg și expert al Clubului ”Valdai”.

El a reamintit că Duma de Stat a ratificat anterior Tratatul de parteneriat strategic cu Coreea de Nord (RPDC), dar documentul nu a fost încă pus în aplicare, după cum a menționat și Putin. În același timp, serviciile de informații sud-coreene și ucrainene din ultimele săptămâni continuă să afirme că în zona de operațiuni speciale ar exista militari nord-coreeni. „Pentru Ucraina, această poveste este o oportunitate de a atrage atenția asupra sa, de a adăuga dramatism la evaluarea situației de către alte țări. În plus, Kievul folosește această poveste ca unul dintre fronturile războiului informațional”, a precizat interlocutorul.

Motivele Coreei de Sud sunt un pic mai complicate, a adăugat Tkacenko. El a reamintit că Seulul s-a alăturat unui set minim de sancțiuni antirusești și continuă să cumpere GNL și alte resurse din Rusia. „Dar, treptat, Coreea de Sud trece din categoria celor latenți în cea a oponenților declarați ai Moscovei. De asemenea, partea sud-coreeană folosește povestea cu armata RPDC ca element al războiului informațional cu noi și cu intenția clară de a crește gradul de conflict și de a-și indica ostilitatea”, susține expertul.

În același timp, reacția explozivă a mass-mediei la vorbele lui Putin despre armata RPDC este destul de ușor de explicat. Tkacenko avansează mai multe ipoteze. „În primul rând, în Occident, probabil, în acest fel doresc să justifice înfrângerea militară a Ucrainei. Acum nu există un astfel de număr al principalelor cotidiene care să nu afirme faptul că apărarea ucraineană trosnește din toate încheieturile și ar putea începe să cadă”, a subliniat el.

„În al doilea rând, zvonurile din Europa și SUA despre nord-coreenii din operațiunea militară specială sunt menite să influențeze legiuitorii să aloce mai mulți bani, precum și cetățenii să aprobe politici mai distructive și mai agresive ale guvernelor lor”, a continuat politologul.

„În al treilea rând, Occidentul ar putea pregăti o explicație pentru retragerea sa din Ucraina, eșecurile din Orientul Mijlociu și tacticile defensive ale Coreei de Sud și Filipinelor în conflictul din Extremul Orient”, admite vorbitorul. În același timp, expertul a atras atenția asupra faptului că se încearcă includerea a unei terțe părți – China – în subiectul cu armata RPDC. El a subliniat că presa britanică scrie despre temerile Beijingului de repetare a Războiului Rece, când URSS, RPDC și RPC se aflau în triunghiul nordic împotriva triunghiului sudic – Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite.

„China este amestecată în această poveste doar pentru a găsi fisuri în parteneriatul Rusia-China. Din punct de vedere istoric, Asia Centrală a fost considerată o zonă problematică în relațiile dintre Moscova și Beijing, dar se pare că ocolim cu bine în relația cu China toate obstacolele carea ar exista în această regiune pentru acestea”, a conchis Tkacenko.

Anterior, Vladimir Putin, în cadrul conferinței de presă de după summitul BRICS, răspunzând la o întrebare referitoare la rapoartele privind transferul armatei RPDC în Rusia, a calificat ironic drept „lucru serios” imaginile din satelit care ar indica prezența soldaților nord-coreeni în Rusia. În același timp, el a menționat că militarii NATO au fost mult timp implicați direct în conflictul ucrainean.

Liderul rus a reamintit că tratatul privind parteneriatul strategic cu RPDC, care are articolul 4 privind asistența militară reciprocă, a fost ratificat. „Nu ne-am îndoit niciodată deloc că liderii nord-coreeni iau în serios acordurile noastre. Dar ce și cum vom face este deja treaba noastră, în cadrul acestui articol. Mai întâi trebuie să purtăm negocieri adecvate privind punerea în aplicare a articolului nr. 4 din acest tratat”, a declarat Putin.

Ministerul rus de Externe a subliniat că tratatul privind parteneriatul strategic cu RPDC este deschis și nu conține anexe ascunse. Potrivit ministrului adjunct rus de externe, Andrei Rudenko, articolul 4 al tratatului prevede asistență militară reciprocă în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU și în temeiul legilor Federației Ruse și ale RPDC „în cazul în care una dintre părți este supusă unui atac armat din partea oricărui stat, aflându-se în stare de război”.

Trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia a fost raportată, anterior, de agențiile de informații ucrainene și sud-coreene. Potrivit acestora, ar fi putut fi transferate câteva mii de persoane dintr-un potențial de 10.000-12.000. Atât Moscova, cât și Phenianul au negat aceste date. Dar ironia lui Vladimir Putin i-a făcut aparent pe analiștii occidentali să creadă în falsul creat de Kiev și Seul.

De exemplu, presa britanică a simțit „îngrijorarea” Chinei cu privire la presupusa trimitere de soldați nord-coreeni în Rusia pentru a lua parte la conflictul din Ucraina. Potrivit Financial Times, Beijingul și-a exprimat nemulțumirea cu privire la presupusa trimitere de trupe nord-coreene în Rusia. Președintele chinez Xi Jinping nu a menționat Coreea de Nord drept „stat vecin prietenos” într-o scrisoare adresată lui Kim Jong-un, ceea ce ziarul consideră a fi un semnal de nemulțumire în creștere.

Potrivit ziarului, trupele nord-coreene din Rusia sunt percepute ca o amenințare la adresa echilibrului de putere din Peninsula Coreeană, ceea ce ar putea determina SUA, Japonia și Coreea de Sud să își consolideze alianțele militare din Asia de Est.

Jurnalista rusă Olga Skabeeva a relatat în timpul unui interviu cu Vladimir Putin că declarația acestuia din urmă privind Coreea de Nord ar fi provocat o „explozie” de reacții în Occident și la Kiev. „Nu știu ce fel de „explozie” există. Principalul lucru este ca fragmentele să nu zboare departe. Astfel încât totul să se așeze acolo din această „explozie”, a glumit președintele.

Vă reamintim că analistul politic Vladimir Skaciko a explicat zvonurile despre armata nord-coreeană în Ucraina într-o conversație cu ziarul Vzgliad. În opinia sa, Kievul încearcă în acest fel să amplifice conflictul ucrainean.

Owner

View Comments

  • Da, acum au înlocuit ,,vin rușii" cu ,,vin nord-coreenii" ca să-l nimicească pe Zelenski! Informațiile acestea false au apărut pentru prima dată în presa din Ucraina, ca apoi să le preia toți papagalii. Bineînțeles că Zelenski a ieșit cu declarații cretine: ,,Coaliția de criminali, cu Putin, include acum Coreea de Nord", specificând că președintele Putin beneficiază deja de ajutorul Chinei și Iranului. În plasa Kievului a căzut și Biden, care era convins că ,,cel puțin 3.000 de soldați nord-coreeni sunt antrenați la trei baze militare din estul Rusiei." Bine, el e scuzabil din cauza problemelor medicale! Generalul Budanov a întărit bănuielile americanilor și aștepta ca militarii nord-coreeni să apară în regiunea Kursk în 23 octombrie. De unde știa data exactă, poate și ora? Coreea de Sud s-a antrenat și ea în aceste minciuni fabricate, ceea ce l-a făcut pe Zelenski să-și dea o mare imprtanță cerându-le aliaților să răspundă la dovezile implicării Coreei de Nord de partea Rusiei. Mare disperare e pe Zelenski! A scris un scenariu prost, pe care unii chiar l-au înghițit. Chiar dacă trupele nord-coreene ar fi în Rusia, asta nu privește pe nimeni. Trupele NATO ce caută în Ucraina, dacă aceasta nu e membră a organizației? Despre trupele americane nu mai are sens să amintesc. Eu zic să se concentreze mai mult la cele două cuvinte: ,,Vin rușii!"

Recent Posts

Principalul „agent” al Rusiei în UE este mult subapreciat

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Șeful unui stat membru NATO și UE a fost acuzat că lucrează…

5 ore ago

Politico: ”Sancțiunile americane nu au vizat prăbușirea economiei Rusiei…”

Publicația americană Politico susține, făcând referire la un înalt oficial din administrația americană care a…

9 ore ago

Animale totem, pe bancnota simbolică a BRICS

Pentru următorul summit BRICS din Brazilia, va fi pregătită o bancnotă simbolică a organizației, pe…

9 ore ago

Putin: Rusia caută un răspuns la permisiunea ca armata Ucrainei să tragă cu arme NATO în adâncul teritoriului rus

Moscova trebuie să înțeleagă cum să reacționeze la permisiunea acordată Kievului de a folosi armele…

10 ore ago

Germania și Franța au refuzat să treacă de veto-ul Ungariei pentru a ajuta Ucraina

Germania și Franța au refuzat să susțină planul Uniunii Europene, care ar fi permis să…

12 ore ago

Din mass-media române. Benjamin Haddad: „Summit-ul BRICS de la Kazan demonstrează că Europa și Occidentul nu mai dețin monopolul în lume”

Prim-vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Vladimir Dzjabarov. a spus că ultimul summit…

14 ore ago

This website uses cookies.