Hot News
Alaudinov: O nouă prognoză privind conflictul din Ucraina
23/10
Peskov: Discuțiile dintre liderii Rusiei și Chinei, „sincere și constructive”
23/10

Reuniunea summitului BRICS în format extins, 23 octombrie, Kazan

Reuniunea summitului BRICS în format extins din Kazan/ Foto: RIA Novosti

Declarații cheie ale președintelui Vladimir Putin

▪️ Economia mondială trece prin schimbări semnificative. Se formează un model multipolar, care antrenează un nou val de creștere economică, în primul rând datorită țărilor din Sudul și Estul global.

▪️ Sancțiunile unilaterale, povara tot mai apăsătoare a datoriilor țărilor dezvoltate și protecționismul pot duce la o nouă criză globală.

Foto: svo.pressa24.ru

▪️ În 2024-2025, PIB-ul țărilor BRICS va înregistra o creștere însumată de 3,8%, iar timp ce în țările dezvoltate va fi de doar 3,2%.

▪️ Este planificată lansarea unui mecanism special de consultare a țărilor BRICS în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului pentru a crea reguli mai echitabile în economia globală.

▪️ Rusia propune deschiderea o bursă BRICS a cerelelor, pentru a forma indicatori de preț echitabili pentru această materie primă.

▪️ Există, de asemenea, planuri privind înființarea unei platforme BRICS pentru metale prețioase și diamante, o platformă care să fie de sine stătătoare. „La urma urmei, această piață este puternic reglementată de diferite bariere comerciale, ocolind schema universală de certificare a Procesului Kimberley.”

▪️ Statele BRICS trebuie să dezvolte cooperarea în domeniul asistenței medicale. Trebuie să crească, de asemenea, cooperarea în domeniul medicinei nucleare.

„Ne întâlnim astăzi pentru prima dată ca o familie extinsă”

Ce au spus liderii Chinei, Indiei, Braziliei, Iranului și Africii de Sud

Xi Jingping

▪️ Ne aflăm în fața unei alegeri capitale: fie lumea va deveni turbulentă, fie se va îndrepta spre o dezvoltare pașnică.

▪️ Pentru dezescaladarea conflictului din Ucraina nu mai trebuie ”turnat gaz peste foc”. China, alături de Brazilia și de țările interesate din Sudul global, formează un grup ce permite atragerea mai multor voci ale partizanilor păcii”.

▪️ Este nevoie de o organizație BRICS pașnică, trebuie să acționăm ca apărători ai securității comune.

▪️ În noile realități este imperativă reformarea arhitecturii financiare internaționale. Țările BRICS „trebuie să joace un rol principal” în acest proces.

▪️ China este gata să extindă cooperarea cu țările BRICS, inclusiv în domeniul explorării resurselor naturale (???? cred că este vorba despre resurse naturale. trebuie precizate ce fel de resurse, altfel este o frază neterminată)

Narendra Modi

▪️ India se angajează să promoveze cooperarea în cadrul BRICS.

▪️ BRICS a reușit să realizeze multe în ultimii ani. Organizația va deveni curând o platformă care va permite rezolvarea provocărilor globale.

Luiz Inácio Lula da Silva, președintele Braziliei, care a suferit un traumatism cranian și și-a anulat vizită în Rusia din această cauză, a trimis un mesaj video:

▪️ BRICS este un Plan Marshall în sens invers, unde economiile emergente sprijină lumea dezvoltată.

▪️ Țările BRICS discută despre crearea unui sistem financiar care va contribui la reducerea costurilor comerciale. El nu va înlocui sistemele financiare interne ale membrilor asociației.

▪️ Conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu s-ar putea extinde asupra întregii lumi, nu putem permite așa ceva.

Masoud Pezeshkian

▪️ Abordarea țărilor occidentale în ceea ce privește rezolvarea conflictelor mondiale nu face decât să exacerbeze situația și să contribuie la escaladarea lor.

▪️ Contracararea sancțiunilor economice occidentale impuse țărilor independente necesită eforturi comune și acțiuni colective.

▪️ Cooperarea în cadrul organizației are capacitatea de a anula hegemonia dolarului. Trebuie introdus un coș de valute BRICS și noi mecanisme de plată.

▪️ Se propune ca țările membre să creeze o nouă rețea de tranzit pentru comerțul cu energie în cadrul asociației.

Cyril Ramaphosa

▪️ Alianța BRICS este menită să asigure dezvoltarea sustenabilă pentru toate țările, nu doar pentru anumite grupuri de state.

▪️ Africa de Sud propune lansarea, în cadrul BRICS, a unor programe comune de dezvoltare pentru export, cooperare industrială și schimb de tehnologie.

Participanții la summitul BRICS au aprobat DECLARAȚIA DE LA kAZAN, care face bilanțul președinției Rusiei la organizație. Iată ce se spune în document:

▪️ Despre importanța extinderii cooperării bazate pe interese comune și dezvoltării pe mai departe a parteneriatului strategic.

▪️ Țările BRICS susțin admiterea Palestinei la ONU ca membru cu drepturi depline.

▪️ Statele BRICS condamnă atacurile israeliene din Fâșia Gaza asupra punctelor de distribuție a ajutoarelor umanitare și a obiectivelor de infrastructură.

▪️ Țările BRICS s-au opus amplasării de arme în spațiu.

▪️ Despre îngrijorările legate de impactul negativ al sancțiunilor ilegale asupra economiei mondiale.

▪️ Statele semnatare ale declarației au cerut o mai mare participare a țărilor cel mai puțin dezvoltate, în special a celor din Africa, la procesele globale.

▪️ Au fost apreciate propunerile de mediere pentru rezolvarea pașnică a conflictului ucrainean prin dialog.

▪️ Statele sunt îngrijorate de escaladarea violenței și de agravarea crizei umanitare din Sudan și au lansat un apel la încetarea focului.

▪️ S-a reafirmat angajamentul față de multilateralism și menținerea rolului central al ONU în sistemul internațional.

▪️ A fost reafirmat sprijinul pentru o reformă cuprinzătoare a ONU, inclusiv a Consiliului de Securitate, pentru a crește reprezentativitatea organizației.

▪️ S-a subliniat importanța continuării implementării strategiei de parteneriat economic până în 2025 în toate domeniile.

▪️ Utilizarea monedelor naționale este susținută în tranzacțiile financiare dintre țările BRICS și partenerii lor comerciali.

▪️ Membrii organizației au condamnat atacurile asupra angajaților ONU, amenințările la adresa siguranței acestora și au cerut Israelului să oprească imediat astfel de acțiuni.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    BRICS – o lovitură sub centură dată dominației Statelor Unite. Economia mondială se îndreaptă spre un alt traseu, mult mai bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2961323