Hot News
Reuniunea summitului BRICS în format extins, 23 octombrie, Kazan
23/10

Peskov: Discuțiile dintre liderii Rusiei și Chinei, „sincere și constructive”

Președinții Vladimir Putin și Xi Jinping/ Foto: Serviciul de presă al președintelui rus

Discuțiile purtate de președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping în cadrul summitului BRICS de la Kazan, s-au dovedit sincere și constructive, părțile subliniind că pozițiile lor coincid în multe probleme, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, relatează Vedomosti.

Intervievat de jurnalistul Pavel Zarubin, reprezentantul Kremlinului a menționat că subiectului Ucraina i-a fost dedicat destul de mult timp.

„A avut loc și un schimb de opinii legate de Ucraina, de situația internațională în ansamblul ei. Încă o dată s-a constatat o coincidență consistentă a pozițiilor, abordărilor în privința a ceea ce se întâmplă în lume”, a anunțat Peskov.

Întrebat de jurnalist dacă cei doi lideri au discutat despre relațiile țărilor lor cu SUA, secretarul de presă a răspuns că părțile au atins subiectul conlucrării cu Occidentul colectiv.

„Problema este că sunt încălcate și interesele noastre, și interesele Chinei. Iată de ce au avut despre ce să vorbească”, a spus el.

Putin și Xi Jinping au analizat și ordinea de zi – summitul BRICS. Secretarul de presă a explicat că înainte ca unele probleme să fie abordate într-o discuție colectivă, președintele Rusiei le-a analizat deja, în prealabil, cu partenerii lui.

Peskov a menționat că Putin și Xi au subliniat principalii parametri ai viitoarelor contacte pentru continuarea dialogului. Potrivit spuselor sale, părțile rămân axate pe relații strategice de parteneriat și au toate premisele pentru a se dezvolta.

Întâlnirea liderilor celor două țări a durat aproximativ o oră. În partea deschisă a negocierilor, Putin a declarat, referindu-se la cooperarea dintre Moscova și Beijing, că are „un caracter de egalitate în drepturi, este reciproc avantajoasă și absolut neconjuncturală”. La rândul său, Xi Jinping a spus că ambele puteri „s-au înscris pe calea corectă de edificare a unor relații pe principiile nealinierii, neconfruntării și nedirecționării împotriva unor terțe părți”.

Părțile au amintit, de asemenea, despre creșterea schimburilor comerciale, despre proiecte comune în energie, industrie, înalte tehnologii, transporturi, agricultură și într-o serie de alte sectoare, precum și dezvoltarea legăturilor umanitare, a fluxurilor de turiști, a schimburilor sportive și educaționale.

Ediția a XVI-a a summitului BRICS, și-a deschis lucrările ieri, la Kazan. Reuniunea este împărțită în două părți. Prima: ședința țărilor membre ale organizației, care va fi dedicată ”Consolidării multilateralismului pentru o dezvoltare și securitate globală echitabilă”, care este motto-ul președinției BRICS din Rusia în 2024. A doua parte este o întâlnire în formatul „BRICS plus/outreach”, a cărui temă va fi „BRICS și Sudul Global – construirea în comun a unei lumi mai bune”. Asistentul președintelui Federației Ruse, Iuri Ușakov, a anunțat că, la summit, Putin și-a planificat circa 20 de întâlniri bilaterale.

Ecaterina Scerbinina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2961334